Borimo se u ime sve dece! Aleksina mama o pokretanju postupka protiv odgovornih za smrt njenog sina

18.05.2017. 20:08
Piše:
Srbija Danas
Drug nije meta / Izvor: Srbija Danas
Dragana bi volela da ovaj postupak vrati veru roditelja i prosvetnih radnika u institucije

Ministarstvo prosvete nakon šest godina pokrenuće postupak ponovnog ispitivanja odgovornosti svih učesnika u prosveti koji su postupali u slučaju Alekse Jankovića, dečaka iz Niša koji je izvršio samoubistvo zbog vršnjačkog nasilja.

Ministarstvo pokreće postupak protiv odgovornih za smrt Alekse: Da su ONI reagovali, ON bi bio živ!

U dopisu koje je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo roditeljima Alekse Jankovića navodi se da će „preko svojih službi koje su zadužene za inspekcijski i stručno-pedagoški nadzor ponovo ispitati rad svih službi koje su postupale, a to su: odgovorna lica u OŠ „Sreten Mladenović Mika“, prosvetna inspekcija i Školska uprava u Nišu“.

Potresan status Aleksine mame na šestogodišnjicu tragedije: BOL NEPROLAZNA, PRAVDA NEZADOVOLJENA!

Na ovakav korak su se odlučilli nakon pisanja roditelja Alekse Jankovića koji su u startu bili apsolutno nezadovoljni time što su vodili sve sudske postupke i koji su dokazali krivicu pojedinaca koji su bili odgovorni u samoj školi, ali koji, međutim, i dan danas rade u prosveti. Pojedini su čak i napredovali u karijerama i prema njima nije vođen nikakav niti disciplinski postupak, niti su na bilo koji način kažnjeni.

aleksa janković / Izvor: Foto: Facebook/DraganaJanković

- Inače, Zaštitnik građana koji je postupao u slučaju samog Alekse već skoro, sada će biti 5 godina, u svom izveštaju naglašava da se nije postupalo po njegovoj preporuci, odnosno da se utvrdi lična odgovornost u Aleksinom slučaju i da se na osnovu toga pokrenu određene kazne. Tako da smo mi odlučili, osim toga što se borimo za Aleksin zakon, da sve vreme upravo kroz sam istup u javnosti upravo pozivamo na to: kako je moguće da neki prosvetni radnici koji su osuđivani i gde smo mi apsolutno dokazali njihovu krivicu, kako je moguće da rade i dalje u prosveti, bez apsolutno ikakvog discilinskog postupka, gubitka licence, itd? - pita Dragana Janković.

Ona objašnjava za SrbijuDanas.com da su još krajem 2016. godine napisali mail koji je bio adresiran na Ministarstvo prosvete.

- Odgovor smo dobili u aprilu mesecu gde su nam oni bukvalno opet prepisali nešto što je već napisao Republički prosvetni inspektor iz Grada Niša: u smislu da je postupak vođen i da je to završena priča i da tu nema više šta da se doda... tako glasi odgovor koji čak nisu napisali ni iz Ministarstva prosvete već je pisala Dragana Krstić republički prosvetni inspektor iz Niša. Onda smo nakon toga ponovo napisali mejl, u vidu nekog protesta, gde smo ih opet pitali isto. Ovog puta je je usledio odgovor Bogoljuba Lazarevića pomoćnika za inspekcijske poslove pri Ministarstvu prosvete koji nas je obavestio da će ovog puta Ministarstvo prosvete sa svojim timom koji se bavi inspekcijskim nadzorom ponovo pokrenuti reviziju odgovornih u slučaju Alekse Jankovića – kaže mama tragično stradalog Alekse.

Među odgovorne spada škola, školska uprava iz Niša i Republička prosvetna inspekcija, a ispitivaće se šta su oni uradili, a šta nisu. U tom mejlu stoji da će Aleksini roditelji biti obavešteni o postupcima koji budu sprovedeni.

- Razlog zbog kog smo mi odlučili da ova priča ode u javnost je prost: jer se Ministarstvo prosvete nakon šest godina uopšte oglasilo i rešilo da prvi put pokrene bilo kakav postupak u slučaju Alekse Jankovića. Do sada smo im milion puta pisali, i do sada, maltene, nisu ni odgovarali na to, a nisu ni pokretali postupak, uglavnom su težište problema prebacivali na školsku upravu Niš i na prosvetnu inspekciju iz Niša. Međutim, sada, nakon šest godina su se oglasili konačno i eto napisali da će ovog puta ispitati oni o čemu se tu radi, ko je zatajio. Iskreno očekujem da ćemo postići tu pravdu za koju se borimo u ime sve dece, a to je da svako ko zataškava nasilje, ko je osuđen pravosnažnim presudama za prikrivanje nasilja i neblagovremeno delovanje protiv nasilja bude kažnjen adekvatnom kaznom, a to je u najmanju ruku prestanak radnog odnosa ili gubitak licence – kaže Jankovićeva za naš portal.

DECA NAM SVE NASILNIJA: Učenik petog razreda iz Aleksinca onesvestio drugog đaka šutiranjem U GLAVU!

Dragana bi volela da ovaj postupak vrati veru roditelja i prosvetnih radnika u institucije.

- Volela bih zbog svog ličnog mira i zbog spokoja Alekse. Volela bih da odgovorni ljudi zaista prestanu da rade u prosveti. To je neki moj cilj – završava Dragana Janković, majka tragično stradalog Alekse.

Piše:
Srbija Danas
18.05.2017. 20:08
Pogledajte više