Utorak 27. feb 2024.
Vreme

BIĆE ČAK 30 STEPENI: Evo kada stiže miholjsko leto u Srbiju, vraćaju nam se vreli dani?

Foto: Srbija Danas
Sunčano i toplo vreme trajaće samo do vikenda, prognoza je meteorologa, koji već od subote najavljuju povratak pravog jesenjeg vremena.

Tako meteorlog Đođe Đurić najavljuje da u petak temperature mogu doseći i do 30 stepeni.

NAJNOVIJE UPOZORENJE RHMZ: U naredna dva sata pljuskovi će se sručiti na OVAJ deo Srbije

NAJNOVIJE UPOZORENJE RHMZ: U naredna dva sata pljuskovi će se sručiti na OVAJ deo Srbije

DANAS SE SEĆAMO TRI VELIKE LIČNOSTI HRIŠĆANSKE VERE: Sveta velikomučenica Jefimija postradala je u TEŠKIM mukama!

DANAS SE SEĆAMO TRI VELIKE LIČNOSTI HRIŠĆANSKE VERE: Sveta velikomučenica Jefimija postradala je u TEŠKIM mukama!

DANAS PROMENLJIVO OBLAČNO I TOPLO: Najniža 9, a najviša temperatura do 26 stepeni, evo šta nas još čeka tokom dana

DANAS PROMENLJIVO OBLAČNO I TOPLO: Najniža 9, a najviša temperatura do 26 stepeni, evo šta nas još čeka tokom dana

- Vikend donosi pogoršanje vremena, a prva nedelja oktobra prijatno jesenje i nešto svežije vreme. Nad većim delom Evrope nalazi se prostran ciklon sa centrom iznad centralnih predela kontinenta. Srbija se nalazi u prednjem delu ciklona i preovladavaju snažna jugozapadna visinska strujanja, pa do našeg područja pristiže i vrlo topla vazdušna masa sa jugozapada, tj. sa Mediterana. Istovremeno, u sklopu jugozapadnog strujanja pristižu i čestice peska iz Sahare, pa se u predelima sa kišom očekuje prljava kiša sa česticama pustinjskog peska. Reč je o potpunoj prirodnoj meteorološkoj pojavi koja se dešava pri aktuelnoj vremenskoj situaciji - navodi on. 

U Srbiji će nakon oblačnog prepodneva, posle podne biti znatno više sunčanih intervala i biće relativno toplo, tek ponegde sa kišom ili kratkotrajnim pljuskovima sa grmljavinom.

- Maksimalna temperatura biće od 23 do 27°C, u Beogradu oko 25°C. Pod snažnom ciklonskom aktivnošću Srbija će biti i tokom petka, a nad Đenovskim zalivom očekuje se formiranje i sekundarnog ciklona pa će do Srbije u sklopu jugozapadnog visinskog strujanja pristizati još toplija vazdušna masa. U Srbiji će u petak biti pretežno sunčano ili umereno oblačno i veoma toplo, tek ponegde u Vojvodini sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Duvaće umeren do jak jugozapadni vetar, a vetar će imati fenski efekat. Maksimalna temperatura biće od 24 do 30°C, u Beogradu do 28°C - naveo je meteorolog. 

Beograd
Foto: Srbija Danas

I u subotu se očekuje veoma toplo, uz temperature od 24°C na severozapadu do 30°C na jugoistoku i istoku Srbije, ali se pod uticajem ciklona očekuje naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom i ovo naoblačenje sa padavinama biće prolaznog karaktera.

- Kako se centar ciklona bude odmakao dalje na istok, istočnije od našeg područja, i hladni front u sklopu njega preći će preko Srbije i krajem dana doneti pad temperature. Ovi sistemi već u nedelju će biti istočnije i severoistočno od Srbije, ali se očekuje privliv nešto svežije vazdušne mase, jer će sa zapada istovremeno jačati veoma snažan anticiklon. Maksimalna temperatura biće niža za pet stepeni u odnosu na prethodne dane. Jugozapadni vetar biće u skretanju na jak severozapadni. Početkom sledeće sedmice snažan anticklon nalaziće se iznad zaapdne Evrope i zahvataće i naše popdručje svojim istočnim perfernim delom, pa se očekuje da vazdušni pritisak bude znatno iznad normale. Nad istokom Evropom nalaziće se ciklon - najavljuje Đurić i dodaje:

- Ovakva sinoptička situacija usloviće da se naše područje nalazi između ova dva veoma izražena sistema, pa se očekuje snažno severno i severozapadno visinsko strujanje, uz dalji prodor sveže vazdušne mase sa severa. Biće promenljivo oblačno ponegde sa kišom. Maksimalna temperatura u ponedeljak u daljem padu, pa će sredinom sledeće sedmice biti uglavnom od 15 do 20°C. Nakon što nam poslednji dan septembra i prvi dan oktobra donese temperature i za sedam više od proseka, pogoršanje vremena tokom vikenda doneće pad temperature, pa će one tokom sledeće sedmice biti uglavnom oko prosečnih vrednosti, ponegde i malo ispod - zaključuje meteorolog.

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd