Utorak 27. feb 2024.
pogođen ruski helikopter

PUTINOV "ALIGATOR K-52" RAZOREN USRED DONJECKA?! Ukrajinci pogodili jednu od NAJMOĆNIJIH ruskih letelica, neverovatni snimci sa fronta! (VIDEO)

Foto: Twitter Printscreen/@StratCom_AFU
Težak udarac za ruskog predsednika

Ukrajina je saopštila da je oborila ruski vojni helikopter, navodno je reč o "Aligatoru K-52", koristeći američki višecevni raketni sistem HIMARS. Prema navodima Odeljenja za strateške komunikacije ukrajinske vojske, helikopter je pogođen u sredu kod Limana u Donjeckoj oblasti.

"PROLIĆE SE NOVE REKE KRVI U UKRAJINI" Rusi šalju dramatično upozorenje: "Bajden gura svet u NUKELARNI rat"g

"PROLIĆE SE NOVE REKE KRVI U UKRAJINI" Rusi šalju dramatično upozorenje: "Bajden gura svet u NUKELARNI rat"

"UKRAJINA NEĆE POBEDITI RUSIJU" Stravično priznanje i šamar za Bajdena: "Ako je neko potučen, to su Sjedinjene Države"Foto: SrbijaDanas,SASA DZAMBIC, shutterstock,youtube printscreen CNBC Television

"UKRAJINA NEĆE POBEDITI RUSIJU" Stravično priznanje i šamar za Bajdena: "Ako je neko potučen, to su Sjedinjene Države"

AKO AMERIKA OVAKO NASTAVI, IMAĆEMO "DRUGI VIJETNAM" - Jezivo upozorenje iz Kremlja, jedan pogrešan korak deli nas od katastrofeFoto: SrbijaDanas,SASA DZAMBIC,shutterstock,youtube printscreen CNBC Television

AKO AMERIKA OVAKO NASTAVI, IMAĆEMO "DRUGI VIJETNAM" - Jezivo upozorenje iz Kremlja, jedan pogrešan korak deli nas od katastrofe

Na snimku se navodno vidi helikopter k-52, ali to nije moguće potvrditi. Objavljen je i snimak napada, a Jurij Ignat, portparol oružanih snaga Ukrajine, saopštio je ranije da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila već 15 ruskih hipersoničnih raketa "Kinžal".

- Piloti bespilotne letelice prilagodili su rad HIMARS-a Oružanih snaga Ukrajine. Čestitke povodom Dana oružanih snaga Ukrajine primilo je osoblje ruskog transportnog helikoptera u blizini Limana - navodi se u opisu snimka.

Kakav je borbeni helikopter "Aligator K-52"?

Aligator je težak 7.700 kilograma. Projektovan je u konstruktorskom birou “Kamov”, proizvodi ga fabrika “Progres” iz Arsenjeva na istoku Rusije.

Maksimalna visina letenja je oko 4.000 metara, dok je brzina vertikalnog uspinjanja deset metara po sekundi. “Nos” helikoptera na sebi ima dva radara sa antenama - jedan za vazdušne ciljeve a drugi za ciljeve na zemlji. Termalne kamere za izviđanje terena danju i noću nalaze se u dve kupole - jedna je ispod kokpita a druga se nalazi ispod nosa helikoptera.

“Ka-52” ima topove koje ima Aligatorov prethodnik, model “Ka-50” i oni se nalaze na oba krila. Da bi se održala maksimalna brzina od 315 kilometara na čas, oklop i skladište za municiju su morali da budu smanjeni. Ono po čemu se razlikuje od konkurencije, po izgledu i performansama, su kontrarotirajuće elise. One u potpunosti eliminišu potrebu za repnim rotorom, donose i velike aerobatičke sposobnosti.

Još jedno tehničko rešenje “Aligatora” čini jedinstvenim. U pitanju je katapultirajuće sedište “Zvezda” K-37, koje funkcioniše tako što će u slučaju nužde, pre aktiviranja raketnih bustera u sedištima, eksplozivna punjenja usmerenom detonacijom razneti rotore, koji odlete u stranu, i samim tim omogućuje pilotu da bezbedno iskoči iz kokpita nakon čega se otvara padobran.

I dalje se Ka-52 smatra najboljim borbenim helikopterom na svetu. Leti na malim visinama, ima autopilota koji obaveštava pilote o nižim objektima u blizini poput zgrada ili strujnih žica. Proizvodnja “Aligatora” počela je u manjem obimu sredinom devedesetih godina prošlog veka, dok je serijska proizvodnja počela 2008. godine. Porodica helikoptera Ka-50 imala je “vatreno krštenje” u Čečenskom ratu 2001. godine.

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd