Skip to main content
Zemun

ODRŽANO TRADICIONALNO PLIVANJE ZA ČASNI KRST U ZEMUNU: Nezapamćeno lepo vreme, oduševljenje prisutnih i dva pobednika - DUŠAN I ZORICA!

Foto: Srbija Danas/Milana Pavković
Gradska opština Zemun, Hram svetog oca Nikolaja i SVEBOR Savez Beograd na Bogojavljenje organizuju tradicionalno plivanje za Časni krst. Ove godine se u Zemunu plivalo 26. put.

Na Bogojavljenje osvećujemo vodu Dunava kao simbol Jordana i krštenja Hristovog. Podvigom vere najbrži plivač poneo je titulu Nosioca Bogojavljenskog krsta.

Zemun
Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

"Bog se javi", tradicionalni je pozdrav koji se danas čuje među plivačima, gledaocima i svim vernicima koji su se okupili u Zemunu da isprate tradicionalno bogojavljensko plivanje za Časni krst.

Svetkovanje Bogojavljenja počelo je u 9 časova liturgijom u Hramu svetog oca Nikolaja (Njegoševa 45). Liturgiju u crkvi Svetog Oca Nikolaja služili su sveštenici zemunskih crkava, a o značaju praznika i o danu kada je Bog objavio Gospoda Isusa Hrista kao Spasitelja besedio je starešina Hrama svetog Nikolaja Mirlikijskog protojerej Draško Tepavac. Usledio je čin osvećenja vode, a zatim je Bogojavljenska litija prošla centralnim gradskim ulicama, zatim je oko podneva održana Bogojavljenska trka.

Bogojavljenje
Foto: Srbija Danas/Milana Pavković

Ovogodišnje svetkovanje Bogojavljenja bilo je posvećeno srpskom geniju Nikoli Tesli, a prisustvovale su mu visoke zvanice iz društvenog života, predstavnici ministarstava, narodni poslanici i direktori javnih preduzeća. Bili su tu direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije Arno Gujon, pomoćnik direktora Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde dr Marko Nikolić, pomoćnik ministra odbrane Siniša Radović, narodni poslanici Vesna Nedović i Marko Atlagić, pomoćnik gradonačelnika Beograda Aleksandar Savić i član Gradskog veća dr Boris Bursać.

Ovoga puta, u prisustvu više hiljada građana, za Časni Krst u hladnom Dunavu je plivalo više od tri stotine plivača, među kojima je bilo i tridesetak dama.

Plivanje u Zemunu je bilo posebno organizovano za momke, a posebno za devojke. Plivač koji je prvi stigao do Krsta je Dušan Novaković (24) iz Kikinde, a dama koja je pobedila je Zorica Anastasijević (24) iz Beograda.

- Svi smo pobednici danas, svi koji smo danas plivali za ovaj krst. Ovo je najveći događaj za mene, kao i veliki uspeh i nadam se da će mi pomoći da postignem uspeh koji sam zacrtao u ovoj godini. A to je da budem draftovan u Kanadskoj ligi u Američkom fudbalu. Voda je bila hladna, ali pomoglo nam je sunce i lepo vreme. Nisam se spremao za ovo plivanje, inače se bavim sportom, američkim fudbalom i u obavezi sam da uvek budem spreman, plivam svake godine, a ovo mi je drugi put da plivam u Zemunu. - kazao je pobednik Dušan.

Dušan Novaković
Foto: Srbija Danas

- Ovo je predivno, mi smo svi ovde pobednici, ovo je blagoslov za sve nas. Ne plivam prvi put, i prošle godine sam ovde plivala, svi ljudi treba da dođu da plivaju, to mi je motiv, voda nije hladna, svi treba da osete ovaj blagoslov i sve će nas ovo držati do sledeće godine, BOG SE JAVI - dodala je pobednica Zorica,

Pobednik je odlikovan statuom Bogojavljenskog plivača, viteškim plaštom i medaljom SVEBOR Saveza Beograd sa titulom Nosilac Bogojavljenskog krsta 2023. Medaljonom sa likom Bogorodice i, takođe, medaljom SVEBOR-a,  darivana je Zorica Anastasijević iz Beograda, članica ansambla ''Fenečki biseri'', najbrža među damama. Među plivačima je ove godine bio i pomoćnik predsednika GO Zemun Slaviša Topalović.

Bogojavljenje
Foto: Srbija Danas

Svojim sugrađanima obratio se i predsednik gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević, te istakao kako ova opština postaje centar Bogojavljanja u Srbiji, ali i u regionu. Čestitao svim učesnicima i zahvalio se svim prisutnima zbog načina na koji čuvaju naše pravoslavne običaje, svima kojima su pomogli da se ovaj događaj održi po 26. put u Zemunu, Časnim ocima, Organizacionom odboru, prijateljima iz cele Srbije, Republike Srpske i Crne Gore i pozvao sve da dođu i sledeće godine.

Gavrilo Kovačević
Foto: Srbija Danas

Za izuzetan doprinos u promociji narodno-verske tradicije i viteštva starešina SVEBOR Saveza Beograda Cvjetko Stevanović uručio je Bogojavljenske krstove pomoćniku predsednika Gradske opštine Zemun Milanu Milisavljeviću, koji je ujedno i predsednik organizacionog odbora ove manifestacije. Krstom je darivan i starešini SVEBOR Saveza za Crnu Goru Savo Morović, a uručen je njegovom sinu Stefanu.

- Ovo pripada celom timu koji čini Organizacioni odbor' -rekao je pomoćnik predsednika GO Zemun Milan Milisavljević, koji se tom prilikom zahvalio SVEBOR-u na priznanju.
U umetničkom delu programa nastupio je muzički ansambl ''Fenečki biseri''.

Član gradskog veća Boris Bursać prisustvovao je događaju, a za Beoinfo izjavio da je ponosan na ovogodišnju manifestaciju svetkovanja Bogojavljenja u Zemunu, koja je postala tradicionalna jer se održava po 26. put.

- Kao Krajišniku poreklom, posebno me raduje činjenica što se ovogodišnje svetkovanje Bogojavljenja posvećuje srpskom geniju iz Krajine – Nikoli Tesli. Kao Srbinu, drago mi je što vidim da je danas veliki broj građana jedinstven u veri i radosti praznika, čime se jača osećaj pripadnosti i zajedništva. Na današnji dan, setimo se i pomolimo za naše sestre i braću u otadžbini i rasejanju, gde god da žive pravoslavni Srbi, a posebno za one na Kosovu i Metohiji. Svim građanima čestitam praznik Bogojavljenja uz tradicionalni pozdrav "Mir Božji, Bog se javi" - rekao je Bursać.

Zemunski istoriografi beleže da se Bogojavljenska litija održavala u 18. veku, pa sve do početka Drugog svetskog rata. Posle rata, Litija je održana 1945. i 1946. godine. Do obnavljanja ove tradicije dolazi 1998. godine, otkada se na Bogojavljenje organizuje vađenje Časnog krsta iz Dunava.

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd