Skip to main content
Egzit 2016

Na ovim mestima u Beogradu selfi je zabranjen i kažnjiv, a mi ne znamo i fotkamo se na svakom koraku

Foto: Srbija Danas
Na brojnim strateški važnim objektima istaknut je i znak zabrane fotografisanja

Ovo je doba selfija i svi smo fotografi, ali zakoni i bezbednosna pravila ne prate u stopu naš narcizam i potrebu da telefonom zabeležimo svaki trenutak sopstvenih života.

Da li ste videli ovu ženu? Sumnja se da je u Beogradu, ćerka otkrila šta je nosila u trenutku nestanka (FOTO)

Navikli smo da pravimo selfije u hodu, dok sedimo, stojimo ili trčimo, ali malo ko zna da postoje lokacije u prestonici na kojima je fotografisanje, pa samim tim i slikanje selfja, zabranjeno.

Ako odlučite da napravite selfi ispred policijske stanice, ambasade, pošte, železničke i autobuske stanice, kasarne i drugih vojnih objekata postoji šansa da budete privedeni i kažnjeni, a sasvim sigurno ćete biti opomenuti i udaljeni sa tog mesta, dok će vam oprema biti oduzeta do 90 dana, a snimci izbrisani.  

Iz bezbednosnih razloga nije dozvoljeno ni fotografisanje Predsedništva i Palate Srbija.

Palata "Srbija"
Foto: Srbija Danas

Na brojnim strateški važnim objektima istaknut je znak zabrane fotografisanja, pa kad bismo se držali tog pravila nikada ne bismo smeli da se slikamo na mostovima ili ispred njih.

- Kada sam vadio vizu sa putovanje u inostranstvo hteo sam za uspomenu da slikam ispred ambasade u Beogradu. Tada su me ugledali policajci koji tu dežuraju, uzeli su mi fotoaparat, pogledali fotke, obrisali ih i pustili me - priča Požarevljanin Goran J. (34).

Slična situacija može da se desi i tokom fotografisanja na graničnim prelazima. Iako brane i elektrane mogu da deluju zanimljivo za fotografisanje, bez izričite dozvole zabranjeno je slikati se u blizini istih.

Posle UZNEMIRUJUĆE OBJAVE o smrti malog Dukija, njegov otac se ogasio POTRESNIM STATUSOM

Advokat Ivan Simić objašnjava da je u staroj Jugoslaviji to bilo mnogo rigidnije i da je maltene svako ko je fotografisao na javnom mestu smatran špijunom.

- Danas je to malo drugačije. Ne sećam se da se vodio prekršajni postupak protiv nekoga ko je fotografisao nešto što se ne sme. Sankcija se svodi na upozorenje, na brisanje onoga što je uslikano i na udaljavanje od spornog mesta - kaže Simić.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Mist
5 Beograd