Заборавите краљевске гозбе: Принцеза Дајана за ручак бирала СРПСКИ СПЕЦИЈАЛИТЕТ који радо спремамо
Одлуке које је доносила за свој тањир биле су одраз онога што је научила о себи: да заслужује пажњу, бригу и љубав – најпре ону коју ће пружити самој себи.
Принцеза Дајана одувек је била под будним оком јавности – не само због свог хуманитарног рада, већ и због стила, харизме и рањивости коју је отворено показивала. Једна од најхрабријих одлука које је донела било је да јавно проговори о својој борби с поремећајем у исхрани.
Током бурних осамдесетих, Дајана се суочавала с булимијом, што ју је гурнуло у нездраве навике када је реч о храни и сопственом телу.
Међутим, након разлаза од тадашњег принца, а данас краља Чарлса, 1992. године – четири године пре него што су се формално развели – свет је добио прилику да упозна једну нову Дајану. Била је то жена која је зрачила снагом, сигурношћу и одлучношћу да преузме контролу над својим животом. Та промена огледала се и у њеном односу према исхрани.
Некадашњи краљевски кувар, Дарен Мегрејди, открио је да је управо у том периоду принцеза Дајана направила кључни заокрет ка здравијем и уравнотеженијем начину живота.
– До тренутка кад сам ја дошао у Кенсингтонску палату, принцеза је већ победила булимију и причала о њој у нади да ће и други људи успети у томе. Вратила се на прави пут – испричао је Мегрејди својевремено за магазин Hello!.
– Сваког дана је ишла у теретану, изгледала је боље него икад. Променила се и почела да се храни здравије – додао је он.
Како је изгледао дневни јеловник принцезе Дајане
Дајана је своју исхрану заснивала на једноставним, нутритивно богатим оброцима, али и на филозофији умерености. Сваки њен дан започињао је пажљиво бираним доручком.
Према писању Saturday Евенинг Поста из 1989. године, принцезин дан је раније почињао са грејпфрутом, муслијем и кришком тоста. Међутим, доласком Мегрејдија у палату, и доручак се мења. Кувар је често припремао јело које је називао Egg Suzette – печени кромпир пуњен спанаћем, са пошираним јајетом и мало холандез соса. Ова комбинација поврћа и протеина савршено је одговарала Дајанином новом приступу исхрани.
Ручак – време за баланс и омиљене укусе
Средишњи оброк у дану био је разноврстан, али је Дајана нарочито волела пуњене паприке. Биле су то лагане верзије овог популарног јела, најчешће без меса, што је одговарало њеном све већем ослонцу на биљну исхрану. Ручкови су били прилика да ужива у креативним рецептима, али увек са мером – без претераних зачина и масноћа.
Вечера – лагана и једноставна, са душом
Вечерњи оброци код принцезе нису били раскошни, већ осмишљени с циљем да задовоље укус, а не да оптерете организам. Још 1981. године, када је једна установа из Јужноафричке Републике замолила чланове британске краљевске породице да поделе своја омиљена јела за потребе једне куварске књиге, Дајанин секретар, Оливер Еверет, открио је да принцеза најрадије вечера боршч – традиционалну супу од цвекле, карактеристичну за Источну Европу.
И кувар Мегрејди потврдио је да црвено месо није било честа појава у њеним оброцима:
– Принцеза никада није јела много црвеног меса. Није јела ни говедину, ни свињетину, а повремено би јела јагњетину када има госте. Али је углавном то била пилетина, риба или неке вегетаријанске опције – објаснио је Мегрејди.
Када је реч о зачинима, принцеза је била врло јасна у својој жељи за суптилним укусима.
– Замолила ме је да не претерујем кад спремам сос – додао је кувар.
Слатко, али ретко: десерт уз осмех синова
Иако је у већини случајева бирала лагане и здраве оброке, Дајана није одустајала од малих задовољстава. Повремено је волела да се заслади, али то је чинила у посебним приликама – најчешће када би код куће били њени синови, принц Вилијам и принц Хари.
– Њен омиљени слаткиш био је пудинг од хлеба и путера. Јела га је врло ретко и увек у малим порцијама – присетио се Мегрејди.
– И само кад су Вилијам и Хари били код куће. Никад то не би тражила кад је била сама – рекао је кроз осмех.