Skip to main content
muzička fontana

Fontana na Slaviji emitovaće muziku dva puta dnevno, a iz nje izlaziće zvuci pesama o Beogradu

Foto: beobuild.rs
Sutra generalna proba

Generalna proba muzičke fontane na Slaviji biće održana sutra u 21 sat, kako bi fontana, za koji se očekuje da će postati turistička atrakcija Beograda, mogla da se vidi u punom sjaju, najavio je gradski menadžer Goran Vesić.

NASTAVLJA SE SREĐIVANJE BEOGRADA: Završena obnova fasada u Karađorđevoj (FOTO)

Mladenović: Beograd nastavlja sa pogodnostima za investitore

On je gostujući na Pinku kazao da će fontana na Slaviji koja će biti najveća na Balkanu, kao i sve muzičke fontane u svetu, emitovati muziku dva puta dnevno.

- Muzika će se emitovati radnim danom između 9.00 i 11.00 ujutru i 20 i 22 sata uveče, a vikendom će to biti između 9.00 i 12 i 18 i 22 sata - kazao je Vesić.

Goran Vesić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prvih 15 dana, kako je naglasio, biće emitovane samo četiri numere koje su dogovorene sa izvođačima, a u međuvremenu će za oko tri nedelje gradska komisija odrediti listu muzike koja će se emitovati i to će biti pesme o Beogradu.

- Svi smo ponosni na posao koji je urađen i Beograd će za dva dana , dobiti najveću muzičku fontanu na Balkanu - kazao je gradski menadžer dodavši da će ona biti simbol grada i još jedna turistička atrakcija, jer glavni grad Srbije poslednjih godina posećuje sve više turista.

Prema njegovim rečima, ljudi će moći da i vizuelno uživaju u zvucima fontane, jer će u njenoj blizini biti izgrađen park sa spomenikom Dimitriju Tucoviću, koji će se nalaziti između ulice Kralja Milutina i Narodne banke Srbije a čiji se završetak očekuje do kraja oktobra.

- Ovaj deo grada će biti potpuno drugačiji i siguran sam da ćemo svi biti ponosni na njegov izgled - rekao je Vesić, podsetivši da će se u blizini trga Slavija nalaziti i hotel Hilton.

Slavija
Foto: Srbija Danas

Vesić je dodao i da izgradnja fontane košta 1,8 miliona evra. Gradski menadžer je najavio da je predviđena gradnja još nekoliko, mnogo manjih, fontana u Beogradu, jer je to, kako je ocenio, nešto što se građanima sviđa.

Prema njegovim rečima, za 15 do 20 dana počinje rekonstrukcija samog trga Slavija, gde će biti urađen kompletan trg, kompletan Bulevar Oslobođenja sve do Autokomande i kada sve to bude urađeno , autobusi se više neće mešati sa automobilima. Tokom radova, neće biti izmena u saobraćaju, napomenuo je on.

Vesić je podsetio i da su nedavno završeni radovi na Obilićevom vencu, koji je pretvoren u pešačku zonu, najavivši da će u tom delu i u ostalim predviđenim pešačkim zonama saobraćati mini električni autobusi, za šestoro ljudi. On je naglasio i da je rekonstruisana garaža na Obilićevom vencu sa gotovo 200 novih mesta, koja bi trebalo da bude otvorena 1. jula, u koju će se ulaziti iz Maršala Birjuzova. Vesić je dodao i da se na ovoj lokaciji na jesen očekuje i sadnja 50 stabala.

Goran Vesić, Milutin Folić
Foto: Tanjug

- Svi veliki gradovi u Evropi imaju pešačke zone, biciklističke staze, to je naprosto trend koji postoji - kazao je on podsetivši da projekat Obilićevog venca koji je sad urađen napravljen još 1987.

Gradski menadžer je naveo i da će novi bulevar između Tošinog bunara i Mosta na Adi biti saobraćajna veza između tih delova grada i da će on biti završen 25. juna, čime će se omogućiti da se od Tošinog Bunara do Požeške stigne za 10 minuta. On je dodao da taj bulevar još nema ime i pozvao je građane da daju predloge, rekavši da će se na sednici Skupštine grada Beograda krajem juna odlučivati o imenu novog bulevara.

Prema rečima, gradskog menadžera, ova gradska vlast vodi računa ne samo o centru grada, već i o svim delovima grada , dodavši da se uređuju fasade, da je u Zemunu popločan deo prema Dunavu, a da će se sledeće godine sređivati Gardoš i glavni park u Zemunu, koji je veoma zapušten.

- Mi smo gradska vlast koja voli ovaj grad, uradili smo više nego bilo koja gradska vlast do sada i vrlo smo spremni i odlučni da grad uredimo - naglasio je Vesić dodavši da se novac za radove na svim ovim investicijama obezbeđuje iz naknade za građevinsko zemljište koju plaćaju svi koji nešto grade.

On je podsetio da je za pet meseci ove godine u gradu izdato građevinskih dozvola za 515.000 metar kvadratnih, a za čitavu prošlu godinu za 630.000 kvadratnih metara, što govori da se u Beogradu puno radi i da je pokrenut točak investicija koji je posledica dobre politike koju vodi ova Vlada Srbije. Radovi na fontani, koja je u sredini kružnog toka na Slaviji, trajali su šest meseci, a bili su povereni firmi "PMC inžinjering".

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Mist
5 Beograd