clear sky
16°C
30.04.2024.
Beograd
eur
117.1205
usd
109.1422
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Direktor JKP "Gradska čistoća" o novim projektima u 2020. godini: Svakodnevno rešavamo probleme građana

30.12.2019. 15:03
Piše:
Srbija Danas
JKP Gradska čistoća
JKP Gradska čistoća / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

JKP "Gradska čistoća" i u 2020. godini nastavlja trend modernizacije i proširenja voznog parka

Direktor JKP "Gradska čistoća" Marko Popadić u intervjuu za portal SrbijaDanas otkrio je našim čitaocima koje projekte ovo preduzeće planira u narednoj godini, kao i šta je to čime se mogu pohvaliti, a da je urađeno u 2019. godini. 

Čime se JKP "Gradska ćistoća" može posebno pohvaliti u 2019. godini?

- Zadovoljni smo godinom koju ostavljamo za nama, a nadamo se još uspešnijoj 2020. Tokom 2019. zahvaljujući racionalizaciji uspeli smo mnogo toga, ali je najvažnije da se konačno investiralo u osnovna sredstva za rad čime se jača preduzeće i poboljšava kvalitet usluga koje pružamo.
Uspeli smo da značajno obnovimo vozni park, da povećamo broj komunalnih radnika, ali i njihove plate. Uradili smo mnogo na polju razvoja reciklaže i edukacije građanstva o njenoj važnosti u domenu očuvanja životne sredine, što je samo pre neku godinu delovalo kao nedostižno. Posetio nas je i predsednik države, što je za naše preduzeće istorijski događaj, ali i značajan u onoj meri u kojoj se iskazuje važnost jednog preduzeća za društvenu zajednicu.

Predsednik Vučić je prvi predsednik koji je posetio radnike "Gradske čistoće" i proveo vreme sa njima. Da li vas je i koliko to iznenadilo i kakve su bile reakcije radnika, koliko je to njima značilo?

- Za 135 godina koliko postoji ovo preduzeće nijedan predsednik države nikada nije došao da obiđe radnike „Gradske čistoće“. Tako da, možete samo zamisliti oduševljenje zaposlenih kada su krajem septembra u krugu preduzeća videli predsednika Vučića. Ovo je bio veliki podstrek za sve zaposlene da se još više trude da radne zadatke obavljaju dajući svoj maksimum, jer ta poseta za nas predstavlja dokaz koliko je naš posao zaista važan. Lično sam jako ponosan što sam imao priliku da ugostim predsednika svih građana Srbije, koji je ovom posetom i dokazao da zaista
brine o svima nama.

Marko Popadić
Marko Popadić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

U 2019. godini mnogi stari podzemni kontejneri prepravljeni su u kontejnere za reciklazu. Da li je masovna reciklaža budućnost i koliko smo daleko od nekih željenih ciljeva po pitanju recikliranja otpada?

- Svi podzemni kontejneri postavljeni su za vreme prošle gradske uprave, ali većina je u potpunosti bila nefunkcionalna i nije ispunjavala namenu za koju su postavljeni. Zato smo odlučili da postojeće podzemne kontejnere prepravimo u kontejnere za odlaganje reciklabila što je mnogo bolje rešenje, jer se sprečava da prikupljene reciklabile odnose neovlašćena lica. Ukupan broj popravljenih nadzemnih delova kontejnera je 924 od čega je 524 prenamenjeno u kontejnere za reciklažni otpad. Beograd na žalost još kaska po pitanju reciklaže u odnosu na druge svetske metropole, ali je danas situacija ipak bolja nego na primer prethodne godine. Za samo godinu dana smo količine otpada koji odlazi na reciklažu podigli sa 4% na 11% ukupne količine. Ali, naš krajnji cilj je mnogo veći. Nastojimo da polovinu otpada koji se generiše u
Beoradu recikliramo, umesto da se odlaže na deponiji u Vinči i zato ćemo puno raditi na tome i naredne godine.

Šta "Gradska čistoća" radi na podizanju svesti građana o reciklaži i kako stimulisati ljude da koriste separatore za otpad?

- "Gradska čistoća" sprovodi različite edukativne kampanje, počev od najmlađih sugrađana koji su nam primarna ciljna grupa, jer želimo da generacije koje dolaze imaju veću svest o značaju reciklaže na polju ekologije i očuvanja životne sredine. Već šest godina sprovodimo ekološko
takmičenje "Eko-kviz" i to ne samo u beogradskim osnovnim školama, već su značaj ovog takmičenja prepoznale i škole širom Srbije, pa je nadmetanje u znanju o ekologiji i reciklaži podignuto na državni nivo. Takođe, već tradicionalno sprovodimo konkurs u osnovnim školama u pravljenju najlepše novogodišnje jelke od reciklažnog materijala, a pored toga pokrenuli smo i veliku kampanju pod nazivom "Reciklosaurusi" gde najmlađima kroz animirane kratkometražne filmove, na njima zanimljiv način, približavamo važnost reciklaže i učimo ih o pravilnom odlaganju otpada. U 2020. godini organizovaćemo i edukativne predstave za najmlađe Beograđane, koje će se održavati u predškolskim ustanovama, sa njima prepoznatljivim likovima iz crtanih filmova "Reciklosaurusi". Do sada smo u osnovnim školama i predškolski ustanovama GO Zvezdara i Vračar, dostavili specijalizovane sudove za odlaganje reciklabila, a škola koja bude sakupila najviše reciklažnog otpada do kraja školske godine dobiće vrednu nagradu. U taj projekat tokom 2020. godine planiramo da uključimo i škole sa ostalih gradskih opština iz naše nadležnosti. Sprovodimo i projekat „Eko kesa za čistiji grad“ zahvaljujući kome svi Beograđani imaju mogućnost da recikliraju i otpad koji generišu u svom domaćinstvu sortiraju, a za to budu nagrađeni sa 20 odsto popusta na uslugu odnošenja smeća. Pored toga, danas više od 60 hiljada beogradskih domaćinstava poseduje zelenu, PVC kantu za odlaganje klasičnog komunalnog otpada, a od skoro mnoga domaćinstva su vlasnici i plavih kanti koje služe za odlaganje reciklabila čime utičemo i na povećanje količine reciklažnog otpada u Beogradu, jer smo sugrađanima olakšali njegovo sortiranje i odlaganje. Reciklabili se mogu odlagati i u reciklažna dvorišta, u više od 130 zvona za staklo,ali i u setove kantica za sitni reciklažni otpad, tako da uslovi za reciklažu postoje i više nemamo izgovora da ne recikliramo.

Marko Popadić
Marko Popadić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Kakva je situacija sa voznim parkom s obzirom na broj nabavki novih vozila koje su sprovedene u 2019. godini?

- U 2019. godini nabavljeno je novih vozila i mehanizacije kao nikada do sada. Stiglo je 25 novih cisterni, pet mini smećaraca, pet roto smećaraca, 21 presa za komunalni otpad zapremine 16 i 22 kubika, dva kamiona sa bočnim utovarom, deset auto-čistilica, pet traktora sa priključnim uređajima, jedna kombinovana multi-funkcionalna mašina, dve mašine marke Wille, tri  transportna vozila, dva ab-rol kipera sa grajferima i šest auto-podizača za kontejnere različitih zapremina.

1. januara na snagu stupa zabrana korišćenja plastičnih kesa. Da li će to i u kojoj meri olakšati posao "Gradskoj čistoći" i kako će uticati na životnu sredinu?

- To je značajan korak za očuvanje životne sredine, jer su plastične kese, zbog nesavesnog i nepravilnog odlaganja, pre svega ružna slika na zelenim i javnim površinama grada. Takođe, veoma negativno utiču na životnu sredinu, jer se plastične kese u prirodi razlažu čak 240 godina.

Marko Popadić
Marko Popadić / Izvor: Srbija Danas / Saša Džambić

Da li naredne godine možemo očekivati još inovativnih projekta poput kontejnera za zaključavanje koji su nedavno postavljeni na Vračaru?

- Kada su u pitanju podzemni kontejneri sa sistemom zaključavanja, s obzirom da se radi o eksperimetalnom projektu, JKP „Gradska čistoća“ će pratiti realni učinak tokom eksploatacije, pa će se na osnovu rezultata razmotriti mogućnost postavljanja kontejnera sa sistemom zaključavanja i na drugim lokacijama. I drugi inovativni projekti će biti usmereni na edukaciju i stvaranje uslova i navike građana da recikliraju.

"Gradska čistoća" do kraja godine planira da oformi službu za ekologiju i unapređenje zaštite životne sredine. Šta će biti osnovni zadatak te službe i kakva će ovlašćenja imati?

- Formiranje Sektora ekologije i unapređenja životne sredine u JKP "Gradska čistoća" će se u potpunosti završiti 31. decembra 2019. godine u skladu sa Odlukom o obavljanju delatnosti zoohigijene na teritoriji grada Beograda koju je donela Skupština grada Beograda, na sednici održanoj 25. Jula 2019. godine. Tom odlukom je definisano da će “Gradska čistoća” preuzeti
prava i obaveze iz zaključenih pravnih poslova, sredstava za rad, opremu i deo zaposlenih od Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju. Zadatak Sektora ekologije i unapređenja životne sredine u JKP "Gradska čistoća" biće sprovođenje mera kontrole i smanjenje populacije glodara, insekata i štetnih organizama, merama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na javnim površinama, na teritoriji grada Beograda. Zaposleni u ovom sektoru će biti stručnjaci koji su do sada radili na ovim poslovima u Zavodu, tako da nema bojazni po pitanju stručnog kadra.

Koji su planovi JKP "Gradska čistoća" za 2020. godinu?

- Zahvaljujući racionalnom poslovanju i u 2020. godini nastavljamo trend modernizacije i proširenja voznog parka. Tokom naredne godine, nabavićemo 19 novih, modernih cisterni koje kao gorivo koriste prirodni gas, te će ovo biti prva vozila ove vrste u našem voznom parku. Ovo je važno, jer će značajno smanjiti troškove, a prirodni gas je u odnosu na benzin, naftu i autogas, znatno čistije gorivo, pa se može reći da je najperspektivnije fosilno gorivo, ne samo zbog postojećih prirodnih rezervi i niže cene, već i zbog znatno manje emisije štetnih gasova. Stiže nam i deset elektro auto-čistilica, koje takođe ne zagađuju životnu sredinu i mnogo su ekonomičnije od klasičnih. Nastavljamo na radu proširenja mreže reciklaže u Beogradu sa velikim akcentom na edukaciju građanstva i podsećanja na važnost očuvanja životne sredine. Trudićemo se da još više poboljšamo usluge našeg preduzeća i da efikasno rešavamo komunalne probleme svih naših sugrađana. Naši komunalni radnici su na terenu 24 sata dnevno 365 dana u godini i uvek su spremni da pomognu sugrađanima, čak i u situacijama kada možda to i nije njihova obaveza. Zato mogu sa sigurnošću da kažem, da su naši radnici omiljeni među Beograđanima i siguran sam da će tako ostati!