Skip to main content
Viktor Orban

MAĐARSKA IPAK NE UVODI SANKCIJE NA RUSKU NAFTU? Isplivalo tajno pismo Orbana - "nema promene u stavu"

Foto: Profimedia
Mađarska neće uskoro prestati da se protivi embargu EU na rusku naftu i zato lideri bloka ne bi trebalo da razmatraju to pitanje na specijalnom sastanku početkom sledeće nedelje u Briselu, napisao je mađarski premijer Viktor Orban u pismu predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu.

Budimpešta poslednjih nedelja koči novi paket sankcija EU Moskvi zbog rata u Ukrajini jer se protivi embargu na rusku naftu koji je Evropska komisija predložila ranije u maju.

U pismu Mišelu, u koje je EURACTIV imao uvid, Orban je naveo da je malo verovatno da će se doći do rešenja "teških otvorenih pitanja" pre specijalnog sastanka Evropskog saveta 30-31. maja.

PREDSEDNIK VUČIĆ IZ DAVOSA: Jedina tema Ukrajina i sve što se tamo zbiva

PREDSEDNIK VUČIĆ IZ DAVOSA: Jedina tema Ukrajina i sve što se tamo zbiva

"ILI ĆE RUSIJA POBEDITI ILI ĆE PATITI CELO ČOVEČANSTVO!" Žestoka poruka jedne od najmoćnijih žena Moskve (VIDEO)

"ILI ĆE RUSIJA POBEDITI ILI ĆE PATITI CELO ČOVEČANSTVO!" Žestoka poruka jedne od najmoćnijih žena Moskve (VIDEO)

"UKRAJINA PREDAJE ZAPADNE TERITORIJE POLJSKOJ" Moskva upozorila da politika Varšave ugrožava celu Evropu

"UKRAJINA PREDAJE ZAPADNE TERITORIJE POLJSKOJ" Moskva upozorila da politika Varšave ugrožava celu Evropu

- Uveren sam da bi razgovori o paketu sankcija na nivou lidera bez postojanja konsenzusa bili kontraproduktivni - istakao je Orban i dodao da bi to naglasilo interne podele u EU bez pružanja realne šanse za njihovo rešavanje.

Još nije objavljen zvanični dnevni red specijalnog sastanka Evropskog saveta.

Orban je u pismu takođe upozorio da bi predloženi, šesti paket sankcija EU mogao da prouzrokuje "ozbiljne probleme sa isporukama" u Mađarskoj i potkopa joj interese energetske bezbednosti donoseći "cenovni šok" njenim domaćinstvima i ekonomiji.

Evropska komisija je pre nedelju dana predstavila je 210 milijardi evra vredan plan nazvan RipauerIJu (REPowerEU) za napuštanje ruskog fosilnog goriva do 2027.

I dok su mnoge članice EU pozdravile taj plan, Orban u pismu navodi da predloženo nije umanjilo mađarske bojazni jer nema predviđenih finansija za zemlje koje nemaju izlaz na more.

Budimpešta, koja zavisi od ruske nafte iz samo jednog naftovoda, traži izuzeće od embarga najmanje četiri godine i želi 800 miliona evra iz EU fondova za finansiranje adaptacije rafinerija i povećanje kapaciteta cevovoda do Hrvatske.

Ministar spoljnih poslova Peter Sijarto 23. maja je podigao cenu za napuštanje ruske nafte rekavši da će kompletna modernizacija mađarske energetske infrastrukture koštati 15-18 milijardi evra.

- Za Mađare je legitimno da očekuju predlog - za ublažavanje tog udara, napisao je mađarski ministar na Fejsbuku.

EU je Mađarskoj, kao i Slovačkoj i Češkoj, ponudila duže izuzeće od uvođenja embarga ali nije došlo do pomaka u pregovorima sa Budimpeštom.

- Nema naznaka o modalitetima i rokovima finansiranja hitnih investicionih potreba povezanih sa zamenom ruske nafte - dodaje se u Orbanovom pismu.

Međutim, Mađarska je odlučna da nastavi razgovore, rekao je Orban.

Komentari mađarskog premijera deluju frustrirajuće na Brisel i ostale istočnoevropske članice EU koje su se snažno zalagale za prekid tokova evropskog novca za finansiranje ratne mašinerije ruskog predsednika Vladimira Putina.

Sankcije EU zahtevaju jednoglasan dogovor ali neki EU zvaničnici, kako piše EURACTIV, razmatraju pravne opcije za prevazilaženje potencijalne blokade.

Jedna od opcija su bilateralne sankcije članica EU Moskvi.

Međutim, zvaničnici EU kažu da bi to bilo "poslednje sredstvo" jer bi naštetilo osećaju jedinstva koji blok želi da pokaže Moskvi.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
13 Beograd