Зимница усред лета: Направите домаћи парадајз без кувања и без рока трајања
Не може једноставније, а укус се памти заувек.
Постоје рецепти који се преносе са генерације на генерацију, а њихова вредност није само у укусу, већ у сећањима и мирисима које носе. У многим домаћинствима млевени парадајз је симбол краја лета и почетка припрема за зиму.
То је онај мирис који се шири кухињом док се парадајз меље, и онај осећај сигурности кад знате да ће у остави чекати флаше пуне црвене, густе течности која ће обогатити свако јело. Управо такву причу има и Драгица Марковић, жена која је на свом Инстаграм профилу @dragicini_recepti поделила видео и рецепт за домаћи млевени парадајз који се у њеној кући прави деценијама, у истој верзији – без иједне промене.
– "Од малена сам гледала своју мајку како га припрема на исти начин и никада нисам мењала рецепт. Показао се као савршен – укусан, дуготрајан и, што је најлепше, нема рок трајања", прича Драгица у свом видеу који је изазвао велику пажњу љубитеља домаће зимнице.
Састојци за домаћи млевени парадајз:
- 10 кг очишћеног парадајза (спремног за млевење)
- Со по укусу (Драгица ставља 1 супену кашику на литар млевеног парадајза)
- 10 г конзерванса
- 10 г винобрана
- 3 супене кашике шећера
- По жељи: свеже љуте папричице (за пикантну варијанту)
- Припрема која не тражи кување
- Парадајз добро оперите, одстраните петељке и исеците на мање комаде.
Самељите га на машини за млевење меса или у сецку. Сипајте у велику посуду и додајте со, конзерванс, винобран и шећер. Добро промешајте.
Ако волите пикантније укусе, убаците и ситно сецкане љуте папричице. Покријте чистом кухињском крпом и оставите да одстоји 7 дана на собној температури. Повремено промешајте. Након тога, парадајз преручите у чисте флаше или тегле, добро затворите и одложите у оставу.