Skip to main content
Mihailo Jančević

Naučne vratolomije su za njega "mačji kašalj": Mihailo uživa u rešavanju najtežih zadataka iz matematike, fizike i informatike

Foto: Privatna arhiva
Učenje, rad i vežba za Mihaila ne predstavljaju obavezu, već ljubav prema onome što radi

U jednoj beogradskog gimnaziji na hodnicima škole mogu se videti mladi ljudi, široki osmesi, dečija sramežljivost, ali i nemerljiv talenat. Matematička gimnazija u Beogradu stecište je brojnih talentovanih ljudi, a jedan od njih je i Mihailo Jančević, učenik drugog razreda. 

On od malih nogu stiče znanja iz oblasti matematike, informatike i fizike koja su ga dovela do brojnih nagrada i do zasluženog mesta u mentorskom odeljenju, specijalnom odeljenju za malce genijalce Beograda.

Na krilima leptira oduševljava svetske kreatore: Tara je veliko čudo Beograda, a njeni modni dizajni tek će proslaviti Srbiju (VIDEO)

Na krilima leptira oduševljava svetske kreatore: Tara je veliko čudo Beograda, a njeni modni dizajni tek će proslaviti Srbiju (VIDEO)

Njena bronza sija kao zlato: Upoznajte Anju Dožić - matematičarku koja će pokoriti planetu (VIDEO/FOTO)

Njena bronza sija kao zlato: Upoznajte Anju Dožić - matematičarku koja će pokoriti planetu (VIDEO/FOTO)

Genijalci koji krase Srbiju zaslužuju najbolje: Fondacija za mlade talente grada Beograda pazi na naše buduće zvezde (FOTO/VIDEO)

Genijalci koji krase Srbiju zaslužuju najbolje: Fondacija za mlade talente grada Beograda pazi na naše buduće zvezde (FOTO/VIDEO)

Na prvi pogled Mihailo je tih dečačić, povučene prirode, ali kada se pred njim nađu i najteži zadaci i naučne vratolomije on tada pokazuje svoje znanje i snagu i zašto je baš on jedan od genijalaca Matematičke gimnazije. Na takmičenjima je snažan i vispren, svojim rešenjima zadataka obara sa nogu i mnogo starije i iskusnije takmičare od njega. 

Mihailo Jančević je iz B odeljenja Matematičke gimnazije svojim znanjem, ambicijom koju pokazuje i dosadašnjim uspesima na takmičenjima prešao je u naprednije D odeljenje ove škole.

- Takmičio sam se iz svih oblasti, matematike, fizike i informatike. Iz oblasti infomatike sam ostvario najviše uspeha do sada. Osvojio sam medalju sa Juniorske balkanske olimpijade - govori ovaj mladić kroz osmeh.

Kada je reč o daljim planovima, Mihailo ističe da bez prestanka radi na svom znanju, iz dana u dan sve više vežba, a za sada nema ništa određeno i specifično na čemu želi da radi u daljoj budućnosti. Ne odvaja predmete kao omiljene i one malo manje omiljene, već marljivo radi kako na polju matematike, tako i na polju informatike i fizike, te ističe da bi voleo da se oproba i u daljem periodu u sve tri kategorije i osvaja uspehe na svakom takmičenju.

Učenje, rad i vežba za Mihaila ne predstavljaju obavezu, već ljubav prema onome što radi, tako da i u slobodno vreme voli da rešava zadatke koji mu predstavljaju izazov.

- Pored vežbanja volim da igram igrice  i da čitam, mislim da bih to izdvojio kao omiljeno - priča ovaj nasmejani dečak.

Filip Bojković
Foto: Privatna arhiva

Podrška i druženje sa vršnjacima u mentorskom odeljenju, kako nam objašnjava ovaj talentovani mladić, puno mu znači počevši od činjenice da je prešao u novo okruženje, novo odeljenje, koje sa sobom nosi mnogo više rada, truda, ali i izazova za dalji napredak.

- Mogu uvek da računam na podršku mentora, što mi puno znači. Ja sam skoro prešao u mentorsko odeljenje gde su me svi prihvatili srdačno, što mi puno znači. Nadam se da će nam vremenom saradnja i druženje biti još bolji. Svaka podrška je uvek dobra i znači mi kada me vršnjaci podržavaju - ističe Mihailo.

Objašnjava i da je u učenju najbitnije voleti to što radiš, kada to što radimo i volimo, kako ističe ovaj mladić, nije potrebno nikakvo odricanje, izdvajanje vremena ili bilo šta tome slično kako bi se došlo do određenog cilja i uspeha.

- Nisu odricanja ako volite to što radite, kao što je spremanje za takmičenja, ja to volim, na tome radim i zato mislim da u tome i uspevam. Treba se samo fokusirati na onome na čemu radiš - istakao je ovaj mladić kao poruku za kraj razgovora koju upućuje svim svojim vršnjacima.

Projekat je finansiran iz budžeta Grada Beograda. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Zrenjanina, koji je dodelio sredstva.  

 

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd