Skip to main content
muzička fontana na Slaviji

KOME SMETA FONTANA NA SLAVIJI? Komentar koji obavezno morate pročitati

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Jednima smeta što ne mogu da pipnu vodu, drugima se ne sviđa muzika koja prati vodoskoke, treći već zovu vodoinstalatere

Veliki Dejan Medaković svojevremeno je pričao da je Stevan Bodnarov tri dana plakao kad su mu naložili da u bronzi izlije poprsje Dimitrija Tucovića za spomenik na beogradskoj Slaviji.

Sonja Podunavac: "Šapiću, što ne rušiš onih 30 objekata bez dozvole na Savskom nasipu?"

Beograđani, radujte se: Evo kada se konačno otvaraju bazeni u gradu

Čuveni vajar, privržen tekovinama Narodnooslobodilačke borbe, znao je da će ogromni prostor progutati bistu vođe srpskog radništva i da će njeno postavljanje u srce kružnog toka biti umetnički i vizuelni nonsens.

Želeći, koliko-toliko, da ugodi pravilima struke i umiri srce, Tucovića je izvajao u gigantskim dimenzijama, unapred poražen neminovnošću da će svi koji dolaze iz pravca Voždovca bronzanog socijademokratu gledati u - potiljak.

S tom falinkom se u Beogradu živelo skoro 68 godina. Sve dok pre neku nedelju nova fontana nije ražestila tviter-urbaniste, partijska naklapala, muzičku inkviziciju, večitu opoziciju...

Jednima smeta što ne mogu da pipnu vodu, drugima se ne sviđa muzika koja prati vodoskoke, treći već zovu vodoinstalatere, a četvrti Mirka Alvirovića, jer će se, zaboga, vozači poubijati zaglušeni Đorđem Marjanovićem i Lolom Novaković...

Da hipokrizija bude veća - akteri afere Heterlend i utajivači poreza, s filantropskim žarom sikću - deca nam se leče SMS porukama, a mi bacamo pare u fontanu. Najprizemniji populizam. Najbednija demagogija.

Svi oni zajedno kreirali su susludu matricu: ako ti se svidi vodoskok odmah si Vučićev sendvičar!? I to je tačka gde se ofira ta samozvana estetska policija koja čak i postavljanje klupica u parku gleda kroz ideološke naočari.

I da. Medaković je onomad govorio i da su središtu kružnog toka na Slaviji više priličili obelisk, neka monumentalna postavka ili velika fontana. A on je o tome malo više znao od Tanje Vojtehovski.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd