Skip to main content
vrućina u automobilu

KAKO DA RASHLADITE AUTOMOBIL KOJI JE STAJAO NA SUNCU? Evo par saveta kako da na brz i efikasan način rešite PAKLENI PROBLEM

Foto: Profimedia
Tokom vrelih dana najgore je kada sednete u automobil koji je pola dana bio parkiran na suncu.

Naravno, niste ga namerno parkirali na suncu, ali je sunce uvek toliko sklono da se kreće. Ne vredi ni razmišljati o stanju onog vanrednog Mars bara u pretincu za rukavice. Evo rešenje kako da ohladite vaš automobil.

NAKON PAKLENIH VRUĆINA STIŽE NAM PAKLENO NEVREME! RHMZ IZDAO UPOZORENJE: Crveni meteoalarm u OVIM delovima Srbije (FOTO)

NAKON PAKLENIH VRUĆINA STIŽE NAM PAKLENO NEVREME! RHMZ IZDAO UPOZORENJE: Crveni meteoalarm u OVIM delovima Srbije (FOTO)

"BEOGRADSKO MORE" PUNO KUPAČA! Posetioci Ade Ciganlije za SD: "Mnogo je lepo ovde, vrućina nam UOPŠTE NE SMETA" (FOTO)

"BEOGRADSKO MORE" PUNO KUPAČA! Posetioci Ade Ciganlije za SD: "Mnogo je lepo ovde, vrućina nam UOPŠTE NE SMETA" (FOTO)

VREMENSKA PROGNOZA TOKOM TRAJANJA EXITA: Idealno festivalsko vreme, nema tropskih vrućina, kiša preti u petak

VREMENSKA PROGNOZA TOKOM TRAJANJA EXITA: Idealno festivalsko vreme, nema tropskih vrućina, kiša preti u petak

Kako ohladiti vreo auto

1. Prozračite unutrašnjost

Otvorite oba prozora na jednoj strani automobila, a zatim "razvežite" unutrašnjost tako što ćete zamahnuti vrata na suprotnoj strani napred-nazad.

Pod uslovom da niste zabrinuti da ćete izgledati pomalo čudno, ponovite ovaj pokret otvaranja-zatvaranja najmanje tri puta da biste pomogli da izbacite vreli vazduh.

Ipak, ostavite krovni otvor zatvoren ako je automobil parkiran napolju na suncu.

2. Uključite klima uređaj, ispravno

Pokrenite motor i prebacite klima uređaj na najhladniju postavku.

Ako vaš automobil nudi opciju, izaberite postavku "spoljašnjeg" vazduha (simbol na prekidaču obično pokazuje strelicu koja ulazi u automobil), umesto recirkulacije vazduha (kružna strelica).

gume na suncu
gume, automobil
Foto: Profimedia

Vazduh izvan automobila će u ovom trenutku biti hladniji. Otvorite sve preostale prozore, jer će klima-uređaju biti potrebno nekoliko minuta da postane efikasan.

3. Koristite donje ventilacione otvore

Zatvorite gornje ventilacione otvore na instrument tabli i na dnu stakla tako da puni protok vazduha u automobil bude usmeren nagore.  

4. Držite prozore otvorene

Počnite da vozite, ali držite prozore automobila otvorene minut ili dva kako bi sav vreli vazduh izašao, činite to sve dok vazduh iz ventilacionih otvora ne bude hladniji od spoljašnje temperature.

5. Zatvorite prozore i pređite na recirkulaciju vazduha

Kada klima uređaj duva hladno, zatvorite sve prozore i pređite na (prethodno hlađeni) recirkulisani vazduh.

Sada možete otvoriti gornje ventilacione otvore i podesiti protok po potrebi.

Napredniji klima uređaji za kontrolu klime omogućavaju vam da podesite i održavate konstantnu temperaturu u automobilu.

Kako sprečiti da se vaš automobil zagreje na prvom mestu

1. Parkirajte dalje od direktne sunčeve svetlosti

Parkiranje u senci - možda ispod drveta ili krošnje - je jedan lak način da sprečite zagrevanje vašeg automobila. Ako imate garažu, onda je koristite. Održavaće vaš automobil hladnim, čistim i sigurnim.

2. Koristite suncobran za vetrobransko staklo

Suncobrani za automobil čuvaju sunčeve zrake dalje od unutrašnjosti vašeg automobila - posebno dodirnih tačaka, kao što su volan i ručica menjača. Dostupni su u većini prodavnica auto-aksesoara; jednostavno ugurajte senku iza štitnika od sunca kada parkirate automobil.

automobil
automobil
Foto: Profimedia

3. Ostavite prozore (malo) otvorene

Ostavite prozore blago otvorenim omogućava da vazduh cirkuliše kroz automobil - posebno kada se vruć vazduh iznutra diže. Međutim, ako je vaš automobil parkiran na otvorenom, ne savetujemo da ostavite više od nekoliko centimetara razmaka između vrha prozora i okvira vrata. Ne želite da potencijalni lopov može da posegne unutra. Isto tako, aktivirajte alarm dok je automobil parkiran.

4. Pokrijte svoja sedišta

Većina modernih kabina za automobile je crnja od rudnika uglja, a to je loša vest za održavanje hladnoće. Kožna sedišta, posebno, mogu postati neprijatno vruća i lepljiva - i mogu degradirati i popucati ako su redovno izložena toploti. Postavljanje presvlaka sedišta svetlih boja je jedno rešenje. Kao privremena mera, peškir raširen preko sedišta će vam pomoći da se ohladite.  

5. Obrišite vruće površine

U veoma toplim danima, unutrašnje ručke vrata, volan, ručica menjača i ručna kočnica mogu postati bolno vrući na dodir. Brisanjem vlažnom krpom to će se popraviti.

6. Održavajte klima uređaj

Održavanje sistema klimatizacije je od vitalnog značaja za brzo i efikasno hlađenje vašeg automobila. Rashladni gas će se obično potrošiti tokom vremena, a pojasevi će možda trebati zategnuti ili zameniti. Pogledajte priručnik za automobil i pridržavajte se rasporeda servisa.

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
25 Beograd