Skip to main content
Branislav Tiodorović

DA LI SRBIJU ČEKA VANREDNO STANJE OD OKTOBRA? Dr Tiodorović sve razjasnio: "Neko je pomešao pojmove"

Foto: YoutubePrintscreen/Nova S
Kako kaže Srbija nije ni blizu ponovnog uvođenja vanrednog stanja.

Velika bura u javnosti se digla nakon vesti da se Srbija sprema za novo vanredno stanje.

Krizni štab je sve demantovao, a član štaba objašnjava šta je zabuna. Naime, član Kriznog štaba za suzbijanje infekcije Covid-19, epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović kazao je u utorak da se o uvođenju ponovnog vanrednog stanja 1. oktobra, kako su neki mediji juče preneli, opšte ne razmišlja.

Denver uzvraća udarac - Podrži Jokića i društvo uz 1.000 RSD bonusa i to BEZ USLOVA

Denver uzvraća udarac - Podrži Jokića i društvo uz 1.000 RSD bonusa i to BEZ USLOVA

Dr Kisić: POD NADZOROM TRENUTNO 23.000 GRAĐANA, njih 36 je sumnjivo na prisustvo virusa

Dr Kisić: POD NADZOROM TRENUTNO 23.000 GRAĐANA, njih 36 je sumnjivo na prisustvo virusa

GRAĐANI SRBIJE OD SUTRA MOGU NA JOŠ JEDNU DESTINACIJU: Ova država otvara granice za naše državljane

GRAĐANI SRBIJE OD SUTRA MOGU NA JOŠ JEDNU DESTINACIJU: Ova država otvara granice za naše državljane

Prema njegovim rečima, "neko je očigledno pomešao dva pojma - vanredno stanje i vanrednu situaciju".

- Vanredno stanje niko nije pomenuo, niti dolazi u obzir da ga uvedemo. Ali neko je očigledno pomešao dva pojma vanredno stanje i vanrednu situaciju.

Sve dok traje epidemija, mi se nalazimo u vanrednoj situaciji, a ona podrazumava sprovođenje svih mera koje su tu kako bi se smanjio rizik prenošenja infekcije.

Vanredno stanje je nešto drugo, ono podrazumeva ograničanja i to se dešava samo u onim situacijama kad nemate kontrolu nad širenjem zaraze, od čega smo mi daleko, i potpuno je besmisleno govoriti o tome - objašnjava detaljno profesor Tiodorović.

Branislav Tiodorović
Branislav Tiodorović
Foto: YoutubePrintscreen/PRVA

Srbija "ni blizu" uvođenja vanrednog stanja

- Ovakve izjave koje nisu zasnovane na činjenicama, jer niko nije izjavio da ćemo uvesti vanredno stanje, nisu u redu. Ja sam rekao da na osnovu podataka kojima raspolažemo, i na osnovu epidemiološke procene, može doći do blagog povećanja. Dakle, ne da će doći, ali da se može dogoditi ako se mere ne poštuju, i tu postoji razlika. A to sve opet nema nikakve veze sa vanrednim stanjem, a ti koji su plasirali ovakvu informaciju očigledno su pobrkali dva pojma - kaže on.

Kako ističe, u Srbiji se trenutno primenjuju mere koje se propisuju u okviru vanredne situacije, a koliko god ona bila povoljna ne možemo je odjaviti sve dok vanredne SZO ne odjavi pandemiju.

- Vanredno stanje se uvodi kada postoji opasnost da je nešto izmaklo kontoli, pa da jednostavno moramo smanjiti kontakte ljudi, i to podrazumeva, zatvaranje objekata, škola, vrtića, pozorišta, svih onih mesta gde se ljudi mogu okupljati, kao i ograničavanje rada onih delatnosti koje snabdevaju hranom, kao što smo to već imali. Mi to uopšte ne očekujemo i nismo ni blizu nečeg takvog - rekao je on.

Na primeru Crne Gore koja ima 10 puta povećanje i druga je po broju na 100.000 aktivnih slučajeva pa Crna Gora recimo ima 10 puta povećanje, ona ja druga u Evropi po broju aktivnih slučajeva, Tiodorović ističe, da ni oni nisu uveli vanredno stanje, niti će ga verovatno uvoditi.

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd