03. dec 2023.
dete, boginje

BOLEST KOJA HARA SRBIJOM MOŽE DOVESTI DO UPALE MOZGA, PA ČAK I SMRTI?! Epidemija prijavljena u Smederevu, širi se među najmlađima?

Foto: Profimedia/ilustracija
U Srbiji nedavno su se pojavile male boginje ili morbile koje mogu da izazovu slepilo, upalu uva, pluća, mozga pa čak mogu i da dovedu do smrti zaraženih, a to su najčešće deca upozoravaju lekari.

Zavod za javno zdravlje zbog pojave morbila u Požarevcu je prijavio epidemiju u Smederevu. 

Hospitalizovano je petoro nevakcinisane dece mlađe od dve godine, od kojih dvoje ima zapaljenje pluća, i jedna osoba nepoznatog vakcinalnog statusa (47 godina).

MAJMUNSKE BOGINJE I KORONA VIRUS IMAJU JEDNU ZAJEDNIČKU TAČKU: Oglasili se stručnjaci - preti li nam novi karantin i oštra kontrola na granicama?

MAJMUNSKE BOGINJE I KORONA VIRUS IMAJU JEDNU ZAJEDNIČKU TAČKU: Oglasili se stručnjaci - preti li nam novi karantin i oštra kontrola na granicama?

VIRUS ZAPADNOG NILA I MAJMUNSKE BOGINJE U SRBIJI: Oglasio se direktor Infektivne klinike - evo kakva je situacija

VIRUS ZAPADNOG NILA I MAJMUNSKE BOGINJE U SRBIJI: Oglasio se direktor Infektivne klinike - evo kakva je situacija

PRELEŽALI STE "NEKE" BOGINJE, a niste sigurni koje? PROVERITE: Ovo je GLAVNA RAZLIKA, ali morbile mogu biti smrtonosne

PRELEŽALI STE "NEKE" BOGINJE, a niste sigurni koje? PROVERITE: Ovo je GLAVNA RAZLIKA, ali morbile mogu biti smrtonosne

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" je pooštrio mere nadzora, a stručnjaci upozoravaju na širenje zaraze.

Ana Banko virusolog prof. dr sa Instituta za mikrobiologiju istakla je da su male boginje najzarazenijih infektivnih bolesti.

- To znači da zaražena osoba s malim boginjama tu infektivnu bolest može preneti na čak 12 do 18 lica u svojoj sredini, odnosno na devet od deset neimunizovanih ljudi - ističe.

- Zbog toga je neophodan obuhvat vakcinacije i imunizacije za kolektivni imunitet preko 95 odsto, a mi smo dugo godina iza toga. Male boginje u dečjem uzrastu imaju višu stopu komplikacija i smrtnih ishoda, za razliku od drugih bolesti u dečjem uzrastu - istakla je prof. dr Banko za RTS.

Dodala je i da je obuhvat vakcinacije posle 2017, a naročito u vreme pandemije korone smanjen, pa je epidemija koja počinje u našoj zemlji bila očekivana.

- Najugroženija su deca do pete godine starosti. Postoje deca koja ne mogu da se vakcinišu zbog primarnih bolesti i deca koja zbog svog uzrasta nisu još stigla na program imunizacije i ona su suštinski najugroženija. Što se tiče komplikacija, one mogu da budu ozbiljne i za malu decu i za odrasle - kaže.

Posledice morbila podrazumevaju upalu pluća - pneumoniju, zapaljenje uha, imunodeficijencije - probleme sa imunitetom koji kasnije dovode do težeg obolevanja od drugih infekcija, neurološke ispade, slepilo, konačno zapaljenje mozga.

Male boginje
Boginje
Foto: Profimedia

Ono što se razlikuje kod drugih infekcija je takozvana kasna komplikacija, u proseku nakon sedam godina, kad može doći do zapaljenja mozga, progresivnog oboljenja s teškim posledicama i potencijalno smrtnim ishodom.

Pedijatar dr Saša Milićević za Kurir upozorava da su male boginje izuzetno opasne i za pacijente koji imaju poremećaj imuniteta, starije osobe i hronične i maligne bolesnike.

Takođe da je ova bolest teška i iscrpljujuća za dete i ako ne uzrokuje komplikacije, potvrđuje za Kurir i dr Jelena Mitrović, pedijatar.

- Praćena je curenjem iz nosa, visokom temperaturom, ospom i opštom anergijom organizma. Ova bolest je vrlo zarazna pa je dovoljno da osoba boravi u istoj prostoriji sa zaraženim da dobije morbile. Roditeljima bih poručila da ako imaju nedoumice oko davanja MMR vakcine, razgovaraju s pedijatrima, kao i da izvori koji tvrde da vakcina izaziva autizam nisu potkrepljeni medicinskim dokazima - kaže.

- Nekada i kod zdrave dece mogu da dovedu do komplikacija poput upale moždanih ovojnica i mozga. Nisu uopšte bezopasne, a naš kolektivni imunitet je slab, tako da se očekuje veći broj zaraženih, istako je pedijatar dr Saša Milićević.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
2 Beograd