Skip to main content
Branislav Nušić

TAJNA GROBA BRANISLAVA NUŠIĆA: Delo MASONA ili poslednja ŠALA SLAVNOG PISCA (FOTO)

Foto: Srbija Danas/Vikipedija
Grob Branislava Nušića ima specifičan oblik zbog čega mnogi misle da je delo masona.

Grob Branislava Nušića na Novom groblju u Beogradu ima specifičan oblik. Grobnica je napravljena u obliku kamene piramide sa crnim masivnim vratima. Po želji čuvenog komediografa na grobnici je ćiriličnim slovima ispisano: "Kuća Branislava Nušića".

Oko izgleda njegovog groba decenijama kruže razne legende, a jedna od njih je da je grob u obliku piramide jer je Nušić bio član masonske lože.

"NUŠIĆEVIM BEOGRADOM": Novi turistički projekat od sledeće godine u zvaničnom kalendaru Grada Beograda

- Nije poznato da li je Nušić bio mason ili ne, ali mnogi spomenici od komada naslaganog kamenja u obliku piramide dizani su palim ratnicima nakon Balkanskih ratova i Velikog rata. Nušić je tu grobnicu napravio za života i nije isključeno da je hteo taj oblik jer je želeo da u njoj počiva njegov sin jedinac koji je poginuo u Prvom svetskom ratu kao pripadnik Skopskog đačkog bataljona - objasnila je za portal SrbijaDanas.com istoričar umetnosti Violeta Obrenović.

Branislav Nušić - upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu

Da misterija Nušićevog groba ustvari nije misterija, svedoče i reči slavnog pisca koji je ovaj izgled objasnio još za života, tvrdeći da na grobnici u obliku piramide "ptice ne mogu da ostavljaju svoj izmet kao po drugim grobovima".

- Mnogima sam se svojim delima posrao u život za mog života, pa ne bi bio red da im dozvolim da oni seru po meni kada umrem - rekao je Nušić.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd