Skip to main content
Vagner, Jevgenij Prigožin

UKRAJINCI SU U STRAHU Vagnerovci se nakon Prigožinove smrti vraćaju na front - vođin citat skriva surovu pretnju

Foto: Tanjug/Prigozhin Press Service via AP, File
U nastavku su izdvojili i citat pokojnog Jevgenija Prigožina...

Ruska privatna paravojna organizacija Vagner sugerisala je da se njeni borci vraćaju u Ukrajinu "kako bi zaštitili ruske interese". Ova informacija procurila je u javnost samo mesec dana nakon smrti njihovog osnivača Jevgenija Prigožina.

Budućnost Vagnera zasad je neizvesna, iako je upravo ta plaćenička grupa odigrala ključnu ulogu u ruskoj borbi za grad Bahmut u Donjecku, a osim toga, ona i dalje Kremlju omogućava pristup resursima u delovima Afrike u kojima, pod maskom pružanja bezbednosti, zapravo deluje u sivoj zoni.

ŠOJGU U POSETI DRŽAVI KOJA RAZVIJA OZBILJAN NUKLEARNI PROGRAM! Već su im isporučivali oružje za rat u Ukrajini

ŠOJGU U POSETI DRŽAVI KOJA RAZVIJA OZBILJAN NUKLEARNI PROGRAM! Već su im isporučivali oružje za rat u Ukrajini

VELIKI SAVEZNIK OKREĆE LEĐA RUSIJI: Moskva ih pustila niz vodu, osećaju se IZDANO, ali se i plaše Putinove osvete!

VELIKI SAVEZNIK OKREĆE LEĐA RUSIJI: Moskva ih pustila niz vodu, osećaju se IZDANO, ali se i plaše Putinove osvete!

"PRINUĐENI SMO DA OBJAVIMO..." Lavrov povukao drastičan korak - dosta mu je prljave igre Zapada

"PRINUĐENI SMO DA OBJAVIMO..." Lavrov povukao drastičan korak - dosta mu je prljave igre Zapada

Podsetimo, Prigožin je 23. avgusta poginuo u avionskoj nesreći, za koju mnogi smatraju da je bila odgovor na njegovu pobunu protiv ruskog vojnog establišmenta dva meseca ranije. Kremlj je odmah odbacio odgovornost za spomenutu nesreću.

Ali nakon junske pobune, taj isti Kremlj preuzeo je čvršću kontrolu nad Vagnerom, za čije je borce Putin rekao "da bi mogli da se pridruže ruskoj vojsci ili da odu u Belorusiju" - piše Newsweek.

I dok se o sledećim koracima Vagnerovih vojnika uveliko špekuliše, Telegram kanal "Siva zona" te paravojne organizacije šokirao je objavom fotografija svojih boraca na kojima drže Vagnerove i ruske zastave ispred autobuske stanice na nepoznatoj lokaciji za koju se veruje da je negde u Ukrajini.

- Vojnici jednog od vodova 1. jurišnog odreda, nakon okupljanja svoje nezavisne skupine, vraćaju se u zonu sukoba kako bi zaštitili interese Rusije i osigurali pobedu - piše kraj objave, a u nastavku je izdvojen i citat pokojnog Prigožina koji je svojevremeno rekao: "Kad nas naša zemlja ponovno bude trebala, vratićemo se i zaštititi naše ljude".

Samuel Ramani, saradnik na Kraljevskom institutu ujedinjenih službi (RUSI), na bivšem Tviteru napisao je kako je bivši savetnik Kremlja, Sergej Markov, koji je zagovarao Prigožina, izneo slične tvrdnje o Vagnerovom povratku.

- Ukrajinci su u strahu - smatra on i dodaje kako je za očekivati da će se Vagner fokusirati na ofanzivne zadatke, verovatno u Kupjansku/Limanu, gde su ukrajinske snage angažovane u kontraofanzivi kako bi ponovo preuzele teritoriju koju je okupirala Rusija.

Beloruska nezavisna posmatračka skupina Hajun istovremeno je osporila izveštaje o tome da su Vagnerovi borci napustili Belorusiju. Prema njihovim rečima, još nisu demontirani svi šatori koje je plaćenička skupina podigla u kampu u okrugu Osipoviči u regiji Mogilev.

Vremenska prognoza
Fog
17 Beograd