Замрзнута посластица без гриже савести: Направите посни сладолед код куће, и то за мање од 10 минута
Овај домаћи сладолед је више од десерта – то је лагана, хранљива и освежавајућа посластица коју можете јести без гриже савести.
Док температуре расту, многи од нас трагају за освежењем које не укључује калоријске бомбе, вештачке додатке и млечне производе. Добра вест? Укусан, освежавајући и у потпуности посни сладолед можете направити и сами – брзо, лако и од потпуно природних састојака које можда већ имате у кухињи!
Овај рецепт идеалан је за све који посте, избегавају млечне производе или једноставно желе здравију варијанту омиљене летње посластице. Главна звезда је банана – природно слатка и савршено кремаста када се замрзне и избленда.
Посни сладолед од банане и кокоса
Потребно:
3 зреле банане
200 мл кокосовог млека (или бадемовог, овсеног, сојиног)
2 кашике јаворовог сирупа или меда (или агаве за веганску варијанту)
1 кашичица екстракта ваниле
По жељи: 1 кашика кокосовог уља за додатну кремастост
Прстохват соли
Додаци по избору: рендани кокос, комадићи посне чоколаде, сецкани ораси
Припрема:
Банане ољуштите, исеците на колутове и ставите у замрзивач на најмање 3 сата – најбоље преко ноћи.
У блендер ставите смрзнуте банане, биљно млеко, заслађивач, ванилу, со и кокосово уље (ако га користите).
Миксајте док не добијете глатку, кремасту масу налик правом сладоледу. По потреби, додајте још мало млека.
По жељи умешајте орашасте плодове, чоколаду или кокос, па све још једном лагано промешајте.
Сладолед можете одмах конзумирати као „софт серве“ верзију, или га вратити у замрзивач на још сат–два за чвршћу текстуру.
Овај домаћи сладолед је више од десерта – то је лагана, хранљива и освежавајућа посластица коју можете јести без гриже савести. Без млека, јаја, вештачких боја и шећера, а опет пун укуса. Идеалан је за децу, госте, али и за оне тренутке када желите нешто слатко – одмах.