Petak 08. dec 2023.
Beograd

DA LI ZNATE KAKO JE DEO BEOGRADA U KOME ŽIVITE DOBIO IME? Neki od naziva imaju više nego zanimljivu pozadinu

Foto: Profimedia
Na osnovu svoje istorijske prošlosti svaki deo grada je dobio svoj naziv, a neka od imena imaju i više nego zanimljivu pozadinu

Istorija Beograda je toliko živopisna, a kako i ne bi bila kada traje više od sedam milenijuma. Svaki deo grada ima neku svoju priču, svoj način nastanka, svoju legendu.

MRAČNE TAJNE ADE CIGANLIJE: Tamo se nalazilo JEZIVO mesto za koje malo ko zna

MRAČNE TAJNE ADE CIGANLIJE: Tamo se nalazilo JEZIVO mesto za koje malo ko zna

PODRŠKA ZA SRPSKE OLIMPIJCE: U Beogradu zasijali olimpijski krugovi! (FOTO/VIDEO)

PODRŠKA ZA SRPSKE OLIMPIJCE: U Beogradu zasijali olimpijski krugovi! (FOTO/VIDEO)

NASTAVLJA SE PROTEST: Građani i danas na ulicama Karaburme

NASTAVLJA SE PROTEST: Građani i danas na ulicama Karaburme

Na osnovu svoje istorijske prošlosti svaki deo grada je dobio svoj naziv. Nekada je postojala samo opština grada Beograda, a nakon Drugog svetskog rata seoske opštine dobijaju svoja imena na osnovu osobenosti.

Autokomanda

Naselje koje se nalazi na tromeđi gradskih opština Voždovac, Savski venac i Vračar. Naziv je dobilo po brojnim garažama koje nisu bile u funkciji, a nalazile su se na Voždovcu. Sada su ti objekti renovirani i imaju upotrebnu vrednost.

Banjica

Banjica je dobila naziv zbog velikog broja (preko 1.000) podzemnih termo-mineralnih voda. Pre Drugog svetskog rata ovaj deo je bio seosko naselje koje se bavilo uglavnom poljoprivredom, tek posle rata dolazi do urbanizacije. Izgradnjom solitera, zgrada i ostale infrastrukture iscrpljeni su ovi resursi.

Bežanija

Naziv je dobilo tako što su ga naselile porodice koje su pobegle preko reke Save u Srem, posle pada srednjovekovne srpske države. Arheološka iskopavanja govore da je ovo područje postojalo jos u Neolitu, te je stoga i najstarije naselje na teritoriji opštine Novi Beograd.

Braće Jerković

Naselje je dobilo ime po partizanima, narodnom heroju Dušanu i njegovom bratu Nebojši Jerković. Braća su bila rodom iz Srema.

Cerak

Cerak je nekada bio pod cerovom šumom i vinogradima. Arhitekte Marušić i Borovnica su projektovali ovaj deo grada, sada pravi primer kasne moderne, i za to su dobili Oktobarsku nagradu grada Beograda.

beogradski sajam, beograd
Foto: Profimedia

Čukarica

Na mestu današnje crkve Svetog Đorđa nekada je bila Čukareva mehana, veoma značajna za stanovništvo, kao što su i sve mehane, kafane u našem narodu služile za orijentir u prostoru. Po njoj je Čukarica dobila ime. Mehana je bila u vlasništvu Stojka Čukara, a tu se nalazila i Čukar česma.

Dedinje

Postoje dve teorije po kojima je Dedinje dobilo naziv. Jedna je zbog dedinjskih dvorova porodice Karađorđević, a druga datira iz perioda turske vladavine. „Dede“ je naziv koji se davao starešini tekije muslimanskog manastira.

Dušanovac

Ovo naselje je nastalo na imanjima koja su pripadala Dušanu Spasiću, te je tako i ceo kraj dobio ovaj naziv.

Karaburma

Naziv Karaburma potiče od turske reči „Kaya-burun“, što znači „stenovit rt“.

Konjarnik

Dobija naziv po tome što su na ovom prostoru napasali konje Kalmići, izbeglice Ruskog građanskog rata. Oni su u Kozarčevoj ulici imali svoju pagodu koja im je služila kao budistički hram.

Lion

Na uglu ulice Miloša Zečevića i Bulevara nalazila se kafana „Lion“.

mapa Beograda
mapa
Foto: Profimedia

Medaković

Ime dobija po novinaru Miloradu Medakoviću, poreklom iz Like.

Miljakovac

Ovaj kraj je poznat po Izvorima koje je narod nazivao „Mili izvori“. Verovali su da su izvori lekoviti.

Mirijevo

Mirijevo je kroz istoriju imalo više imena. Jedna mogućnost je da naziv potiče iz turskog perioda. „Mirija“ što znači dažbina. Druga mogućnost je da potiče od Makedonskog naroda koji su došli u ovaj kraj bežeći od Turaka, a njihovo selo se zvalo Mirovo.

Palilula

Dobila je naziv ili po dimnjacima u obliku lula koji su se nalazili u tadašnjoj fabrici gline, ili po tabli u obliku lule na kojoj je pisalo dozvoljeno pušenje. Knez Miloš Obrenović zabranio je pušenje u Tašmajdanu jer su tu bili izmešteni zanati poput puškarskog i proizvodnje baruta.

Rakovica

Naziv je dobila po brojnim rakovima koji su se nalazili u potoku koji tu protiče – Rakovački potok.

Senjak

Kao što možemo zaključiti iz samog naziva, nekada se na ovoj teritoriji nalazila sena. Izdata je naredba da se sva sena drže na jednom mestu, da bi se izbegli česti požari. Tek kasnije je ovo mesto postalo interesantno višem staležu, diplomatama i sl.

Stari grad

Sam naziv kaže, stari deo grada.

Skadarlija
Foto: Profimedia

Skadarlija

Skadarlija dobija svoj naziv 1972. godine kada je ulica 15. Mart preimenovana u Skadarsku. Ona je najstarija beogradska celina. Pre boema nju su naseljavali Romi i tada se nazivala „Ciganska mala“.

Šumice

Nekada se ovde nalazila manja gradska šuma.

Vidikovac

Sa ovog mesta puca vidik ka istočnom Beogradu, otuda i ovaj naziv.

Vračar

Jedna verzija je da ime nosi po junaku –neverniku, koji se zvao Vračar, druga je da potiče zbog vrapčijih polja, a treća je da su Turci verovali da se na ovom mestu vrača. Nekada su tu živela dva najpoznatija „vrača“ , Lav Geršman i Ljubiša Trgovčević.

Zemun

Nekada keltsko naselje, kasnije rimski primorski centar koji je naziv dobio po zemunicama. Kada su krstaši prolazili kroz njega, nazvali su ga „zli grad“.

Zvezdara

Dobila je naziv po podignutom opservatorijumu ili zvezdarnici.

Beograd
Beograd
Foto: Profimedia

Žarkovo

Čarobna verzija glasi: Nekada davno postojao je zmaj koji bio zao i ubijao seljane, njegova vlasnica bila je baba Jula (Julino brdo), a vitez koji se odvažio da ubije zmaja bio je Žarko. Kada je Žarko ubio zmaja mesto gde mu je pala glava dobilo je naziv Zmajevac, a gde je pao rep Repište, a gde je otekla krv Bele vode. Realnija verzija je da je dobilo ime po Žarku Promićuru, a turci, kako nisu znali kako se mesto zove, nazvaše ga „Žarkovo selo“.

 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd