Četvrtak 07. dec 2023.
NATO

NATO OSTAVLJA UKRAJINU NA CEDILU!? Zalupili vrata Kijevu, šok izjava ministra - "NIKADA NAM NISU BILI OPCIJA"

Foto: Srbija Danas/Shutterstock
Svi iščekuju šta će se dogoditi na predstojećem NATO samitu u Madridu.

NATO je pozvao ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da učestvuje na predstojećem samitu u Madridu, ali to ne znači da blok planira da u skorije vreme pozove Kijev da se pridruži svojim redovima, rekao je španski ministar spoljnih poslova Hoze Manuel Albares u nedelju listu "El Pais".

UKRAJINA ODUSTALA OD NATO ČLANSTVA?! Oglasio se savetnik Zelenskog - imaju potpuno NOVE USLOVE za Alijansu

UKRAJINA ODUSTALA OD NATO ČLANSTVA?! Oglasio se savetnik Zelenskog - imaju potpuno NOVE USLOVE za Alijansu

"NE SMEMO DOZVOLITI DA PUTIN POBEDI JER ĆEMO PLATITI MNOGO VEĆU CENU" Džonson zabrinut za razvoj rata u Ukrajini: Preuzeće ključne delove zemlje

"NE SMEMO DOZVOLITI DA PUTIN POBEDI JER ĆEMO PLATITI MNOGO VEĆU CENU" Džonson zabrinut za razvoj rata u Ukrajini: Preuzeće ključne delove zemlje

"NISU POSTOJALI NIKAKVI ZNACI DA JE PREVARANT" LAŽNI KLIČKO?! Tehnologija nasamarila evropske zvaničnike (FOTO)

"NISU POSTOJALI NIKAKVI ZNACI DA JE PREVARANT" LAŽNI KLIČKO?! Tehnologija nasamarila evropske zvaničnike (FOTO)

- Neće se postavljati pitanje pozivanja Ukrajine u NATO - rekao je ministar na pitanje da li će vojni blok držati otvorena vrata za Kijev da se pridruži naknadno. "To nikada nije bila opcija, niti je sada", dodao je on.

Rusija je navela širenje NATO-a na istok kao jedan od razloga za pokretanje ofanzive na Ukrajinu u februaru. Kremlj je zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD.

Da je Zelenski odlučio da lično učestvuje na predstojećem samitu u Madridu, "mi bismo ga dočekali raširenih ruku", rekao je španski ministar odbrane i dodao da će ukrajinski lider učestvovati na samitu putem video veze. EU i NATO samo žele da se "mir u Ukrajinu i Evropu vrati što je pre moguće", primetio je Albares, dodajući, međutim, da sve mere koje preduzimaju zemlje EU i njihovi "transatlantski saveznici" imaju za cilj da se snage Moskve vrate na rusku teritoriju.

Na pitanje da li Zapad treba da "traži" od Zelenskog da dogovori prekid vatre sa Rusijom tako što će napraviti neke ustupke, Albares je rekao da je Ukrajina suverena nacija i da može sama da donosi odluke.

Njegove reči su usledile uoči samita NATO-a sledeće nedelje u Madridu, na kojem se očekuje da vojni blok definiše svoj novi koncept strategije. Šef NATO-a Jens Stoltenberg ranije je rekao da će u svom sledećem ažuriranju politike blok po prvi put proglasiti Rusiju ne partnerom već pretnjom. Baltičke nacije i Poljska takođe planiraju da iskoriste priliku da zatraže masovno jačanje NATO-a na svom istočnom krilu - nešto što je Rusija dugo definisala kao pretnju svojoj bezbednosti.

Zapadne nacije snabdevaju Ukrajinu raznim oružjem i vojnom opremom skoro od početka ofanzive, a Moskva je više puta upozoravala da bi isporuke oružja Kijevu samo produžile sukob. Ranije ove nedelje, savetnik Zelenskog Aleksej Arestovič izjavio je da je Ukrajina "de fakto" već deo NATO-a, ukazujući na obećanja zapadnih zemalja da će joj pomoći da "pobedi" u sukobu sa Rusijom.

S druge strane Igor Žovkva, još jedan savetik predsednika Volodimira Zelenskog istakao je da su prihvatili da neće postati zemlja članica: "Ukrajina je prihvatila da članstvo u NATO-u nije više opcije i neće preduzimati nikakve dalje korake ka pridruživanju vojnom savezu predvođenom SAD", rekao je on u subotu za Fajnenšel tajms.

Vremenska prognoza
Light intensity drizzle
2 Beograd