Skip to main content
Radmilo Petrović

DA LI DANAŠNJE VAKCINE MOGU DA NAPRAVE ŠTETU PO ZDRAVLJE ČOVEKA? Naš poznati epidemiolog otklonio svaku dilemu

Foto: Youtube/Printscreen/ RTS Tako stoje stvari - Zvanični kanal
Današnje vakcine ne mogu da naprave nikakve štete

Oko 30 odsto zdravstvenih radnika u Srbiji se još uvek nije vakcinisalo protiv korona virusa, a dr Radmilo Petrović, naš čuveni epidemiolog smatra da je jedan od razloga taj što su oni upoznati sa nusefektima, koji su postojali za neke davnašnje vakcine, pa sada generalizuju problem.

- Prvu vakcinu, i to protiv velikih boginja, pronašao je engleski lekar Edvard Džener u 18. veku. Godine 1885. pojavila se i vakcina protiv besnila. Te vakcine su u nekim slučajevima davale grozne reakcije, a bilo je i smrtnih ishoda. Međutim, od tada je prošlo puno vremena, vakcine su se iz godine u godinu usavršavale. Tehnologija prečišćavanja vakcine je sve više napredovala, oslobađale su se tih balasnih lipoida i proteina koje su izazivali reakcije i u drugoj polovini 20. veka dobili smo vakcine koje su toliko prečišćene da su sadržale samo bakteriju ili virus. Danas imamo vakcine koje su čist antigen, odnosno samo je antigen vakcine u vakcini, bez ikakvih drugih sastojaka - objašnjava dr Petrović i ističe da nusefekti vakcina koje su postojale pre 200 godina, kao što su encefaliti, meningiti, paralize, nemaju nikakve veze sa današnjom situacijom.

- Današnje vakcine ne mogu da naprave nikakve štete. To je trebalo da nauče na svojim fakultetima i školama, na predmetima o epidmiologiji i infektivnim bolestima. Možda im nije dovoljno pričano o tome, a možda nije trebalo da beže sa časova - kaže u šali dr Petrović i dodaje da je, s obzirom da ima i profesora na medinskim fakultetima, koji su javno protiv vakcina, pitanje da li su studenti i imali prave predavače.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd