Skip to main content
NATO

NATO POKRENUO SAJBER RAT PROTIV RUSIJE? Bezuspešno pokušavaju da prodru u informacioni sistemi državnih organa

Foto: Profimedia
NATO koristi radioelektronske i kompjuterske sisteme kako bi dobio podatke o tome kako su u Rusiji zaštićeni objekti kritične informacione infrastrukture.

NATO koristi radioelektronske i kompjuterske sisteme obaveštajnih službi kako bi dobio podatke o tome kako su u Rusiji zaštićeni objekti kritične informacione infrastrukture, rekao je novinarima sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev.

POVEĆANA PRETNJA U BLIZINI RUSKIH GRANICA! Hitno se oglasio Sergej Šojgu

POVEĆANA PRETNJA U BLIZINI RUSKIH GRANICA! Hitno se oglasio Sergej Šojgu

JEZIVO PREDVIĐANJE MEDVEDEVA! "Sankcije Rusiji trajaće decenijama"

JEZIVO PREDVIĐANJE MEDVEDEVA! "Sankcije Rusiji trajaće decenijama"

RUSI U PROBLEMU, MOGUĆ PREOKRET NA RATIŠTU: Amerika je opasno naoružala Ukrajince, Moskva iznenađena pruženim otporom!

RUSI U PROBLEMU, MOGUĆ PREOKRET NA RATIŠTU: Amerika je opasno naoružala Ukrajince, Moskva iznenađena pruženim otporom!

- Za dobijanje podataka o načinima i metodama zaštite objekata kritične informacione infrastrukture Rusije aktivno se koriste sredstva radioelektronskih i kompjuterskih obaveštajnih službi zemalja NATO-a - istakao je Patrušev posle sednice SB Rusije, kojom je predsedavao ruski predsednik Vladimir Putin.

Objekti kritične informacione infrastrukture su informacioni sistemi državnih organa, preduzeća odbrambeno-industrijskog kompleksa, organizacija za zaštitu zdravlja, saobraćaja, energetike, goriva, komunikacija, kreditno-finansijske sfere, nuklearne, raketno-kosmičke, rudarske, metalurške i hemijske industrije.

BEZBEDNOST KRITIČNE INFORMACIONE INFRASTRUKTURE

Patrušev je takođe objavio da je na sednici SB odobren predlog temelja državne politike u oblasti bezbednosti kritične informacione infrastrukture i da će u najskorije vreme biti predat na potpis ruskom predsedniku.

Prema njegovim rečima, na sednici su razmatrane dodatne mere za sprečavanje posledica od spoljnih pretnji Rusiji u oblasti korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija.

On je naglasio da je na sednici istaknuto da su moderne pretnje informacionoj bezbednosti usmerene na podrivanje odbrambene sposobnosti i obezbeđenja pravnog poretka, kao i na pogoršanje socijalno-ekonomske situacije i društveno-političke situacije u Rusiji.

Nikolaj Petrušev
Nikolaj Petrušev
Foto: Profimedia

- Anonimnost globalnog informacionog prostora, koju Vašington svojski podržava, doprinosi nekontrolisanom širenju zlonamernih softvera i kriminalne aktivnosti međunarodnih sajber grupa. Sve češće u kompjuterskim napadima čiji je cilj nanošenje ekonomske i političke štete našoj zemlji učestvuju hakeri koji su finansijski motivisani od strane zapadnih zemalja, ocenio je ruski zvaničnik.

Kako je još objasnio, radi neutralizacije tih pretnji, utvrđen je temelj državne politike o bezbednosti objekata kritične informacione infrastrukture, kojim se predviđaju ciljevi, zadaci i mehanizmi za realizaciju državne politike u sajber sferi.

- Planirano je formiranje konkurentne elektronske komponentne baze i visokotehnoloških proizvoda, razvijanje državnog sistema otkrivanja, sprečavanja i likvidacije posledica kompjuterskih napada. Posebna pažnja biće posvećena stručnoj pripremi i povećanju kvalifikacija stručnjaka u oblasti informacione bezbednosti - dodao je Patrušev.

Pored toga, prema njegovim rečima, na sednici je doneta odluka da se dodatno razradi niz dokumenata strateškog planiranja, usmerenih na unapređivanje sistema osiguranja informacione bezbednosti Rusije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je sa članovima Saveta za bezbednost Rusije. On je na sastanku rekao da je nakon pokretanja sukoba u Ukrajini protiv Moskve pokrenut pravi rat u informacionom prostoru i da je značajno porastao broj sajber napada.

Ranije je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da su Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici pokrenuli sajber-rat protiv Rusije u kojem učestvuju i "sajber-plaćenici", čiji se zadaci često graniče sa otvorenim terorizmom.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd