Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Сви сматрају да је здрава, али ова ХРАНА може озбиљно да угрози ЈЕТРУ - многи је СВАКОДНЕВНО користе!

03.10.2021. 09:29
Пише:
Србија Danas/mondo.rs
sok
сок / Извор: Профимедиа

Ко би рекао...

Да ли знате да воће може да узрокује болести јетре? Ове намирнице коју препоручују сви дијетолози и лекари и које се генерално сматрају здравом, садрже угљене хидрате, глукозу и фруктозу. 

Управо ту лежи опасност. Ако се конзумирају у великим количинама, ово последње може да доведе до болести масне јетре (неалкохолне).

"Ало ЖЕНО!" Карлеуша објавила ПРОВОКАТИВНУ фотографију, уследила ОСУДА ФАНОВА! Шок ПИТАЊЕ, није га очекивала

"Ало ЖЕНО!" Карлеуша објавила ПРОВОКАТИВНУ фотографију, уследила ОСУДА ФАНОВА! Шок ПИТАЊЕ, није га очекивала

НЕПРЕПОЗНАТЉИВ: Био је најсимпатичнији члан "Пријатеља", а сада се потпуно ДЕФОРМИСАО! (ФОТО)

НЕПРЕПОЗНАТЉИВ: Био је најсимпатичнији члан "Пријатеља", а сада се потпуно ДЕФОРМИСАО! (ФОТО)

РАДИ МУ ОВО КАДА ЗАСПИ: Девојка открила ТРИК којим се послужила да МУШКАРАЦ постане ЗАВИСТАН од ње

РАДИ МУ ОВО КАДА ЗАСПИ: Девојка открила ТРИК којим се послужила да МУШКАРАЦ постане ЗАВИСТАН од ње

- На пример, јабуке садрже више фруктозе, док код кајсија преовладава глукоза - рекла је нутриционисткиња Ели Кригер.

Кригер каже да је овај проблем могуће избећи ако се поведе рачуна о томе у које доба дана се воће узима, као и у којој количини. Па тако је препорука да се узима у преподневним часовима када нам је метаболизам бржи, када боље варимо храну и организам "разлаже" глукозу и фруктозу..

Она је и објаснила да се глукоза регулише инсулином, након чега се претвара у залихе енергије и масти. Ево шта се заправо дешава: када унесемо воће, односно фруктозу у организам она се прво складишти у јетри, али не и у мишићима. Чим се залихе гликогена у јетри попуне, сав вишак се претвара у маст, а то је оно што представља највећи ризик за развој болести масне јетре.

Па тако, начин да се ово спречи и на неки научин неутралише негативно својство воће јесте да се конзумира са другом храном. Протеини ће помоћи да се спречи обољење јетре.

Indija
Индија / Извор: Профимедиа/илустрација