03. dec 2023.
Đak, koronavirus

DA LI SU DECA U OVOM TALASU UGROŽENA? Dr Vukomanović otkrio koliko britanski soj utiče na tešku sliku kod mališana

Foto: Profimedia/ilustracija
Kao i kod odraslih, i kod dece se može javiti teža klinička slika, ali kod onih koji imaju komobiditete

Iz mnogih zemalja dolazi upozorenje da je britanski soj zarazniji po decu, a da su roditelji i bake i deke lakša meta, a tim povodom prof. dr Vladislav Vukomanović, pedijatar-kardiolog i vršilac dužnosti zamenik direktora Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić" rekao je da je najverovatnije da je povećan broj dece sa novim sojem virusa koji je prisutan i u Srbiji, ali da na sreću nema dece sa težom kliničkom slikom. 

"SITUACIJA U NOVOM PAZARU JE ALARMANTNA" Dr Đerlek otkrio: Za pogoršanu epidemiološku sliku kriv Kopaonik

"SITUACIJA U NOVOM PAZARU JE ALARMANTNA" Dr Đerlek otkrio: Za pogoršanu epidemiološku sliku kriv Kopaonik

FACIJALNA EKSPRESIJA GOVORI SVE - SMEJE SE SRBIJA! Učesnica Slagalice u epizodi "ne moraš na sve da se ljutiš" (VIDEO)

FACIJALNA EKSPRESIJA GOVORI SVE - SMEJE SE SRBIJA! Učesnica Slagalice u epizodi "ne moraš na sve da se ljutiš" (VIDEO)

SRBIJA NE SILAZI SA TRONA: Naša zemlja i dalje pri samom vrhu po broju vakcinacija, prvo mesto u regionu

SRBIJA NE SILAZI SA TRONA: Naša zemlja i dalje pri samom vrhu po broju vakcinacija, prvo mesto u regionu

- Nešto se sigurno dešava i ne možemo, a da ne uputimo na nove sojeve virusa koji povećavaju broj dece koji obolevaju, imaju povišenu temperaturu, žale se na glavobolju, curenje nosa, zapušen nos, bolove u zglobovima i mišićima. To su simptomi koji se preklapaju sa gripom i sa koronom, a najverovatnije je da je povećan broj dece sa novim sojem, i oni su prenosioci za bake i deke koji se zaražavaju novim sojem. To je loša vest, a dobra vest je da u Institutu nema zbrinjavanja teško obolele dece, odnosno njihov broj nije u porastu, to je ono što je dobro kada je reč o novom mutiranom virusu - kazao je prof. dr Vukomanović.

Kao i kod odraslih, i kod dece se može javiti teža klinička slika, ali kod onih koji imaju komobiditete.

- Pogovoto sa neurološkim oboljenjima, hematološkim, urođenim srčanim manama.... Najteža forma bolesti je multisistemski inflamotorni sindrom - upala svih organa kod dece, veoma teška klinička slika. U Institutu je do sada oko 40 dece sa teškom kliničkom slikom, bili su zbrinuti u intenzivnoj nezi, a na sreću nije bilo dece na respiratoru, ali je bilo onih koji su imali tešku upalu srčanih mišića. Sa druge strane, izlečenje je bilo potpuno i mogu reći da u kratkom roku praćenja nije bilo većih sekvela opasne forme bolesti izazvane sa kovid 19 - kazao je prof. dr Vukomanović.

škola
Foto: Profimedia

Iz KBC "Dr Dragša Mišović" na Institut za majku i dete je prebačena devojčica od dve godine.

- Devojčica je imala simptome preteće respiratorne insufincijencije. Zahtevala je kiseoničnu terapiju i dodatnu antibiotsku. Nekoliko dece se u toku meseca  prevede iz "Mišovića" u našu ustanovu, broj te dece nije veliki, jesu teže forme bolesti, manifestuju se teškom upalom pluća ali izlečenje je uglavnom potpuno osim ako se ne radi o deci sa komorbiditetma - naveo je Vukomanović.

Profesor je rekao da i deca mogu da se naviknu da nose masku, da kod njega dolaze deca od 2 godine koja je strpljivo nose, a na pitanje da li bi sada u ovoj situaciji trebalo zatvoriti vrtiće i škole kazao je da je stav struke da se oni poslednji zatvaraju a prvi otvaraju:

- Ukoliko se jave simptomi bolesti i postoji sumnja da se radi o kovid infekciji treba napraviti kućnu izolaciju i ne treba mešati sa ostalima. Treba ispoštovati karantin od 10 dana - zaključio je on. 

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
2 Beograd