Skip to main content
korona virus

POLICIJSKI ČAS JE "NA STOLU" - SITUACIJA JE DRAMATIČNA I LOŠA! Radojičić zabrinut zbog stanja u Beogradu

Foto: Profimedia
Veliki su napori da se zdravstveni sistem održi, izjavio je gradonačelnik.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da je od pojave korona virusa pa do danas preduzet širok spektar mera sa različitom kombinacijom i u različitim vremenskim periodima.

KORONA BUKTI U SRBIJI: Još jedna opština proglasila vanrednu situaciju

KORONA BUKTI U SRBIJI: Još jedna opština proglasila vanrednu situaciju

KORONOM ZARAŽENO DETE (4): U Кnjaževcu oboleo najmlađi pacijent od početka epidemije

KORONOM ZARAŽENO DETE (4): U Кnjaževcu oboleo najmlađi pacijent od početka epidemije

"JUNACI, NAPRED!" KON CITIRAO STEPU STEPANOVIĆA: Uputio potresne reči svim medicinskim radnicima (FOTO)

"JUNACI, NAPRED!" KON CITIRAO STEPU STEPANOVIĆA: Uputio potresne reči svim medicinskim radnicima (FOTO)

Radojičić je objasnio da zdravstveni sistem ima svoje kapacitete, ali da je situacija dramatična.

- Situacija je već sada dramatična i loša, a zdravstveni sistem ima svoje kapacitete. Ovde nije reč samo o izazovima u prostornim rešenjima već i ljudskim resursima, odnosno kadru obučenom za rad u ovim uslovima i sa pacijentima koji su zaraženi i imaju najteže kliničke slike - objasnio je Radojičić.

Kako je rekao, veliki su napori da se zdravstveni sistem održi.

- Do ovog trenutka smo, iako su veliki napori da zdravstveni sistem održi, uspevali da ga prilagodimo postojećim okolnostima, ali nažalost uvek postoji ta neka tačka kada to više neće biti moguće i ona nije daleko. - izjavio je gradonačelnik Beograda.

Ističe da je od pojave korona virusa pa do danas preduzet širok spektar mera sa različitom kombinacijom u različitim vremenskim periodima, imajući u vidu epidemiološku situaciju i brojne faktore kao što su ekonomska situacija i optimalno funkcionisanje grada.

Beograd
Beograd
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Od početka kontrole 11.629 inspekcijskih nadzora

- Od početka kontrole poštovanja epidemioloških mera, bilo je ukupno 11.629 inspekcijskih nadzora. Od toga je napisano 428 prekršajnih naloga od strane Sekretarijata za inspekcijske poslove, a 198 od strane Republičke sanitarne inspekcije. Nadležna republička inspekcija donela je 11 rešenja o zabrani korišćenja prostorija i tri rešenja o zatvaranju objekata - rekao je Radojičić.

Danima se spekuliše i priča o policijskom času kao nekoj od sledećih mera, a gradonačelnik ističe da je to mera koju niko od nas ne želi.

- Policijski čas je mogućnost koja je uvek na stolu i koju niko od nas ne želi - rekao je Radojičić.

On je dodao da su građani već pokazali stpljenje i razumevanje u meri za koju nisu ni znali da je poseduju, a da nas je epidemija naučila za šta smo sve sposobni.

Zoran Radojičić
Zoran Radojičić
Foto: Shutterstock

- Mnogo toga je sada na ličnoj odgovornosti pojednica uz sve postojeće mere jer samo tako ćemo doći do konkretnih rezultata.

Putnici se pridržavaju mera

- Putnici u gradskom prevozu se uglavnom pridržavaju definisanih pravila. Imamo i retkih izuzetaka gde ne nose maske, ali uglavnom se pridržavaju - rekao je Radojičić.

Izmenom Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti definisano je da kontrolu poštovanja mera mogu da sprovode i komunalni milicajci i komunalni inspektori.

- To do sada nije bio slučaj, ali Zakon sada daje veća ovlašćenja komunalnim milicionerima, ali i to rešenje nije smišljeno da bismo se opustili jer kažnjavanje nije epidemiološka mera. Sada će između 400 i 500 ljudi vršiti kontrolu i siguran sam da će ona biti efikasnija - zaključio je Radojičić.

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd