Petak 23. feb 2024.
bolest

U BEOGRADU VEĆ 815 OBOLELIH OD VELIKOG KAŠLJA: Najgore je u ovoj opštini gde je PREKO 20% OBOLELIH

Foto: Shutterstock
Najviše registrovanih ima u opštini Zemun.

Na teritoriji Beograda od marta 2023. zabeleženo je 815 osoba obolelih od velikog kašlja, a u toku prethodne nedelje registrovan je 51 novooboleli, navodi se na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Savet urologa: Kako prevazići urinarne infekcije? Urinarna infekcija

Savet urologa: Kako prevazići urinarne infekcije?

KARAMBOL NA NOVOM BEOGRADU: Potpuni kolaps u saobraćaju u ovom delu grada zbog UDESA, sve je stalo (FOTO)Saobraćajna nesreća na Novom Beogradu

KARAMBOL NA NOVOM BEOGRADU: Potpuni kolaps u saobraćaju u ovom delu grada zbog UDESA, sve je stalo (FOTO)

Od danas radi Centralizovana Platforma za zbrinjavanje urgentnih stanja Urgentni Centar

Od danas radi Centralizovana Platforma za zbrinjavanje urgentnih stanja

Obolevanje je registrovano na teritoriji svih beogradskih opština, a najveći broj obolelih je na teritoriji Gradske opštine Zemun, gde je zabeleženo 164 obolelih (20,1 odsto).

Na teritoriji GO Voždovac registrovano je 122 obolela, na teroitoriji GO Zvezdara 81 obolelih, dok je na teritoriji gradskih opština Čukarica i Palilula registrovan isti broj obolelih, odnosno po 80 obolelih na obe opštine.

Od ukupnog broja obolelih potpuno vakcinisanih je 514 (63,1 odsto), nepotpuno vakcinisanih je 50 obolelih (6,1 odsto), dok je 51 nevakcinisano (6,2 odsto) i to deca uzrasta do tri godine.

Kod 200 obolelih vakcinalni status je nepoznat (24,5 odsto).

Najveći broj obolelih je među decom uzrasta između 10 i 19 godina (ukupno 523 - 64,2 odsto), a među njima prednjače deca uzrasta 12 godina (97 obolelih - 18,5 odsto), 13 godina (92 obolelih - 17,6 odsto) i 14 godina (79 obolelih - 15,1 odsto).

Među najmlađima, uzrasta do četiri godine obolelo je 81 dete (9,9 odsto).

Zbog težine kliničke slike na hospitalnom lečenju je bilo 71 obolelih, a među njima 60 dece uzrasta do tri godine.

Kod dva hospitalizovana odojčeta, starosti četiri i tri meseca došlo je do smrtnog ishoda 28. januara, odnosno 29.01.2024. godine.
U cilju suzbijanja epidemije i sprečavanja pojave novih slučajeva oboljenja predložene su i preduzete sledeće protivepidemijske mere: izolacija i lečenje obolelih, vakcinacija sve nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane dece uzrasta do navršenih 13 godina, hemioprofilaksa kod kontakata obolelih osoba u porodici prema stručnim preporukama infektologa (nepotpuno vakcinisana deca mlađa od 2 godine i trudnice u poslednjem mesecu trudnoće), redovno provetravanje prostorija, izbegavanje boravka na mestima gde se nalazi puno ljudi i često pranje ruku.

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd