clear sky
23°C
28.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Svi smatraju da je zdrava, ali ova HRANA može ozbiljno da ugrozi JETRU - mnogi je SVAKODNEVNO koriste!

03.10.2021. 09:29
Piše:
Srbija Danas/mondo.rs
sok
sok / Izvor: Profimedia

Ko bi rekao...

Da li znate da voće može da uzrokuje bolesti jetre? Ove namirnice koju preporučuju svi dijetolozi i lekari i koje se generalno smatraju zdravom, sadrže ugljene hidrate, glukozu i fruktozu. 

Upravo tu leži opasnost. Ako se konzumiraju u velikim količinama, ovo poslednje može da dovede do bolesti masne jetre (nealkoholne).

"Alo ŽENO!" Karleuša objavila PROVOKATIVNU fotografiju, usledila OSUDA FANOVA! Šok PITANJE, nije ga očekivala

"Alo ŽENO!" Karleuša objavila PROVOKATIVNU fotografiju, usledila OSUDA FANOVA! Šok PITANJE, nije ga očekivala

NEPREPOZNATLJIV: Bio je najsimpatičniji član "Prijatelja", a sada se potpuno DEFORMISAO! (FOTO)

NEPREPOZNATLJIV: Bio je najsimpatičniji član "Prijatelja", a sada se potpuno DEFORMISAO! (FOTO)

RADI MU OVO KADA ZASPI: Devojka otkrila TRIK kojim se poslužila da MUŠKARAC postane ZAVISTAN od nje

RADI MU OVO KADA ZASPI: Devojka otkrila TRIK kojim se poslužila da MUŠKARAC postane ZAVISTAN od nje

- Na primer, jabuke sadrže više fruktoze, dok kod kajsija preovladava glukoza - rekla je nutricionistkinja Eli Kriger.

Kriger kaže da je ovaj problem moguće izbeći ako se povede računa o tome u koje doba dana se voće uzima, kao i u kojoj količini. Pa tako je preporuka da se uzima u prepodnevnim časovima kada nam je metabolizam brži, kada bolje varimo hranu i organizam "razlaže" glukozu i fruktozu..

Ona je i objasnila da se glukoza reguliše insulinom, nakon čega se pretvara u zalihe energije i masti. Evo šta se zapravo dešava: kada unesemo voće, odnosno fruktozu u organizam ona se prvo skladišti u jetri, ali ne i u mišićima. Čim se zalihe glikogena u jetri popune, sav višak se pretvara u mast, a to je ono što predstavlja najveći rizik za razvoj bolesti masne jetre.

Pa tako, način da se ovo spreči i na neki naučin neutrališe negativno svojstvo voće jeste da se konzumira sa drugom hranom. Proteini će pomoći da se spreči oboljenje jetre.

Indija
Indija / Izvor: Profimedia/ilustracija