03. mar 2024.
Napravi krug

Otvaranje izložbe ”Recikliraj - napravi krug”: Prezentacija prostornih instalacija od reciklabilnog otpada

Foto: Fokus Art
Mališani će na kreativan i zanimljiv način učiti o tome šta je reciklaža i zašto je važna, ali i kako mogu dati doprinos njenom razvoju i time uticati na očuvanje planete

„Recikliraj - napravi krug“ naziv je nesvakidašnje edukativne izložbe Udruženja građana ”Fokus art”, koja se u saradnji sa GO Stari grad otvara na Topličinom vencu u parku Vojvode Vuka u subotu, 30. oktobra u 11.00 časova, dok će program za posetioce trajati do 15.00 časova.

Na izložbi, koja na inovativan način predstavlja spoj moderne arhitekture i zaštite životne sredine, po prvi put u glavnom gradu Srbije javnosti će biti predstavljene prostorne instalacije izgrađene isključivo od reciklanbilnog otpada. Najmlađe Beograđane u subotu očekuje i edukativni program koji za njih preprema JKP „Gradska čistoća“. Mališani će na kreativan i zanimljiv način učiti o tome šta je reciklaža i zašto je važna, ali i kako mogu dati doprinos njenom razvoju i time uticati na očuvanje planete.

Recikliraj - napravi krug
Foto: Fokus Art

Mihajlo Pavić, predsednik udruženja ”Fokus art” koje je nosilac projekta „Recikliraj – napravi krug“ kaže da je ponosan jer se ovakav projekat po prvi put sprovodi u Srbiji. 

„Ovom izložbom Beograd se priključuje svetskim metropolama poput Njujorka, Tokija i Rio de Žaneira koji su do sad mogli da se pohvale sličnim projektima. „Recikliraj – napravi krug“ se sprovodi pod pokroviteljstvom Sekretarijata za zaštitu životne sredine kao projekat edukativnog karaktera koji ima za cilj da nas podseti koliko svaki pojedinac ima udela na polju očuvanja životne sredine. Ekološka osvešćenost je od izuzetnog značaja, jer bez ekologije nema budućnosti i zato pozivam Beograđane da nam se priduže u subotu na izložbi i da sa sobom donesu i plastičnu ambalažu kako bi dali doprinos razvoju reciklaže u Beogradu. Umetničke instalacije, čije je idejno rešenje nastalo u saradnji sa studentima Arhitektonskog fakulteta, a koje će javnosti biti prikazane, neće predstavljati samo eksponate, već će imati upotrebnu vrednost, kao i ostala prikupljena ambalaža koja će na kraju biti predata na dalji tretman JKP „Gradska čistoća” čime ćemo simbolično zatvoriti ovaj krug“, ističe Pavić.

Recikliraj - napravi krug
Foto: Fokus Art

On je dodao da će umetničke instalacije posle otvaranja izložbe, u saradnji sa JP „Ada Ciganlija“, biti premeštene u Park nauke na Adi Ciganliji gde će Beograđanima biti dostupne do 31. novembra.   

Više o ovom projektu možete saznati i na veb adresi www.napravikrug.com 

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd