Skip to main content
pas

VAŽNO ZA GRAĐANE BEOGRADA: Ako vas ujede pas, imate dve mogućnosti za naplatu 

Foto: Profimedia
Sudske parnice sa ovom "tematikom" često umeju da traju dugo i da sugrađane koštaju mnogo

Kako su Beograđani neretko na meti lutalica na ulicama prestonice, podaci iz Gradskog pravobranilašta pokazuju da se Beograđani i dalje ubedljivo najviše odlučuju da ove povrede naplate od gradske uprave. Ovaj problem rešava se na dva načina - preko oformljene Komisije za naknadu nematerijalne štete usled ujeda nevlasničkih pasa ili preko sudske parnice. Od početka 2020. stiglo je 316 tužbi. Građani tuže Grad i zbog pada u šaht, rupu ili ako se okliznu na ledenim površinama.

U JANUARU NOVI DOM ZDRAVLJA U BORČI: Ovo je samo početak velikih ulaganja u ovo naselje (FOTO)

U JANUARU NOVI DOM ZDRAVLJA U BORČI: Ovo je samo početak velikih ulaganja u ovo naselje (FOTO)

Vest koja neće obradovati samo Beograđane! Zna se početak izgradnje mosta kod Ade Huje (FOTO)

Vest koja neće obradovati samo Beograđane! Zna se početak izgradnje mosta kod Ade Huje (FOTO)

BOJSI IZ MUĆKI ODUŠEVLJEN BEOGRADOM I SRBIJOM: Posetu će pamtiti po jednom specijalnom poklonu, evo o čemu je reč

BOJSI IZ MUĆKI ODUŠEVLJEN BEOGRADOM I SRBIJOM: Posetu će pamtiti po jednom specijalnom poklonu, evo o čemu je reč

Kako su za beogradske medije rekli u Gradskom pravobranilaštvu, ishod ovakvih parnica zavisi od slučaja do slučaja. Takođe, prema njihovim navodima, postoje usvajajuće i odbijajuće presude kojima se delimično usvaja tužbeni zahtev sa veoma različitim procentom uspešnosti.

Sudske parnice sa ovom "tematikom" često umeju da traju dugo i da sugrađane koštaju mnogo. Međutim, postoji i druga opcija za one koji ne žele da svoju odštetu naplate uz dodatne troškove veštačenja, sudskih taksa i angažovanja advokata.

- Grad Beograd osnovao je Komisiju za naknadu nematerijalne štete usled ujeda nevlasničkih pasa. Građani koji su napadnuti mogu zahtev da podnesu Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove ili na adresu Gradskog pravobranilaštva Grada Beograda. - objasnili su iz ove institucije. - Komisija se sastaje jednom nedeljno, a u toku dana odlučuje o 40 zahteva. Bez obzira na veliki broj podnetih zahteva, Komisija brže odluči o njima u odnosu na pokrenute parnice pred sudom.

Cetinjska protiv buke

Borba stanara Cetinjske ulice koji su tužili Grad Beograd zbog buke iz lokala nikako da dobije epilog. Pre desetak dana, kada je po drugi put trebalo da se pojave predstavnici Grada na izboru medijatora u sporu građana iz Cetinjske protiv Grada, oni to nisu učinili. Pripremno ročište u ovom sporu održano je još krajem januara, više od godinu dana posle podnošenja tužbe.

Međutim, iako se preko Komisije brže završi postupak, građani ne mogu da računaju na veliku novčanu naknadu, koja iznosi od 20.000 do 30.000 dinara. Sudskim putem, naravno u slučaju ozbiljnijeg ujeda, povređeni građanin može da dobije i do 500.000 dinara.

Glavni grad je uvek bio pun nezakrpljenih rupa, koje su neretko predstavljale prepreku za pešake na trotoarima i ulicama. Kako su sugrađani umeli i opasno da se povrede, naročito oni najstariji, ne čudi što su na drugom mestu po broju najčešćih razloga za podnošenje tužbi Gradu upravo ozlede usled pada u rupu, ali i u šaht, ili na ledu. Tokom 2020. godine ukupno 60 tužbi je upućeno zbog ovih povreda.

Od preostalih zahteva za naknadu štete od prestoničkih službi koje su upućene u ovoj godini su utvrđivanje prava (36), faktičke eksproprijacije (14), radni spor (6) i ometanje poseda (3).

Lažne prijave

Mogućnost naplate štete zbog ujeda pasa lutalica zna da bude i "inspiracija" pojedincima da pokušaju prevarom da dođu do novca. Pre dve godine u Jagodini su čak i tri osobe privedene zbog krivičnog dela samopovređivanja. Lekarima su kao razlog navodili ujed pasa, a taj izveštaj su kasnije koristili u postupcima naknade štete o trošku budžeta Jagodine.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
22 Beograd