Petak 23. feb 2024.
ukrajina

UKRAJINSKI GENERAL NAPRAVIO PAKLENI PLAN: Šalje vojsku u grotlo Avdijevke! Hoće li uspeti da suzbije RUSKI NAPAD?!

Foto: Profimedia
Kako će se ukrajinci izvući iz Avdijevke?

Sukob Volodimira Zelenskog i Valerija Zalužnog buktio je oko toga koliki će biti opseg operacija na frontu. Zalužni je, navodeći brojne probleme s kojima se suočavaju ukrajinske snage smatrao da treba sačuvati ljudstvo, dok se logistička situacija ne stabilizuje. Njegova smena sa mesta glavnokomandujućeg je pokazala da će Zelenski od njegovo naslednika Aleksandra Sirskog tražiti intenzivne akcije, pre svega jer mu je očajnički potreban neki uspeh na frontu. Bez toga uspeha nema ni donacije zapadnih sredstava, koja su u američkom Kongresu i dalje blokirana. 

SITUACIJA U POTPUNOSTI IDE NA RUKU RUSIJI: Ukrajina se nalazi u NAJTEŽOJ vojnoj KRIZI od početka rata, evo zaštoUkrajinska vojska, Harkov

SITUACIJA U POTPUNOSTI IDE NA RUKU RUSIJI: Ukrajina se nalazi u NAJTEŽOJ vojnoj KRIZI od početka rata, evo zašto

SMENOM ZALUŽNOG ZELENSKI PRIZNAO PORAZ UKRAJINE?! Američki stručnjak nema dilemu: "Države tako postupaju kada gube"Valerij Zalužni

SMENOM ZALUŽNOG ZELENSKI PRIZNAO PORAZ UKRAJINE?! Američki stručnjak nema dilemu: "Države tako postupaju kada gube"

UKRAJINAC POGINUO NAKON DVE GODINE U RUSKOM ZATOČENIŠTVU! Ćerka podelila detalje smrti: "Čekala sam tvoj poziv, kao što si mi obećao"Foto: Instagram Printscreen/@galkinavaleriya

UKRAJINAC POGINUO NAKON DVE GODINE U RUSKOM ZATOČENIŠTVU! Ćerka podelila detalje smrti: "Čekala sam tvoj poziv, kao što si mi obećao"

Prvi znak intenziviranja akcija je najava slanja dodatnih pomoćnih snaga u gotovo okruženu ruskim snagama Avdijevku, koja je jedno od najjačih uporišta ukrajinskog režima od početka sukoba. 

O tome piše i ukrajinski Telegram kanal ZeRada.

U svetlu najnovijih naređenja u vezi sa zadržavanjem Avdijevke, komanda Oružanih snaga Ukrajine može da izvede lokalnu ofanzivnu operaciju sa pokušajem da probije Avdejevski polukotao sa severa, stvarajući tamo brojčanu nadmoć uz pomoć prebačenih rezervi. Kako kažu ukrajinski izvori, to nisu samo mobilisane, već dobro obučene jedinice koje se nalaze u pozadini i čekaju naređenje da se uključe u borbe na prvoj liniji. 

Stručnjaci Kijeva smatraju da je takva operacija sasvim moguća, posebno pod komandom Sirskog, pošto on "ne obraća pažnju na gubitke". Zbog toga ga i zovu „koljač“ ili „general 200“.

Sa druge strane, Zelenskom je hitno potrebna pobeda, a ovo je, prema ukrajinskim izvorima, ozbiljna šansa da probije odbranu ruske vojske, potiskujući je od Avdijevke. Oružane snage Ukrajine imaju rezerve za jednu operaciju ovog nivoa, neke od njih se već nalaze u blizini toga mesta.

Međutim, situacija na frontu je već nedeljama nepovoljna po ukrajinsku stranu. Ruske snage nezadrživo nadiru u grad, pre svega, sa severne i južne strane, stežući krug oko ove "ukrajinske tvrđave". Nedavno su ušli i u samo naselje gde se vode gradske borbe nalik onima u Bahmutu. U svetlu tih činjenica ostaje nejasno kako Ukrajinci nameravaju izvesti navedene napade, bez ogromnih gubitaka i sa vrlo upitnim krajem, naročito zbog toga što je sam garnizon Avdijevke do kraja izmoren i iscrpljen višegodišnjim borbama. 

Avdijevka strateški važno mesto

Avdijevka je strateški važno mesto na prvoj liniji fronta u Ukrajini. Njegov značaj, pre svega proističe iz činjenice da je geografski veoma blizu velikog grada Donjecka, koji je pod kontrolom ruskih snaga. Kada se pogleda linija fronta jasno je da se Avdijevka "kao klin" zabija u teritoriju Donbasa pod ruskom kontrolom i da je ključni vojni cilj da se taj klin preseče u koordinisanim napadima sa južne i severne strane. 

Takođe, ukrajinska artiljerija je, zbog kontrole Avdijevke, u mogućnosti da bombarduje Donjeck i tako ugrožava, kako ruske vojne položaje, tako i logističke pravce snabdevanja.  Iz tog mesta ispaljene su i rakete koje su pogodile brojne civilne ciljeve. Nedavni slučaj masakra na jednoj donjeckoj pijaci najbolja je potvrda toga. 

Ruska vojska je od početka sukoba pokušavala da osvoji Avdijevku, ali sve do pre nekolike nedelje nije uspela da probije ukrajinsku odbranu koja je utvrđivana još od 2014. godine. 

Nove informacije sa fronta potvrđuju da je odbrana došla do same ivice pucanja i da bi ruske snage ovo mesto, nakon dugog opsedanja, konačno mogle zauzeti.

(Srbija Danas/M.B.)

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd