Skip to main content
Vozačka dozvola

POLOŽIŠ U SRBIJI I POSLE VOZIŠ PO CELOM SVETU: Naša vozačka dozvola zvanično priznata u čak 13 ZEMALJA SVETA

Foto: Srbija Danas
Kina je poslednja zemlja u nizu s kojom je potpisan sporazum koji omogućava zamenu srpske vozačke dozvole bez polaganja teorijskog i praktičnog ispita

Srbija ima zaključene bilateralne sporazume ili memorandume o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola bez polaganja ispita sa sedam zemlja, dok srpsku vozačku faktički priznaju i bez potpisanog bilateralnog sporazuma još šest zemlja, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova.

OGLASIO SE MINISTAR NEDIMOVIĆ: Kakva je situacija sa virusom "AFRIČKA KUGA" i životinjama - da li je sve čisto?

OGLASIO SE MINISTAR NEDIMOVIĆ: Kakva je situacija sa virusom "AFRIČKA KUGA" i životinjama - da li je sve čisto?

OTKRIVANE MOŠTI SVETOG DESPOTA STEFANA LAZAREVIĆA - Hiljade vernika su se juče okupile u manastiru Koporin

OTKRIVANE MOŠTI SVETOG DESPOTA STEFANA LAZAREVIĆA - Hiljade vernika su se juče okupile u manastiru Koporin

"ZARAŽAVAJU SE ČITAVE PORODICE I MLADI" Niš na korak do "PAKLA" novog talasa korone - stručnjaci upozoravaju

"ZARAŽAVAJU SE ČITAVE PORODICE I MLADI" Niš na korak do "PAKLA" novog talasa korone - stručnjaci upozoravaju

Tako državljani naše zemlje koji odu na rad u inostranstvo ili se iz drugih razloga tamo presele i steknu boravište bez posebnih peripetija mogu srpsku vozačku da zamene u Kini, Albaniji, Grčkoj, Severnoj Makedoniji, Španiji, Tunisu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Nemačkoj, Australiji, Austriji, Danskoj, Švajcarskoj i Kataru. Ipak, iako radi zamene srpske dozvole u navedenim zemljama nije potrebno polagati teorijski i praktični ispit, u većini zemalja je neophodno priložiti uverenje o zdravstvenoj i psihofizičkoj sposobnosti da je osoba sposobna da upravlja vozilom. Poslednji bilateralni sporazum o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola potpisali su pre dva meseca ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i ministar javne bezbednosti Kine Džao Kedži. Vulin je tom prilikom naveo da će srpskim državljanima koji rade u Kini biti omogućeno da zamene srpsku vozačku dozvolu za određene kategorije vozila za kinesku, bez polaganja vozačkog ispita!

- Sporazumom će se omogućiti ne samo skraćenje procedura i lakše obavljanje profesionalnih i privatnih obaveza već će naši građani uštedeti i sredstva potrebna za polaganje vozačkog ispita i dobijanje vozačke dozvole - istakao je tada ministar.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova naveli su za Kurir da, pored Kine, Srbija ima potpisane bilateralne sporazume o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola sa Albanijom, Grčkom, Severnom Makedonijom, Španijom i Tunisom. Takođe, Srbija sa Nemačkom ima potpisanu zajedničku izjavu o procedurama za zamenu vozačkih dozvola, a sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima memorandum o razumevanju u vezi sa uzajamnim priznavanjem vozačkih dozvola.

 mobilni telefon za volanom
mobilni telefon za volanom
Foto: Profimedia

- U Australiji, Austriji, Danskoj, Švajcarskoj, Kataru i znatnom broju drugih država priznaju se i zamenjuju srpske vozačke dozvole bez zaključivanja sporazuma - naveli su iz MUP.

U pripremi sporazum

Uskoro zamena i u Italiji

l Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin nedavno je razgovarao sa ambasadorom Italije Karlom Loom Kašom i o sporazumu o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola, koji bi uskoro trebalo da bude potpisan. Sporazum između Italije i Srbije o zameni vozačkih dozvola istekao je 8. aprila 2018. i više nije moguće vršiti zamenu srpske vozačke dozvole za italijansku do potpisavanja novog sporazuma.

Procedura u Nemačkoj

Ušteda i do 1.000 evra

l Zahvaljući zajedničkoj izjavi Srbije i SR Nemačke o procedurama za zamenu vozačkih dozvola, naši državljani već četiri godine mogu važeće srpske vozačke dozvole da zamene za nemačke bez polaganja vozačkog ispita i bez provere vida za sve kategorije ukoliko imaju prebivalište od najmanje šest meseci u Nemačkoj. Na taj način su naši državljani oslobođeni troška od 500 do 1.000 evra, koliko su ranije morali da plate za ponovno polaganje vozačkog ispita.

Evo gde možete zameniti srpsku vozačku bez polaganja

 • Albanija
 • Grčka
 • Severna Makedonija
 • Španija
 • Tunis
 • Ujedinjeni Arapski Emirati
 • Kina
 • Nemačka
 • Australija
 • Austrija
 • Danska
 • Švajcarska
 • Katar
Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd