Skip to main content
Foto: Trg Slavija i grob Dimitrija Tucovića

EKSKLUZIVNO: Ovde će biti SAHRANJEN DIMITRIJE TUCOVIĆ (FOTO)

Foto: Tanjug/Srbija Danas
Portal Srbija Danas prvi otkriva gde će se nalaziti grobno mesto Dimitrija Tucovića.

Posmrtni ostaci vođe socijalističkoj pokreta u Srbiji Dimitrija Tucovića već su sklonjeni sa Trga Slavija gde su počivali od 1949. godine, a uskoro će biti ponovo svečano sahranjeni u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Portal Srbija Danas prvi ekskluzivno objavljuje fotografiju budućeg grobnog mesta pokretača i urednika dnevnog lista Borba.

VESIĆ: Počelo izmeštanje spomenika D.Tucovića

Dimitrije Tucović je odlukom vlasti Beograda dobio jedno od najboljih mesta u Aleji zaslužnih građana. Njegov grob nalaziće se s jedne strane preko puta Aleje velikana, a sa druge strane preko puta takozvanog elitnog dela Novog groblja koji se zove Arkade. Tucović će biti položen u grob koji je u neposrednoj blizini političkih velikana, bivšeg premijera Srbije Nikole Pašića i čuvenog srpskog diplomate Milenka Vesnića.

POČINJE REKONSTRUKCIJA SLAVIJE: Izmešta se grob Dimitrija Tucovića

Radnici ovih dana užurbano pripremaju grobno mesto gde bi Dimitrije Tucović konačno mogao da pronađe svoj večni mir.

Podsetimo, Tucović je poginuo 1914. godine u Kolubarskoj bici kao komandir voda Moravske divizije i tada je sahranjen na Vojnom groblju u Lazarevcu. Zatim su 1949. njegovi posmrtni ostaci preneti na Trg Slavija koji je tada preimenovan u Trg Dimitrija Tucovića.

Zatim su vlasti Beograda ove godine odlučile da istaknuti Srbin ipak treba da svoj večni mir pronađe na groblju pored najistaknutijih imena našeg naroda.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
11 Beograd