Skip to main content
Beograd

Tokom Fajnal-fora u Beogradu bilo oko 15.000 turista: Grad zaradio 20 miliona evra

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Među turistima bilo i onih koji nisu česti gosti u našoj zemlji

Tokom Fajnal-fora košarkaške Evrolige u Beogradu je bilo oko 15.000 turista, a ukupno je zarađeno oko 20 milona evra, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić i dodao da je među turistima bilo i onih koji nisu česti gosti u našoj zemlji, poput Litvanaca i Španaca.

Vesić je za Tanjug rekao da je politika Grada Beograda da svake godine organizuje po jedno veliko sportsko takmičenje iz nekoliko razloga, a jedan od njih je što na takva takmičenja dolazi veliki broj turista i ostvaruje se zarada.

Goran Vesić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Drugi razlog je što se tako radi na imidžu grada jer se sva sportska takmičenja prenose na velikom broju televizija, emituju se spotovi o Beogradu i mi na taj način privlačimo nove turiste. Osim toga, strani investitori vide da je Beograd grad sporta, grad u kome se dešavaju lepe stvari, a to može da utiče na njihovu odluku da li će investirati u Beograd - rekao je Vesić.

Organizovanjem ovakvih takmičenja poboljšava se i sportska infrastruktura u Beogradu, istakao je on i kao primer naveo da je za ovaj Fajnal-for urađena medijska kocka u “Areni” koja ranije nije postojala.

Prema zvaničnim podacima, kaže Vesić, tokom Fajnal-fora u Beogradu je bilo oko 15.000 turista.

Beograd, ljudi
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Bilo je i više turista, ali 15.000 je ono što znamo zvanično. Tih 15.000 turista su u proseku imali tri noćenja u Beogradu odnosno četiri dana. To je 60.000 dana, a ako znamo da jedan turista u Beogradu dnevno troši oko 300 evra, računajući i hotel i sve ostalo, to znači da je ostvarena čista zarada od 18 miliona evra - rekao je Vesić.

Navodeći da je Grad zaradio milion evra na ložama i da je bilo još dodatne zarade, on je dodao da je ukupno zarađeno oko 20 miliona evra.

- Ta zarada nije zarada samo za budžet Grada. To je prihod za ekonomiju grada, a to znači da su pare dobili hoteli, restorani, šoping molovi, ljudi koji drže prodavnice...svi koji nešto privređuju u Beogradu su osetili dolazak velikog broja turista - rekao je Vesić i istakao da su u petak i subotu svi restorani u Skadarliji imali rekordnu posećenost, te najavio da će se Beograd kandidovati za završnicu Evrolige 2020. godine.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
8 Beograd