Skip to main content
EU

PROPAO DOGOVOR! NIŠTA OD EMBARGA NA RUSKU NAFTU: Članice EU nisu uspele da postignu sporazum

Foto: Shutterstock
Vlade država članica EU nisu uspele danas da postignu sporazum o embargu na rusku naftu, ali će sutra nastaviti pregovore, javlja Rojters pozivajući se na neimenovanog zvaničnika EU.

Ambasadori zemalja članica EU ni na današnjem sastanku u Briselu nisu uspeli da postignu konsenzus o uvođenju šestog paketa snakcija protiv Ruske Federacije, a novi pokušaj zakazan je za sutra ujutru, neposredno pred specijalni samit lidera EU 27.

EU diplomatski izvori navode da među zemljama članicama postoji spremnost da se nastave razgovori o uvođenju embaraga na naftu, u okviru šestog paketa sankcija, ali da je i dalje otvoreno pitanje kako i na koji način to uraditi.

"EVROPSKA UNIJA SE RASPADA" Nemački ministar šokirao sve BRUTALNOM izjavom, ovo niko nije očekivao

"EVROPSKA UNIJA SE RASPADA" Nemački ministar šokirao sve BRUTALNOM izjavom, ovo niko nije očekivao

ZVANIČNICA SAMOPROKLAMOVANE DNR PORUČUJE: "Hvala Rusiji, nadamo se skoroj pobedi" (VIDEO)

ZVANIČNICA SAMOPROKLAMOVANE DNR PORUČUJE: "Hvala Rusiji, nadamo se skoroj pobedi" (VIDEO)

"ŠTO JE MNOGO, MNOGO JE!" "Vašington post" objavio svedočenja stranih plaćenika-povratnika iz Ukrajine

"ŠTO JE MNOGO, MNOGO JE!" "Vašington post" objavio svedočenja stranih plaćenika-povratnika iz Ukrajine

- Postavlja se pitanje kako i na koji način odgovoriti na nacionalne specifičnosti zemalja članica kada je reč o zavisnosti od ruske nafte. Neke zemlje su 100 procentno zavisne od ruske nafte, a njeno isključivanje je vrlo izazovan posao. Moraju se naći adekvatni odgovori na prekide u snabdevanju, na izvoz između zemalja. Mora se zameniti šistem koji je postojao godinama i to nije lako - poručio je neimenovani zvaničnik EU.

U diplomastkim krugovima u Briselu ne žele da spekulišu o mogućim rešenjima, uključujući i ono koje bi podrazumevalo embargo na rusku naftu koja u EU stiže moriskim putem, uz izuzeće kopenih naftovoda, već navode da je cilj da se dogovori kako pogoditi Putina najviše uz konstatciju da se više od ruske dve trećine nafte u EU uvozi morskim putevima.

Ukoliko se šesti paket sankcija EU dogovori sutra prepodne, on bi mogao da se nađe na stolu radne večere EU lidera čiji sastanak počinje u 16 časova u Briselu.

Iz Evropskog saveta napominju da će se tokom večere lidera sutra razgovarati o načinima za podršku i pomoć Ukrajini, uključujući i finansijsku i vojnu podršku, a da će se večeri priključiti i video linkom predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski.

Druga tema za večerom u Briselu biće pitanje energenata i zauzdavabja rasta cena energije u Evropi.

Drugog dana samita, u utorak 31. maja, lideri EU će razmotriti mogucnosti za deblokadu ukrajisnkih zaliha žitarica i njihov izvoz, kao i situaciju na globalnim tržistu hrane.

Druga tačka debete lidera EU u utorak biće zajednička bezbednost i odbrana.

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd