Petak 01. dec 2023.
arhanđel

DANAS JE ARANĐELOVDAN na osnovu koga se tačno zna KAKVA ĆE BITI ZIMA I PROLEĆE, a neke stvari se nikako ne rade (VIDEO)

Foto: Printscreen YouTube/HramTelevizija
Danas se praznuje arhanđel zaštitnik loze Nemanjića i čuvar pravoslavne vere.

Danas je Sabor Svetog Arhangela Mihaila, u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. Obeležen je crvenim slovom u crkvenom kalendaru i uvek se praznuje 21. novembra. Hrišćani su ovaj praznik ustanovili na Saboru svetih otaca održanom nekoliko godina pre Prvog vaseljenskog sabora.

BROJ DECE POVEĆAN ZA 370, A NEMA LISTI ČEKANJA: Vrtić koji je ponos Velike Plane!Velika Plana

BROJ DECE POVEĆAN ZA 370, A NEMA LISTI ČEKANJA: Vrtić koji je ponos Velike Plane!

DANAS OBELEŽAVAMO GODIŠNJICU SMRTI PATRIJARHA IRINEJA: Prošlo je tri godine od njegovog odlaska, još uvek je u SRCIMA svih SrbaPatrijarh Irinej

DANAS OBELEŽAVAMO GODIŠNJICU SMRTI PATRIJARHA IRINEJA: Prošlo je tri godine od njegovog odlaska, još uvek je u SRCIMA svih Srba

DANAS JE VAŽAN PRAZNIK ZA SVE PRAVOSLAVNE HRIŠĆANE: Ove reči OBAVEZNO izgovorite za spas i zdravlje svojih najmilijih!dete, crkva

DANAS JE VAŽAN PRAZNIK ZA SVE PRAVOSLAVNE HRIŠĆANE: Ove reči OBAVEZNO izgovorite za spas i zdravlje svojih najmilijih!

Po broju ljudi koji ga u našem narodu slavi kao krsnu slavu, nalazi se na drugom mestu odmah iza Svetog Nikole.

Poznato je da su anđeli bestelesna, duhovna, bića koji izvršavaju božju promisao. Prema hijerarhiji su podeljeni u devet rangova. Na samom rođenju svaki čovek dobije svog anđela. Oni mu čuvaju kako zdravlje, tako i život, ali i motre da čovek zbog neznanja ili nesmotrenosti ne napravi neku grešku.

Na samom vrhu nalazi se sedam arhanđela među kojima je Mihailo, koji ima još i titulu arhistratiga, a po kojem je ovaj praznik dobio ime.

On je simbol borbe protiv zla, i na ikonama i freskama prikazan je kao nebeski ratnik u vojničkoj opremi, sa mačem, kopljem i zlim duhom koji, okovan lancima, leži pod njegovim nogama. Smatra se čuvarem pravoslavlja i borcem protiv jeresi.

Kult arhanđela Mihaila nastao je u trećem veku i prvo je počeo da se širi Frigijom.

Sam praznik Aranđelovdan je ustanovljen jedan vek docnije.

Uprkos uvreženom mišljenju da se za ovu slavu ne priprema žito i sama Crkva podseća da se i na ovaj praznik prinosi žito, ali ne svetitelju, već upokojenim precima koji su se zavetovali arhangelu Mihajlu.

- Kuvana pšenica nije simbol smrti, već života onih koji su živeli i koji žive u veri sa Bogom i svojom Krsnom slavom. Istina je, takođe, da su svi sveci živi, jer u Bogu niko ne može biti mrtav - Bog je Bog živih, a ne mrtvih - govorio je patrijarh Pavle.

Verovanja i običaji na današnji dan

Narod veruje da vreme na Aranđelovdan otkriva kako će biti tokom zime i proleća. Postoji i izreka: "Kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cele zime i proleća".

Veruje se i da ovaj arhangel luta prerušen u prosjaka i usmerava nevernike na pravi put. U nekim krajevima Srbije smatraju ga i zaštitnikom stočara jer se veruje da samo on može oterati vukove.

Priča se da arhanđel obilazi sve bolesnike i ako stane kod njihovih nogu, nije dobro, a ako stane kod glave - bolesnik će ozdraviti.

Priča se i da dolazi i uzima ljudske duše kad je kome kucnuo poslednji čas.

Prema verovanju, na Aranđelovdan ne treba obavljati kućne poslove, usisavati, prati prozore, niti veš.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd