Skip to main content
Pentagon

PENTAGON ŠALJE TIMOVE SPECIJALISTA U ISTOČNU EVROPU: Vašington u strahu od ovog mogućeg ruskog poteza

Foto: Profimedia
Američka administracija veruje da bi Rusija mogla da upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini, prenosi Politiko, pozivajući se na izvore.

Iako američki zvaničnici ne veruju u neposrednu pretnju, oni strahuju da bi ruska strana mogla da upotrebi hemijsko oružje, ako se borbeni gubici ili neuspesi ruskih oružanih snaga nastave.

Prema rečima sagovornika Politika, Moskva u takvom napadu može da upotrebi hemikalije koje je lako sakriti. On smatra da to može otežati zapadnim državama da "nametnu odgovornost ruskoj strani".

Kako prenosi Politiko, Pentagon je odlučio da pošalje timove specijalista u istočnu Evropu da upoznaju vojsku sa procedurama u slučaju hemijske ili biološke pretnje.

Osim toga, napominje se da je Vašington Kijevu obezbedio sredstva hemijske, biološke i nuklearne odbrane u okviru pomoći od više milijardi dolara.

Ranije je list Politiko izvestio o iscrpljivanju NATO municije Oružanih snaga Ukrajine. Prema pisanju publikacije, zalihe municije za teško naoružanje koje su Ukrajini isporučile zemlje alijanse "izvučene su iz najdubljih skladišta".

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd