Skip to main content
Vatikan

Ispravka: Vatikanska banka nije kupila rublje da bi platila ruski gas

Foto: Shutterstock
Rusija donela odluku da poverenici gas plaćaju u rubljama.

Na osnovu analize portala raskinkavanje.ba utvrđeno je da vest na našem sajtu Srbija Danas predstavlja prenošenje lažnih vesti. Navedena analiza ocenila je tekstove u kojima se navodno tvrdi da je vatikanska banka kod Centralne banke Rusije kupila rublje kako bi platila ruski gas kao lažne informacije, jer je tvrdnja bazirana na lažnom odnosno šaljivom tvitu.

Utvrđene činjenice:

Zavod za verske poslove (tal. Istituto per le Opere di Religione), odnosno IOR, zvanični je naziv za ono što se kolokvijalno naziva vatikanskom bankom. Prema opisu sa zvanične stranice, IOR služi Katoličkoj crkvi kao servis pri administriranju finansija i upravljanju finansijskim sredstvima i fondovima, što ga čini drugačijim u odnosu na sve druge institucije tog tipa.

O tvrdnjama da je banka Vatikana kupila rublje kako bi plaćala gas iz Rusije pisao je portal iz Srbije FakeNews Tragač, u analizi objavljenoj 13.4.2022. godine, i ustanovio da su ovi navodi potekli s Twitter profila s ruskog govornog područja i potom su objavljivani u ruskim i britanskim medijima. 

O tome kako je nastala ova tvrdnja i ko je sve proveravao u njenu tačnost, Fake News Tragač navodi:

Ova informacija prvi put se pojavila na Tviteru krajem marta, kada je korisnica pod imenom Ledovskaя Mariя bez prilaganja bilo kakvog izvora objavila tvit koji govori o tome da Vatikan kupuje rublje u vrednosti od 10 miliona evra. Prema pisanju gruzijskog portala za utvrđivanje činjenica Myth detector ova informacija se zatim proširila po ruskim medijima, a dospela je i do medija koji svoje sadržaje objavljuju na engleskom jeziku.

Ispostavilo se da je tvit od koga je sve krenulo bio samo šala. Njegova autorka je par sati nakon objavljivanja spornog tvita obelodanila da se radi o šali i izvinila se svojim pratiocima. O tome da Vatikan nije kupio rublje u vrednosti od 10 miliona evra zbog kupovine ruskog gasa pisao je i specijalizovani portal koji se bavi cenama energenata OilPrice.com.

Portal Srbija Danas se izvinjava čitaocima zbog prenošenja neproverenih informacija za koje je analizom utvrđeno da su prenošenje lažnih vesti.

U nastavku prenosimo izmenjenu verziju prvobitne vesti sa izbačenim netačnim navodima.

Moskovski ekonomista Mihail Hazin veruje da će neke zemlje EU, među kojima mogu biti i Nemačka i Austrija, ruski gas kupovati preko Mađarske kao posrednika. To jest: one će Mađarskoj plaćati evrima, a Budimpešta Rusiji - rubljama.

Jedan šaljivi tvit u kom se tvrdi da je vatikanska banka kupila rublje od Centralne ruske banke za plaćanje gasa bio je povod mnogim medijima da ovu šalu predstave kao udarnu vest i na taj način prenose lažne vesti da je Vatikan kupovao rublje od ruske banke za plaćanje gasa, što nije istina.

Poljska i Austrija tvrde da neće plaćati gas rubljama. Poljski premijer, Mateuš Moravjecki, insistiranje Moskve na plaćanju u rubljama nazvao je ucenom i manevrom sračunatim na slabljenj antiruskih sankcija EU. Pritom je ocenio da su sankcije protiv Rusije – neefikasne.

Litvanija je najavila raskid ugovora sa Gazpromom, ali Bugarska i Moldavija u promeni načina plaćanja ne vide problem. Nemačka je nezadovoljna odlukom Vladimira Putina, ali je sklona – nagodbi.

Moskovski ekonomista Mihail Hazin veruje da će neke zemlje EU, među kojima mogu biti i Nemačka i Austrija, ruski gas kupovati preko Mađarske kao posrednika. To jest: one će Mađarskoj plaćati evrima, a Budimpešta Rusiji – rubljama.

Ovo, naravno, podrazumeva da će Mađarska naglo postati mnogo veći „potrošač“ gasa nego što je dosad bila.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
22 Beograd