Skip to main content
Kijev, Ukrajina

DETALJI NAJMASOVNIJEG UDARA NA KIJEV: Uprkos ogromnoj ceni, iranski dronovi samoubice su ČIST BENEFIT za Ruse, evo zašto

Foto: Profimedia
Novi talas strahovitih udara izvršen je tokom noći i ranih jutarnjih časova

Kijev je bio izložen masovnom napadu bespilotnih letelica (UAV) tipa Shahed/Geran. Kako je saopštila vojna uprava Ukrajine, ovo je bila najveća operacija korišćenjem dronova izvedena protiv ukrajinske prestonice od početka specijalne operacije.

"ZARAŽENI STE VIRUSOM SATANIZMA" Ruska Duma oštro odgovorila na reči senatora

"ZARAŽENI STE VIRUSOM SATANIZMA" Ruska Duma oštro odgovorila na reči senatora

PESKOV POSLAO VAŽNU PORUKU: Moramo biti čvrsti, naši ciljevi će biti ispunjeni!

PESKOV POSLAO VAŽNU PORUKU: Moramo biti čvrsti, naši ciljevi će biti ispunjeni!

IZJAVA AMERIČKOG SENATORA RAZBESNELA MOSKVU "Činjenica da Rusi umiru je najuspešnije trošenje američkog novca..." (VIDEO)

IZJAVA AMERIČKOG SENATORA RAZBESNELA MOSKVU "Činjenica da Rusi umiru je najuspešnije trošenje američkog novca..." (VIDEO)

Napad na Kijev je izveden iz južnog i istočnog pravca, a izveden je u nekoliko talasa. Napad dronovima je trajao više od 6 sati. Prvi signal opasnosti oglasio se u ponoć, u 00:08, a tek u 06:22 objavljeno je razvedravanje.

Zbog težine pretnji, uzbuna je objavljena skoro širom zemlje. Napominje se da su udari zabeleženi i u Žitomirskoj, Sumskoj i Čerkaskoj oblasti. U Kijevu su stanovnici prijavili čudnu pojavu sličnu zemljotresu, ali za sada nije precizirana njena priroda.

Ukrajinska vojna propaganda javlja da je oboreno neverevatnih 52 od ukupno 54 drona lansirana sinoć. Istovremeno se saznalo za prisustvo žrtava i razaranja u različitim okruzima Kijeva kao rezultat pada olupine oborenih bespilotnih letelica.

Da li su Geran/Shahed dronovi efikasni?

Od septembra prošle godine, ruska vojska koristi bespilotne letelice iranske proizvodnje Shahed za napad na ukrajinske ciljeve.

U početku su ruske snage počele sa rojevima napada koristeći više dronova kamikaza odjednom, u serijama od pet i više, kako bi savladali ukrajinsku protivvazdušnu odbranu. Ruske snage su navodno koristile i po 12 dronova za jedan napad. Zabeležen je čak i slučaj obaranja MiG-a 29 dronom Shahed.

Prema izveštajima, ruske snage lansiraju dronove kamikaze u parovima, pri čemu je jedan leti iznad drugog, kao rezerva ako donji bude oboren ili u slučaju da je donji dron uspešan, drugi može da se usmeri prema sledećoj meti.

Šta god da je bio razlog, Rusija je nastavila da koristi bespilotne letelice kamikaze od početka decembra pa nadalje, o čemu svedoči i Jurij Ihnat, portparol komande ukrajinskog vazduhoplovstva, 7. decembra prošle godine u saopštenju.

- Pokušavaju da ih koriste za otkrivanje protivvazdušne odbrane; prvi talas služi da ogoli PVO, a zatim sledeći talas je udarni. To smo shvatili iz njihovih ranijih napada na naše PVO i energetske sisteme - objasnila je Gumenjuk.

Kako smo ranije objasnili, Ukrajina već troši znatno više novca na suzbijanje dronova kamikaza nego što Rusija troši na nabavku i lansiranje ovih bespilotnih letelica iranske proizvodnje. Na primer, prosečan ruski dron košta između 10 i 20.000 dolara, dok projektil IRIS-T košta oko 430.000 dolara, što je 20 puta više od cene drona kamikaze.

Čak i ako dronovi budu oboreni, oni i dalje iscrpljuju ukrajinske zalihe raketa zemlja-vazduh koje se i pored finansiranja zapada smanjuju. U krajnjem slučaju kamikaza dronovi su i planirani da budu uništeni u svojim misijama; stoga njihovo obaranje ne predstavljaja gubitak za rusku vojsku.

Vesti iz Ukrajine čitajte OVDE.

Vremenska prognoza
Fog
17 Beograd