Zaboravite kraljevske gozbe: Princeza Dajana za ručak birala SRPSKI SPECIJALITET koji rado spremamo
Odluke koje je donosila za svoj tanjir bile su odraz onoga što je naučila o sebi: da zaslužuje pažnju, brigu i ljubav – najpre onu koju će pružiti samoj sebi.
Princeza Dajana oduvek je bila pod budnim okom javnosti – ne samo zbog svog humanitarnog rada, već i zbog stila, harizme i ranjivosti koju je otvoreno pokazivala. Jedna od najhrabrijih odluka koje je donela bilo je da javno progovori o svojoj borbi s poremećajem u ishrani.
Tokom burnih osamdesetih, Dajana se suočavala s bulimijom, što ju je gurnulo u nezdrave navike kada je reč o hrani i sopstvenom telu.
Međutim, nakon razlaza od tadašnjeg princa, a danas kralja Čarlsa, 1992. godine – četiri godine pre nego što su se formalno razveli – svet je dobio priliku da upozna jednu novu Dajanu. Bila je to žena koja je zračila snagom, sigurnošću i odlučnošću da preuzme kontrolu nad svojim životom. Ta promena ogledala se i u njenom odnosu prema ishrani.
Nekadašnji kraljevski kuvar, Daren Megrejdi, otkrio je da je upravo u tom periodu princeza Dajana napravila ključni zaokret ka zdravijem i uravnoteženijem načinu života.
– Do trenutka kad sam ja došao u Kensingtonsku palatu, princeza je već pobedila bulimiju i pričala o njoj u nadi da će i drugi ljudi uspeti u tome. Vratila se na pravi put – ispričao je Megrejdi svojevremeno za magazin Hello!.
– Svakog dana je išla u teretanu, izgledala je bolje nego ikad. Promenila se i počela da se hrani zdravije – dodao je on.
Kako je izgledao dnevni jelovnik princeze Dajane
Dajana je svoju ishranu zasnivala na jednostavnim, nutritivno bogatim obrocima, ali i na filozofiji umerenosti. Svaki njen dan započinjao je pažljivo biranim doručkom.
Prema pisanju Saturday Evening Posta iz 1989. godine, princezin dan je ranije počinjao sa grejpfrutom, muslijem i kriškom tosta. Međutim, dolaskom Megrejdija u palatu, i doručak se menja. Kuvar je često pripremao jelo koje je nazivao Egg Suzette – pečeni krompir punjen spanaćem, sa poširanim jajetom i malo holandez sosa. Ova kombinacija povrća i proteina savršeno je odgovarala Dajaninom novom pristupu ishrani.
Ručak – vreme za balans i omiljene ukuse
Središnji obrok u danu bio je raznovrstan, ali je Dajana naročito volela punjene paprike. Bile su to lagane verzije ovog popularnog jela, najčešće bez mesa, što je odgovaralo njenom sve većem osloncu na biljnu ishranu. Ručkovi su bili prilika da uživa u kreativnim receptima, ali uvek sa merom – bez preteranih začina i masnoća.
Večera – lagana i jednostavna, sa dušom
Večernji obroci kod princeze nisu bili raskošni, već osmišljeni s ciljem da zadovolje ukus, a ne da opterete organizam. Još 1981. godine, kada je jedna ustanova iz Južnoafričke Republike zamolila članove britanske kraljevske porodice da podele svoja omiljena jela za potrebe jedne kuvarske knjige, Dajanin sekretar, Oliver Everet, otkrio je da princeza najradije večera boršč – tradicionalnu supu od cvekle, karakterističnu za Istočnu Evropu.
I kuvar Megrejdi potvrdio je da crveno meso nije bilo česta pojava u njenim obrocima:
– Princeza nikada nije jela mnogo crvenog mesa. Nije jela ni govedinu, ni svinjetinu, a povremeno bi jela jagnjetinu kada ima goste. Ali je uglavnom to bila piletina, riba ili neke vegetarijanske opcije – objasnio je Megrejdi.
Kada je reč o začinima, princeza je bila vrlo jasna u svojoj želji za suptilnim ukusima.
– Zamolila me je da ne preterujem kad spremam sos – dodao je kuvar.
Slatko, ali retko: desert uz osmeh sinova
Iako je u većini slučajeva birala lagane i zdrave obroke, Dajana nije odustajala od malih zadovoljstava. Povremeno je volela da se zasladi, ali to je činila u posebnim prilikama – najčešće kada bi kod kuće bili njeni sinovi, princ Vilijam i princ Hari.
– Njen omiljeni slatkiš bio je puding od hleba i putera. Jela ga je vrlo retko i uvek u malim porcijama – prisetio se Megrejdi.
– I samo kad su Vilijam i Hari bili kod kuće. Nikad to ne bi tražila kad je bila sama – rekao je kroz osmeh.