Иако постоји теорија о томе колико воде треба пити пре, у току и након јела, већина људи без размишљања конзумира велике количине воде док једе, у нади да ће тако пре сварити храну. Међутим, стручњаци препоручују да обратите пажњу на то колико воде пијете, јер она омета пробавне процесе.
ХИТНО КОД ЛЕКАРА! Осам СИМПТОМА МЕНИНГИТИСА код деце, ако препознате четврти, одмах РЕАГУЈТЕ!
- Вашем телу је потребно скоро два сата да свари оно што једете. Храна пролази кроз грло до стомака и онда кроз црева пре него се избаци из организма. У телу постоји течност која помаже варењу и ако пијете воду пре јела, не само да разређујете течност него и узнемиравате организам у току варења. Због тога се не препоручује да пијете воду пре јела. А ако ипак то одлучите да урадите, попијте је пола сата пре него почнете да једете - рекла је нутриционисткиња Ању Сод.
вода, здрава храна / Извор: Профимедиа/илустрација
Она такође саветује да не пијете воду у току јела јер она отежава цревима и желуцу да на нормалан начин варе оно што сте појели.
У њеним истраживањима се наводи да се не треба "претрпавати" водом након јела јер ће вас она "надувати" те ћете пореметити нормалан процес варења и брже ћете постати поново гладни. Предлаже да сачекате пола сата пре него попијете воду после јела.
- Моја препорука јесте да поделите два литра воде на цео дан и постепено пијете, тако да се никад не препуните. Превише воде ремети варење па се може десити да вишак хране остане у организму и поремети нивое инсулина и шећера, а то води дијабетесу - рекла је Ања.