clear sky
6°C
20.04.2024.
Beograd
eur
117.1474
usd
110.1009
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

"RAT ĆE TRAJATI GODINAMA" Svetski stručnjaci ŠOKIRALI PROCENAMA: Sada je jasno u kom smeru ide sukob?

22.06.2022. 09:10
Piše:
Srbija Danas/Jutarnji list
Ukrajina
Ukrajina / Izvor: Profimedia
Od početka rata u Ukrajini, vodeći svetski držvanici davali su svoje procene o tome kada će sukob biti okončan.

Visoki zvaničnici u Bajdenovoj administraciji rekli su da će od četiri do šest nedelja borbi odrediti konačni smer rata, piše Njujork Tajms.

To je vreme prošlo, a zvaničnici kažu da je slika sve jasnija: Rusija će verovatno završiti s više teritorija, ali nijedna strana neće u potpunosti kontrolisati tu regiju jer je iscrpljena ruska vojska suočena s protivnikom čije je naoružanje sve sofisticiranije.

SLEDI ODLUČUJUĆA BITKA: Rusi koriste sve snage, OVAJ CILJ žele da ostvare do kraja nedelje (VIDEO)

SLEDI ODLUČUJUĆA BITKA: Rusi koriste sve snage, OVAJ CILJ žele da ostvare do kraja nedelje (VIDEO)

PUTINOVE REČI ODJEKUJU MOSKVOM! LIDER RUSIJE POSLAO MOĆNU PORUKU: Stiže novo oružje - "Prolazimo kroz iskušenja koja ćemo rešiti" (VIDEO)

PUTINOVE REČI ODJEKUJU MOSKVOM! LIDER RUSIJE POSLAO MOĆNU PORUKU: Stiže novo oružje - "Prolazimo kroz iskušenja koja ćemo rešiti" (VIDEO)

"GUBITKE IMA I JEDNA I DRUGA STRANA" Američki general najavio pravu RATNU KATASTROFU - Sledeći udarac definitivno menja TOK RATA

"GUBITKE IMA I JEDNA I DRUGA STRANA" Američki general najavio pravu RATNU KATASTROFU - Sledeći udarac definitivno menja TOK RATA

Iako je Rusija zauzela teritorije u najistočnijoj Luganskoj oblasti, njen napredak je spor. U međuvremenu, dolazak američkih dalekodometne artiljerije i Ukrajinaca obučenih kako ih koristiti, trebala bi im pomoć u Ukrajini u budućim bitkama, rekao je general Mark Milej, zapovednik američkog Vrhovni štab.

- Ako sastave iskoriste ispravno, onda će imati vrlo, vrlo dobar učinak na bojnom polju - rekao je novinarima general Milej vraćajući se kući nakon posete Evropi.

Zvaničnici Pentagona rekli su da to znači da Rusija možda neće moći da postigne slične uspehe u susednom Donjecku, koji zajedno s Luganskom čini regiju Donbas bogatu mineralima i raznim rudama. Ukrajinske snage u Donbasu se bore sa separatistima koje podržavaju Rusiju još od 2014. godine, kada je Moskva anektirala Krim.

Ruska vojska
Ruska vojska / Izvor: Profimedia

Skori pad Luganska?

Ali, američki zvaničnici kažu kako očekuju da će Rusija uskoro preuzeti celu Lugansku oblast. Jedan obrambeni zvanilnik rekao je kako je očekivao da će gradovi blizanci Severodonjeck i Lisičansk pasti za nekoliko dana, dok su ruske snage gađale područje teškom artiljerijom i tzv. "glupim bombama" - municijom bez navođenja koje nanosi velike žrtve.

Prema izveštajima koji su stigli tokom vikenda, ruske snage probile su ukrajinsku liniju ratišta u Toškivki, gradu nedaleko Severodonjecka i Lisičanska. Zauzimanje Toškivke omogućilo bi Rusima da ugroze ukrajinske linije snabdevanja za ta dva grada, poslednja velika naseljena mesta u Lugansku koja još nisu pala u ruske ruke. U ponedeljak još nije bilo jasno koja strana drži Toškivku.

Ruske kopnene trupe napredovale su polako, a u nekim slučajevima bili su potrebne nedelje da se pomaknu jedan ili dva kilometra, rekli su američki zvaničnici. To bi moglo da ukazuje ​​na nedostatak pešadije ili dodatni oprez Moskve nakon što je u svojim katastrofalnim prvim nedeljama rata doživela probleme s linijama nabavke.

Nekoliko vojnih analitičara kaže da je Rusija na vrhuncu borbene učinkovitosti na istoku, jer artiljerijski sastav dugog dometa obećani Ukrajini iz zemalja NATO-a još uvek pristižu. Ukrajina je, što se oružja tiče, uvelike nadjačana, što je činjenica koju je i predsednik Volodimir Zelenski priznao prošle nedelje.

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski / Izvor: Reuters

- Cena ove bitke za nas je vrlo visoka - rekao je Zelenski.

- To je jednostavno zastrašujuće. I svakodnevno skrećemo pažnju našim partnerima na činjenicu da će samo dovoljna količina modernog naoružanja osigurati našu prednost i konačno kraj ruske torture ukrajinskog Donbasa - dodao je ukrajinski čelnik.

Predsednik Bajden je u sredu najavio dodatnu pomoć od milijardu dolara u oružju za Ukrajinu, u paketu koji uključuje više dalekometnog artiljerije, lansera protivbrodskih raketa i municije za haubice i za novi američki raketni sastav. Sveukupno, Sjedinjene Države dale su oko 5,6 milijardi dolara pomoći Ukrajini u oružju otkako je Rusija izvršila invaziju 24. februara.

Zelenski i njegovi saradnici apelovali su na Zapad da isporuči više sofisticiranog naoružanja. Doveli su u pitanje predanost svojih saveznika ukrajinskom cilju i insistirali da ništa drugo ne može zaustaviti napredovanje Rusije, koje je čak i prema konzervativnim procenama, odnelo živote nekoliko desetaka hiljada civila i vojnika.

Rat je test volje"

Američki ministar obrane Lojd Ostin pozvao je prošle nedelje zapadne saveznike da udvostruče svoju vojnu pomoć Ukrajini, upozoravajući da se zemlja "suočava s ključnim trenutkom na bojnom polju". Ostin i general Milej sastali su se s američkim saveznicima u Briselu kako bi razgovarali o tome kako dodatno pomoći Ukrajini.

Zvaničnici Pentagona očekuju da će dopremanje više dalekometne artiljerije promeniti stanje na ratištu u Donjecku, ako ne i u Lugansku.

Frederik Hodžis, bivši najviši rangirani zapovednik američke vojske u Evropi, koji je sada u Centru za analizu evropske politike, rekao je da će rat verovatno trajati još "mnogo meseci". Ali predvidio je da će ukrajinske snage, potpomognute teškom artiljerijom Zapada, usporiti napredovanje Rusije i početi vraćati zauzeti teritorije do kasnog leta.

- Rat je test volje, a volja Ukrajinaca je superiorna - rekao je general Hodžis.

Ruska vojska
Ruska vojska / Izvor: Profimedia

- Vidim da i ukrajinska situacija s logistikom postaje sve bolja iz nedelje u nedelju, dok će ruska logistička situacija polako slabiti. Nemaju saveznika ni prijatelja - naveo je on. 

Ruska vojska namenjena je kratkim, intenzivnim akcijama i karakteriše je velika upotreba artiljerije, kažu vojni analitičari. Nije pripremljena za trajnu okupaciju ili vrstu upornog rata na iscrpljivanje koji je u toku u istočnoj Ukrajini i zbog kojeg bi trebalo da zameni iscrpljene kopnene snage.

- Ovo je kritično razdoblje za obe strane - rekao je Majkl Kofman, direktor ruskih studija na C.N.A, istraživačkom institutu u Arlingtonu.

- Verovatno će u sledeća dva meseca obe snage biti iscrpljene. Ukrajina ima manjak opreme i municije. Rusija je već izgubila dosta svoje borbene moći, a nene snage nisu prikladne za kontinuirani kopneni rat ovih razmera i trajanja - dodaje. 

Rusija će pokušati da nastavi da osvaja teritorije kilometar po kilometar, a zatim će verovatno svoje linije fronta ojačati minama i drugom obranom od ukrajinskog protivnapada, koji se očekuje nakon što artiljerija velikog dometa stigne na ratište, kažu analitičari.

Poslednjih dana ni jedna ni druga strana nisu uspele da postignu veći proboj u linije svojih protivnika.

Iako bi teren mogao dospeti u druge ruke, "nijedna strana nema snage da iskoristi te manje dobitke", rekao je u objavi na Tviteru Kristofer Douteri, obrambeni analitičar u Centru za novu američku sigurnost.

- Rat sada verovatno postaje test izdržljivosti - dodao je.

Kao rezultat toga, Moskva i Kijev će požuriti da pošalju pojačanja na prve linije ratišta.

- Trka za što bržom nabavkom biće kritična za obe strane, napisali su pukovnik Džon Baranco iz marinaca, pukovnik Bendžamin Džonson iz kopnene vojske i potpukovnik Tajson Vetcel iz vazdušnih snaga u analizi Atlantic Councila.

- Kako bi nadomestio svoje gubitke, Kremlj će možda morati da pribegne slanju hiljade novih vojnih obveznika - rekli su zvaničnici, dodajući da će Ukrajina morati da održava svoje logističke linije i da krene napred s artiljerijom dugog dometa i bespilotnim vazdušnim sastavom.

Konačan kraj

Analitičari i bivši američki zapovednici dali su različite prognoze o tome kako bi se rat mogao promeniti.

Slabosti položaja ukrajinske vojske postaju sve očigledniji i izazivaju zabrinutost. Dok su neki nezavisni analitičari predviđali da će rusko napredovanje biti zaustavljeno u Severodonjecku, stručnjaci američke vlade nisu tako sigurni.

Neki kažu da veruju da bi se rusko napredovanje moglo nastaviti i da bi Rusi uskoro mogli više napredovati u područjima gde su ukrajinski protivnapadi bili uspešni.

Drugi analitičari predviđaju natezanje napred-nazad koje bi se moglo protegnuti još mesecima ili čak godinama.

- Ovo će se verovatno nastaviti, a svaka strana će trgovati teritorijama na marginama - rekao je Kofman.

- Biće to dinamična situacija. Malo je verovatno da će doći do značajnijih kolapsa ili velikih predaja - dodaje. 

Ukrajina, zapadno naoružanje
Ukrajina, zapadno naoružanje / Izvor: Profimedia

Vojni i obaveštajni zvaničnici rekli su da Rusija i dalje trpi teške gubitke i da se bori s regrutacijom vojnika kako bi popunila svoje redove. Moral je nizak u ruskoj vojsci, a problemi s loše održavanom opremom i dalje postoje, kažu američki zvaničnici i analitičari.

Borba u Donbasu postala je smrtonosni artiljerijski dvoboj koji nanosi velike žrtve obema stranama.

Satelitske snimke kratera u istočnoj Ukrajini upućuju na to da ruske granate često eksplodiraju na tlu u blizini ukrajinskih rovova, a ne u vazduhu iznad njih. Artiljerija sa vazdušnim udarima učinkovitije ubija vojnike u rovovima.

Stiven Bidle, vojni stručnjak i profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Kolumbiji, rekao je da slike upućuju na to da Rusi koriste staru municiju koje je bilo loše održavano.

Ali neučinkovita artiljerija i dalje može biti vrlo razorno kada se masovno koristi.

- Količina ima svoj kvalitet - rekao je Bidle.

- Da sam ja jedan od pešaka koje su gađali u tim rovovima, nisam siguran koliko bi me tešilo saznanje da bi ruska artiljerija bila još smrtonosnije da se bolje održavalo i koristilo - zaključio je.

Piše:
Srbija Danas/Jutarnji list
22.06.2022. 09:10