Skip to main content
Goran Vesić

VESIĆ: Zahvalnost Vučiću na podršci za spomenik Đinđiću

Foto: Tanjug
Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da se nada da će konkurs za spomenik Zoranu Đinđiću biti objavljen do kraja godine.

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da se nada da će konkurs za spomenik Zoranu Đinđiću biti objavljen do kraja godine i zahvalio se premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na podršci za podizanje spomenika.

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da se nada da će konkurs za spomenik Zoranu Đindhiću biti objavljen do kraja godine i zahvalio se premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na podršci za podizanje spomenika. Vesić se zahvalio Vučiću na predlogu za podizanje spomenika, na njegovoj ličnoj i podršci vlade za realizaciju ovog projekta, dodajući da će spomenik Zoranu Đinđiću biti na mestu gde sada počinje trolejbuska okretnica, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

Plavi orkestar i Bajaga sa Beograđanima za Novu godinu

Goran Vesić u Gradskom zavodu za veštačenja
Foto: Srbija Danas

Gradski menadžer je rekao i da je zahvalan arhitekti svetskog glasa Borisu Podreki koji radi u Beogradu na pretvaranju centra u pešačku zonu zato što je uzeo učešće u radu Odbora za podizanje spomenika Zoranu Đinđiću. ''Podreka je predložio, a Odbor prihvatio, da spomenik Đinđiću bude na mestu gde sada počinje trolejbuska okretnica, u osi sa Njegoševim spomenikom i zgradom na Studentskom trgu 10, gde je živeo s jedne strane, kao i u osi sa centralnim ulazom Etnografskog muzeja sa druge strane'', rekao je Vesić.

On je rekao da sada može da se raspiše konkurs za spomenik. ''Kako je Odbor već uradio istorijski deo konkursa, tim Podreke će uraditi arhitektonski deo i ja se nadam da ćemo konkurs da objavimo do kraja godine'', rekao je Vesić. Spomenik Zoranu Đinđiću, koji će se nalaziti tačno preko puta spomenika Njegošu na platou Filozofskog fakulteta, postaće centralna tačka rekonstruisanog Studentskog trga.

VESIĆ: Od 3. decembra počinju radovi na fontani na Slaviji

Zoran Đinđić
Foto: Profimedia

Kako je navedeno, taj skver će, zajedno sa Vasinom ulicom, prema planovima Grada biti pretvoren u pešačku zonu ispod koje će se izgraditi podzemna garaža, a završetak čitavog projekta predviđen je za mart 2018. godine. U tu svrhu Grad Beograd je još u februaru angažovao čuvenog arhitektu Podreku koji je za ''Blic''rekao da će izgled Studentskog trga biti potpuno drugačiji, a da će se u centru naći spomenik Zoranu Đinđiću. ''Kada smo se odlučivali za poziciju, mislili smo o tome da se spomenik mora videti s oba kraja trga, i od Narodnog pozorišta, i iz pravca Kalemegdana.

Mesto koje smo odabrali, preko puta Platoa, tačno je po 400 metara udaljeno od obe ove tačke'', rekao je Podreka. On je dodao da se perfektno uklopilo i to što će spomenik biti između stana u kome je Đinđić nekada živeo, Filozofskog fakulteta na kome je diplomirao i spomenika Njegošu. Spomenik će biti centralna tačka trga, oko koje će nići novi, uređeni prostor. Na pešačkoj zoni vozilima neće biti dozvoljen pristup, izuzev možda elektrobusima ili tramvaju. Konkurs za spomenik tragično nastradalom premijeru biće raspisan do kraja godine i biće međunarodnog karaktera.

Ustanova kulture na Paliluli od večeras "Vlada Divljan"

Aleksandar-Vucic
Foto: Srbija Danas

Umetnici neće biti ograničeni formom, te se u obzir neće uzeti samo skulpture, već i stepenice, fontana ili neka druga metafora, sve dok je u tri dimenzije. Čelnici grada se nadaju da će već u maju imati idejno rešenje, a da će artefakt biti gotov do jeseni, navedeno je u saopštenju.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
25 Beograd