Skip to main content
Drug nije meta

"Nadam se da će se sve rešiti": Srbija uzdrmana slučajom malog Marka koji trpi najstrašnije maltretiranje

Foto: Facebook/printscreen/150 minuta
Majka kaže da je njena greška što nije reagovala ranije

- Nadam se da će se rešiti kad-tad - rekao je Marko, učenik sedmog razreda Osnovne škole "Rade Končar", povodom slučaja vršnjačkog nasilja koje, kako tvrdi on i njegova majka, trpi od prošle godine.

On je u emisiji 150 minuta na TV Prvoj rekao da mu tri dečaka iz razreda vređaju mamu, tatu, babu, dedu, govore da nema skupe patike, da je nizak, i zovu ga nadimcima "koje on ne voli".

Dečak je ispričao da ako jedan dan ne dođe u školu zbog bolova u stomaku ili neke druge bolesti, onda mu grupa nasilnih dečaka govori da se "folira", a da to ne rade sa drugom decom.

Zbog svega ovoga, dečak je razgovarao i sa školskim psihologom kome je rekao da bi voleo da se prebaci u drugo odeljenje. Međutim i tu je naišao na problem.

- Prvo sam rekao da bi bih voleo da se prebacim u drugo odeljenje. Tamo imam dosta drugara i bilo bi mirnije. Ovi se raduju kada bih otišao, a i ja se radujem jer bi onda možda prestali da me diraju. Ali mi je ona rekla kako i tamo imaju problematičnog đaka - ispričao je Marko.

Kako je objasnio, u odeljenju gde je želeo da se prebaci, takođe, postoji problematično dete za koje je čuo od drugara da je tukao druge dečake zbog zadirkivanja. Uprkos svemu, Marko je objasnio psihologu da bi ipak voleo da promeni odeljenje.

- Ja sam rekao psihologu, što bi on mene dirao kada bih se ja družio sa svojima - kaže dečak.

Drug nije meta
Majka malog Marka
Foto: Facebook/printscreen/150 minuta

Uprkos konstantnom maltretiranju, njegova majka Drita Devrnja savetuje Marka da se ne ponaša nasilnički već da proba da sve prevaziđe "misleći na nešto lepo".

- Mislim kako ću da kad dođem kući, da izađem napolje i igram se sa drugarima. Kako ćemo da idemo u bioskop da gledamo film... - rekao je dečak.

Komentarišući drugu decu iz razreda, Marko je rekao da su "oni okej, samo se ne druže sa njim". On je to objasnio primerom druga sa kojim se druži tokom letnjeg raspusta, pa je jednom na času likovnog Marko seo pored njega. Međutim, jedan od dečaka koji ga maltretira je prišao njegovom drugu.

Drug nije meta
Foto: Facebook/printscreen/150 minuta

- Onda je on prišao i upitao ga: "Nećeš valjda da sediš sa njim?" - ispričao je Marko, i dodao da se taj dečak ogradio rečima da je Marko seo pored njega.

Majka Drita kaže da je njena greška što nije reagovala ranije i drugačije. Ono što doživljava njen sin ona je okarakterisala kao psihičko i socijalno maltretiranje, i kaže da im je kao teško zbog svega što se dešava.

Drita se zahvalila na podršci Dragani Janković, majci Alekse Jankovića koji zbog vršnjačkog nasilja izvršio samoubistvo. Dragana je u jučerašnjem jutarnjem programu na TV Prva oštro osudila direktorku OŠ "Rade Končar" za neadekvatno reagovanje.

Drug nije meta
Foto: Facebook/printscreen/150 minuta

Direktorka Maja kostić u uključenju u emisiju, rekla je da se Marko razboleo odmah po početku školske godine i "da je dete bilo u školi, možda bi brže reagovali".

Dodala je i da dete još nije prebačeno u drugo odeljenje jer se cela situacija još proverava, i da se premeštaj obavlja po zahtevu psihologa, a ne roditelja.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd