clear sky
14°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Ona stvara najbolje programere u Srbiji: Profesorka Jelena Hadži-Purić sa svojim genijalcima pokorava svet (VIDEO/FOTO)

22.10.2021. 10:03
Piše:
Srbija Danas
Jelena Hadži-Purić
Jelena Hadži-Purić / Izvor: Foto: Privatna arhiva
Malci genijalci iz Matematičke gimnazije u Beogradu u prošlom takmičarskom periodu osvojili su uspeh koji će se dugo pamtiti i o kojem se sa ponosom govori

Kada čujemo, prepričavamo, čitamo ili pričamo o uspesima koje naša zemlja ostvaruje na raznim takmičenjima iz mnogobrojnih oblasti nauke, kulture, umetnosti, sporta i drugih sfera, ne možemo, a da se ne osvrnemo na to koliko je zapravo vremena, talenta, truda, rada, ulaganja, odricanja, vežbanja i podrške bilo potrebno uložiti, da bi na kraju dobili rezultat kakvom se divimo.

Takva je i ova priča, priča o putu mladih genijalaca Beograda, o dečacima i devojčicama koji od malih nogu vredno rade, trude se, uče i vežbaju kako bi sutra postali ono što žele da budu. Priča o zaljubljenicima u matematiku, fiziku, informatiku. Priča o talentovanim malcima genijalcima, zvezdama u usponu kojima je potrebno, ne samo znanje, već i motivacija, podrška, ljubav, vera i nada u njih, njihov rad, ličnost i talenat.

Takav je i mentor naših mladih nada, naših malaca genijalaca iz oblasti matematike, fizike i informatike koji otvaraju vrata Srbiji u svet na način na koji smo svi ponosni - svojim znanjem, veštinama i talentom pokoravaju svet, a njeno ime je Jelena Hadži-Purić. 

Denis Šabotić - ime o kojem će se sa ponosom govoriti: Upoznajte malca genijalca koji "šije" znanjem iz geografije (FOTO/VIDEO)

Denis Šabotić - ime o kojem će se sa ponosom govoriti: Upoznajte malca genijalca koji "šije" znanjem iz geografije (FOTO/VIDEO)

"ISTORIJA JE UČITELJICA ŽIVOTA, MORATE JE UČITI I VOLETI" Upoznajte Dušana Jovića - mladog genijalca i ponos Beograda (VIDEO)

"ISTORIJA JE UČITELJICA ŽIVOTA, MORATE JE UČITI I VOLETI" Upoznajte Dušana Jovića - mladog genijalca i ponos Beograda (VIDEO)

Duša zaigra, kad mali Vuk zasvira: Beogradski devetogodišnji virtuoz na harmonici oduševljava svet (VIDEO/FOTO)

Duša zaigra, kad mali Vuk zasvira: Beogradski devetogodišnji virtuoz na harmonici oduševljava svet (VIDEO/FOTO)

Malci genijalci iz Matematičke gimnazije u Beogradu u prošlom takmičarskom periodu osvojili su uspehe koji će se dugo pamtiti i o kojima se sa ponosom govori.

Naime, četiri učenika prvog razreda Matematičke gimnazije u Beogradu osvojilo je medalje na Međunarodnoj olimpijadi u programiranju Info(1) Kup 2021. koja se održala od 13 do 14. februara 2021. godine.

Na turnir se plasiralo osam učenika prvog razreda Matematičke gimnazije koji su imali odličan timski nastup, a četiri učenika su osvojila i medalje u pojedinačnoj konkurenciji. Srebrnu medalju osvojio je Filip Bojković, dok su bronzane medalje osvojili Jovan Milićev, Jovan Nikolić i Filip Marković.

Na Međunarodnoj olimpijadi učestvovalo je 233 učenika iz 19 zemalja sa tri kontinenta koji imaju tradiciju odličnih rezultata na informatičkim olimpijadama. Info(1)Kup je veoma zahtevno informatičko takmičenje s obzirom da ekipa takmičara i stručnih vođa mora da obavi dosta tehničkih priprema pred napredni petočasovni informatički višeboj.

Takmičari su u informatičkom višeboju pokazali ne samo da su odlični u tradicionalno teškim informatičkim disciplinama algoritmike i programskih paradigmi, već su se pokazali i kao odlični poznavaoci projektovanja programa i upravljanja operativnim sistemima i računarskim mrežama.

Ekipu je vodila Jelena Hadži-Purić, dok su ostali članovi tima bili Vukašin Babić, Dušan Vidojević, Anja Dožić, Uglješa Kuzmanov.

Filip Bojković
Filip Bojković / Izvor: Foto: Privatna Arhiva

Svi ovi uspešni malci genijalci, bez sumnje, poslali su jasnu poruku, ništa od ovih rezultata ne bi bilo da nisu imali bezrezervnu podršku, pre svega svoje porodice i prijatelja, ali i mentora, profesora Jelene Hadži-Purić koja je tu za sva njihova pitanja na bilo koju temu, kako za vreme nastave u školi, tako i van nje.

Na samom početku razgovora profesor Jelena Hadži-Purić kroz osmeh naglašava da će sa ponosom za kraj srednje škole ovih malaca genijalaca nositi majcu na kojoj će pisati "Ja sam predavala Filipu, Vukašinu, Jovanu, Filipu, Mihajlu, Ani, Lani, Dušanu, Bogdanu, Danilu, Mateji, Maji".

- Na svakih nekoliko godina se pojavi jedna tako sjajna generacija, kao što se pojavila i sada, da imamo preko deset učenika samo iz jednog razreda koji osvajaju nagrade na državnom takmičenju i dvocifren broj učenika koji osvaja međunarodne medalje i to me odmah vrati na sećanja prošlih generacija - objašnjava profesorka i dodaje:

- Dakle, kada god pritisnemo u Microsoft Word-u "Print to PDF" ja se setim moja tri đaka koja su u razvojnom centru Microsoft Srbija, koji su to i osmislili, i kada se setim Dimija, Marka i Janka, kada se setim njih, čovek shvati da sve ovo zaista vredi.

Ponosna profesorka Jelena Hadži-Purić ističe da koju god aplikaciju u svetu da kliknete, možete biti sigurni da je učenik Matematičke gimnazije učestvovao u tom razvojnom timu, a kako dodaje, to je nešto što njoj kao profesoru zaista "puni baterije", da iz jedne male zemlje kao što je Srbija vodi na takmičenje, na kojem svi žele da učestvuju, baš đake iz naše zemlje.

- Svi žele da budu teniseri, isto tako danas svi žele da budu programeri. Programeri nose određeni statusni simbol koji sa sobom nosi i određenu težinu takvog posla. Kada dođemo sa reprezentacijom iz Srbije, to je veoma teško, u koju god zemlju da odemo, sem ako idemo u Rusiju gde možemo da očekujemo dobrodošlicu, ali kada god odemo u neku drugu stranu zemlju, moramo da budemo spremni da ćemo možda morati da ulažemo apelacije, žalbe, jer nije lako kada dolazite iz jedne male zemlje i želite da se izborite za to da ne bude srebro, nego da bude zlato, da ne bude bronza, već da bude srebrna medelja... Tako da vredi raditi, pogotovo kada pogledate koliki je broj dece koji su talentovani - objašnjava profesorka Jelena Hadži-Purić.

Profesor specijalnog odeljenja za talente iz oblasti matematike, fizike i informatike dodaje da deca pored talenta za matematiku i informatiku blistaju i u ostalim školskim predmetima i ističe da znaju i tečno govore više jezika, pored engleskog.

- Sem što moramo da se precizno izražavamo na srpskom jeziku, oni moraju, da bi se spremili za međunarodne medalje da budu zaista elokventni na više jezika jer nekada nisu u mogućnosti da dobijaju prevod zadataka već moraju da čitaju na stranom jeziku, tako da ja nekada u šali sa njima govorim više jezika, uglavnom jezike onih zemalja čije Olimpijade i rešavamo - ističe kroz osmeh profesorka.

Kada je reč o zadacima, Jelena Hadži-Purić ističe da učenici Matematičke gimnazije na kontrolnim vežbama ne dobijaju zadatke koji su uobičajeni, već da bi ih profesorka sama nadvladala, ona sama prolazi kroz one zadatke koji oni vežbaju, a to su zadaci sa japanske olimpijade, zadaci koje trenira SAD reprezentacija, zadaci sa takmičenja iz Rusije i mnoge druge koje i profesorka mora i sama da pređe kako bi mogli da zajedno nađu zadatke koji bi njima, učenicima Matematičke gimnazije, bili dovoljno zanimljivi. 

- Nije jednostavno ni spremiti se za čas u tako talentovanom odeljenju, ali je zaista divno jer su njihova pitanja takva da proširuju vidike - dodaje profesorka.

Ističe da je najvažnije u mentorskom poslu u ovakvom talentovanom odeljenju zapravo osluškivati stanje do koga su došli u svom trenutnom razvoju.

- Imali smo kontrolni gde je tri učenika imalo sjajne rezultate i primere koji su međusobno razmenjivali. Tada je za mene bilo pitanje, da li da se umešam i da im kažem da li su na pogrešnom tragu ili da ih pustim da idu sami. Odlučila sam se da ih pustim da idu sami gde je jedan učenik odlično odreagovao na uputstva svojih drugara i odradio je sve, dok ostalo troje učenika čekaju sledeći čas da vide zašto su bili na pogrešnom putu, ali je jako retko naći takvu situaciju u jednom odeljenju, zato ih i treba osluškivati - objašnjava profesor i savetuje da deci ne treba uvek sve servirati na gotovo, već da ih ponekad treba pustiti da sami istražuju.

Možda je baš ovaj pedagoški metod profesorke Jelene Hadži-Purić doveo do toga da malci genijalci iz Matematičke gimnazije u Beogradu nižu uspehe na takmičenjima, ne samo pojedinačno, već i timski. Profesor Jelena objašnjava da svi učenici, sami, na informatičkim takmičenjima koja inače traju i po pet sati, kao jedan veliki meč Novaka Đokovića, spremaju sebe da istraju toliko dugo što nije jednostavno za njihovi mali i mlad organizam, naročito kada je u pitanju ženska konkurencija.

- Zaista sam ponosna i na devojčice iz ovog razreda, prvenstveno zato što postoji podatak koji ukazuje da ima mnogo malo žena u IT sferi, a kako ćemo to promeniti ako ne krenemo od ovog primera da se sve devojčice od 16 godina udruže i da počnu da se bave nečim što će im zaista promeniti život. Zaista sam ponosna što u jednom razredu više od 50 odsto njih ima državne nagrade, i zaista mogu da kažem da mi je kvantitet prvi cilj, a onda naravno i pojedinačni kvalitet jer znam da će oni zajedno između sebe, kada prođe čas, sigurno razmenjivati ideje i korigovati sebe ako su slučajno bili na pogrešnom tragu, odnosno kada nađu najnoviji zadatak sa japanske olimpijade, ja sam sigurna da će ih oni podeliti sa svojim drugarima - objašnjava nam Jelena Hadži-Purić sistem njenog funkcionisanja u razredu koji broji talenat do talenta.

Biti trener bilo kojoj reprezentaciji koja ostvaruje fantastične rezultate na svim takmičenjima iz bilo koje oblasti nije nimalo lako, ali kako je biti trener jedne reprezentacije koja osvaja uspehe na takmičenjima gde je potrebno mnogo znanja, veština, talenta, strpljenja i motivacije u oblasti infomatike i matematike, proesorka objašnjava da to sa sobom nosi ogromnu odgovornost i da nije nimalo lako.

- Nije lako biti trener reprezentacije Srbije, nije to samo trenirati zadatke, učiti i spremati se, već treba nabaviti i novčana sredstava. Do 2019. godine to je bio strašan problem, dok takmičenja nisu bila u on-lajn formatu. Sećam se jedne godine, bila je olimpijada u Inopolisu, Inopolis je najmanji grad u Rusiji, IT grad koji ima jako tešku olimpijadu na kojoj se plasiralo 11 učenika ove škole na završno finale, dakle, kada vi među Kinezima vidite da su se pomešali i tamo neki Srbi, i to 11 njih, a karta je 500 evra, onda bukvalno idete kod bivših đaka sa šeširom da pomognu i zaista su pomogli, a mi smo napravili fantastičan rezultat - objašnjava profesor i dodaje da su se posle tog takmičenja otvorila vrata Inopolis univerziteta koji stalno koristi priliku da pozovu naše đake kojima nude čak i besplatno školovanje kod njih.

Jelena Hadžić Purić
Jelena Hadžić Purić / Izvor: Foto: Privatna arhiva

Bivši đaci, kako objašnjava profesorka Jelena Hadži-Purić, dosta pomažu u mnogo čemu. Naime, donose im opremu za rad, opremili su kabinet za informatiku, koji je sad postao najsavremeniji i najmoderniji u čitavoj školi.

- Kada polože prijemni i upišu fakultet na Kembridžu, niko od bivših đaka ne zaboravi svoju malu zajednicu iz koje su krenuli. Mnogi od njih dođu i da održe predavanje, mnogi od njih, engleski đaci pomogli su da nabavimo i multimedijalnu opremu za ove onlajn časove, tako da sam zaista srećna što ne zaboravljaju i što osećaju potrebu da vrate dug zajednici iz koje su potekli - rekla je ponosno i sa osmehom na licu Jelena Hadži-Purić.

Kada je reč o podršci koja se genijalcima pruža, profesor ističe da, mama koja je rodila pametno dete, sigurno je da će ga podržati, ali ako mama ne zna na koja vrata da kucne, tada je jako važno da mentor, kada mama kucne na njegova vrata, da ta vrata i otvori.

- Kada dete uđe u učionicu, veoma je važno da tu postoji kolegijalna tolerancija na visokom nivou, dakle, niko od njih ne sme biti ljubomoran što će možda Filip Bojković ponovo biti najbolji na nekom od narednih takmičenja. I ne samo među njihovom generacijom, nego i među učenicima četvrte godine Matematičke gimnazije koji su stariji od njega i da mi svi kažemo, „Filipe, mi se ponosimo tobom i mi smo srećni što si ti u našoj učionici“. To je zaista važno, važno je da imaju taj drugarski odnos, saradnju i da se međusobno podržavaju, a bilo bi divno da, kada bi druga deca imala problem sa matematikom, informatikom i fizikom, da se obrate nama za pomoć, a ja verujem da bi mi njima pokazali kako je matematika lepa, programiranje zabavno, a kako fizika omogućava da sagledate svet drugim očima - ističe profesor Jelena Hadži-Purić.

Za kraj razgovora, profesorka Matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Matematičke gimnazije Jelena Hadži-Purić poslala je jasnu poruku celokupnoj društvenoj zajednici, ali i svim drugim malcima genijalcima koji stidljivo traže podršku, pomoć i motivaciju za bolji uspeh, a to je da, ništa nije bauk, samo kucajte, a mentor Jelena Hadži-Purić i malci genijalci iz njenog razreda će vam sigurno otvoriti vrata.

Projekat je finansiran iz budžeta Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.   

 

Piše:
Srbija Danas
22.10.2021. 10:03