Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

Ово ВОЋЕ ЈЕДУ НАЈДУГОВЕЧНИЈИ ЉУДИ - Ризница је витамина Ц, подиже имунитет, има противупално дејство

18.04.2024. 12:03
Пише:
Србија Данас/Сенса
ananas
ананас / Извор: Профимедиа

Плаве области су региони широм света у којима живе најдуговечнији људи. На пример: Окинава (Јапан), острво Икарија (Грчка), Сардинија (Италија), Никоја (Костарика) и Лома Линда (Калифорнија, САД). У овим областима, главни фокус је на исхрани хране богате хранљивим материјама.

Ту се убрајају поврће, воће, интегралне житарице и немасни протеини, као и на другим аспектима здравогначина живота, као што су редовна физичка активност, управљање стресом и активна друштвена заједница. Становници ових крајева често једу папају, воће које има доста добробити.

Које су предности папаје?

Пуно је хранљивих материја, укључујући магнезијум, калијум, фолну киселину, ликопен и витамине А, Ц, Е и К. Такође садржи гвожђе и калцијум.

Папаја је фантастичан избор воћа, одличан је извор разних фенолних једињења, флавоноида, наводе стручњаци. Извор је антиоксиданата, као што су витамин Ц и бета-каротена. Ови антиоксиданси помажу у борби против слободних радикала у телу, који могу изазвати оштећење ћелија и превремено старење.

papaja
папаја / Извор: Shutterstock

Због високог садржаја витамина Ц и других есенцијалних хранљивих материја, подржава имуни систем, помажући телу да се бори против инфекција. Такође има велику количину калијума, који може да снизи крвни притисак, повољно утиче на здравље кардиоваскуларног система, пише сајт Андрееа Раицу.

Папаја садржи ензим који се зове папаин, који помаже у разградњи протеина и побољшава варење. Здрав систем за варење је кључан за правилну апсорпцију хранљивих материја и елиминацију токсина из тела.

Препоручује се конзумирање папаје када је добро зрела (боја мора бити наранџаста), мекана и сочна, јер тада има највише витамина. Такође, никада не једите семенке, јер могу бити токсичне.

Србија Данас/Сенса/А.С./Д.М.