Sreda 06. dec 2023.
deca

DA LI TREBA ZATVORITI VRTIĆE U SRBIJI: Stručnjaci tvrde da britanski soj korona virusa više pogađa decu

Foto: Profimedia
Novi soj korone dominira i u školama.

Britanski soj korona virusa, koji je u januaru potvrđen i u Srbiji, prema rečima stručnjaka, veća je pretnja za decu nego za odrasle, jer ih, navodno više pogađa. U bolnicama u Srbiji koje zbrinjavaju najmlađe, primetan je veći broj mališana sa simptomima korona virusa, među njima ima čak i onih sa multisistemskim inflamotornim odgovorom, ozbiljnim stanjem, ali stručnjaci kažu da situacija nije alarmantna i da ne bi trebalo zatvarati vrtiće.

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije prof. dr Georgios Konstantinidis kaže da je u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine od prošle nedelje veći broj dece, pa da čak ima i više one sa . On, kad je pitanju britanski soj ne može još da kaže da daje težu kliničku sliku, ali navodi da je logično ako ima više slučajeva obolevanja da će biti više i onih sa takvom kliničkom slikom.

BROJKE SVE GOVORE: Srbija i dalje u evropskom vrhu po broju vakcinisanih, dato 1.792.912 doza cepiva

BROJKE SVE GOVORE: Srbija i dalje u evropskom vrhu po broju vakcinisanih, dato 1.792.912 doza cepiva

GOTOVO SIGURNO ĆE BITI NOVIH MERA ZA VIKEND: Pogoršana epidemiološka situacija u Srbiji - u bolnicama više od 4.300 ljudi

GOTOVO SIGURNO ĆE BITI NOVIH MERA ZA VIKEND: Pogoršana epidemiološka situacija u Srbiji - u bolnicama više od 4.300 ljudi

NOVA STRATEGIJA VAKCINACIJE STANOVNIŠTVA: Dr Đerlek otkrio detalje novog plana, poznato na koga se odnosi

NOVA STRATEGIJA VAKCINACIJE STANOVNIŠTVA: Dr Đerlek otkrio detalje novog plana, poznato na koga se odnosi

- Činjenica je da ima više među mladima, i gotovo je izvesno bar prema podacima koje sam video da u  Engleskoj ima sa težom kliničkom slikom, ali kod nas, prema mojim saznanjima, nema britanskog soja mnogo. Na našem Institutu prošle nedelje je bio nešto veći broj obolelele dece, ali oni imaju klasičnu kliničku sliku koju su imali i ranije. Ima oblika multisistemskog inflamotornog odgovora. Ali, treba reći da smo sad veštiji u dijagnostici, s tim da je to i dalje mali uzorak na Institutu, te ne vidim velike razlike, koje su značajne - kaže prof. dr Konstantinidis i dodaje da nijedno dete još nije umrlo od kovida 19 u Srbiji.

Koliko je tačno dece obolelo od korona virusa u našoj zemlji, niko još nije izneo podatak. Na jednoj od konferencija za novinare je, takođe, rečeno da ne postoje precizni podaci. Konstantinidis ističe da je zato i teško govoriti o učestalosti, da je to problem, kao to što ne dobijaju podaci o vakcinaciji.

- Ako se ne varam veću učestalost britanskog soja su dokazali u Londonu i jugoistočnoj Engleskoj. Ako je veća incidenca, to znači i da ima više mladih, a čim ima više slučajeva obolevanja, biće i više teških slučajeva. Međutim, mislim da epidemiološka situacija još nije alarmanta što se dece i kovida tiče - mišljenja je Konstantinidis.

S tim u vezi on kaže da ne treba zatvarati vrtiće i škole.

- Svuda se sada u Evropi ponovo otvaraju škole. Oni su bili u nekoj goroj fazi nego mi kada su ih zatvorili. Sada je kod njih poboljšanje a mi ili kasnimo ili smo načeli taj novi talas. U ovom trenutku, ja sam mišljenja da ne treba zatvarati vrtiće jer, ponovo kažem, taj epidemiološki rizik je veoma mali - kaže prof. dr Konstantinidis.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Da ne treba zatvarati vrtiće, mišljenje je i  prof. dr Vladislav Vukomanović, pedijatar-kardiolog i vršilac dužnosti zamenika direktora Instituta za majku i dete "Dr Vukan Čupić".

- Stav struke je da se oni poslednji zatvaraju a prvi otvaraju. Ukoliko se jave simptomi bolesti i postoji sumnja da se radi o kovid infekciji treba napraviti kućnu izolaciju i ne treba mešati sa ostalima. Treba ispoštovati - rekao je on juče za RTS.

Objasnio je da je najverovatnije da je povećan broj dece sa novim sojem virusa koji je prisutan i u Srbiji, ali da na sreću nema dece sa težom kliničkom slikom. 

- Nešto se sigurno dešava i ne možemo, a da ne uputimo na nove sojeve virusa koji povećavaju broj dece koji obolevaju, imaju povišenu temperaturu, žale se na glavobolju, curenje nosa, zapušen nos, bolove u zglobovima i mišićima. To su simptomi koji se preklapaju sa gripom i sa koronom, a najverovatnije je da je povećan broj dece sa novim sojem, i oni su prenosioci za bake i deke. To je loša vest, a dobra vest je da u Institutu nema zbrinjavanja teško obolele dece, odnosno njihov broj nije u porastu, to je ono što je dobro kada je reč o novom mutiranom virusu - kazao je prof. dr Vukomanović.

Kon: Novi soj dominira u školama

Epidemiolog Predrag Kon komentarišući prelazak srednjih škola na onlajn nastavu, naveo je da je to preventivna mera, jer novi soj korona virusa dominira u školama.

Predrag Kon
Predrag Kon
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

- Imamo iskustva iz inostranstva o tome da je britanski soj dominantan među mlađima u srednjim školama, a primećeno je da srednjoškolci ne koriste maske -  napomenuo je.

Da je ovaj virus zarazniji po decu još u februaru je na Tviteru objavio dr Eric Feigl Ding, epidemiolog i gostujući predavač na Harvardu.

- Podaci iz Velike Britanije pokazuju naglo veću pozitivnost kovida-19 u Engleskoj (gde je novi soj virusa visokodominantan) kod dece uzrasta od pet do devet godina, i kod dečaka i kod devojčica, tokom četiri uzastopne nedelje - napisao je dr Ding.

Virusolog Tanja Jovanović, profesorka sa Medicinskog fakulteta koja se bavi sekvenciranjem sojeva, kazala je prošle nedelje, takođe, da se brže širi.

Tanja Jovanović
Foto: Printscreen/RTS

- Britanska varijanta virusa ima 23 mutacije, od kojih se 8 nalaze u strukturi koja omogućava virusu specifično vezivanje za ćelije pluća – kaže prof. dr Jovanović:

- Jedna od tih mutacija promenila je konformaciju površinskog proteina i omogućila lakši ulazak u ćeliju, što je potom omogućilo brže razmnožavanje virusa.

Najnovija studija: Smrtonosniji je? 

Nažalost, rezultati najnovije studije iz Velike Britanije koji su juče objavljeni u stručnoj publikaciji British Medical Journal, ukazuju da je mutacija SARS-CoV-2 koja se raširila svetom, poznatija kao britanski soj ili B 1.1.7,  smrtonosnija je od prethodnih vrsta između 30 i 100 odsto, saopštili su danas naučnici.

korona virus
Korona virus
Foto: Profimedia

U studiji koja je upoređivala stope smrtnosti među ljudima u Velikoj Britaniji zaraženim novom varijantom korona virusa, poznatom kao B117, sa ljudima zaraženim drugim sojevima, naučnici su zaključili da britanski soj ima „znatno veći“ mortalitet.

Britanski soj je pretnja koju treba ozbiljno shvatiti

Britanski naučnici kažu da je otprilike 40 do 70 odsto prenosiviji od ranije dominantnih varijanti cirkulišućeg korona virusa. Infekcija novom varijantom dovela je do 227 smrtnih slučajeva, na uzorku od 54.906 pacijenata sa kovid 19, u poređenju sa 141, među istim brojem pacijenata zaraženih drugim sojevima virusa.

Mutacija B 1.1.7. prvi put je otkrivena u Velikoj Britaniji, u septembru 2020. godine, i od tada je pronađena u više od 100 zemalja. U svom genetskom kodu ovaj soj ima 23 mutacije – relativno visok broj promena – a neke od njih su ga učinile daleko sposobnijim, lakšim za širenje među ljudima.

koronavirus Slovenija
Foto: Profimedia

Britanski soj u Srbiji je potvrđen u januaru i to kod žene iz Novog Sada koja je u decembru doputovala iz Londona.

Naši epidemiolozi i lekari kažu da on danas čini 30 odsto novih zaraženih korona virusom. 

Simptomi britanskog virusa 

Na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji naučnici su, na osnovu analize stope incidencije simptoma koje je prikupila SZO, identifikovali redosled simptoma i kako se oni razvijaju.

Njihovi nalazi ukazuju da se javljaju sledećim redom: groznica, kašalj i bolovi u mišićima, zatim mučnina i povraćanje, dijareja.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
4 Beograd