Petak 23. feb 2024.
trojica

DANAS SLAVIMO SVETA TRI JERARHA: Vreme na ovaj dan pokazuje kakva će biti cela godina, a SVE ZAVISI OD "ZLIH" VETROVA (VIDEO)

Foto: Printscreen YouTube/HramTelevizija
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave praznik posvećen trojici jerarha - Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova i Jovana Zlatoustog.

Oni imaju svaki posebno svoj dan praznovanja u mesecu januaru i to: Vasilije Veliki 1. januar (po crkvenom), Grigorije Bogoslov 25. januar (po crkvenom) i Jovan Zlatoust 27. januar i 13. novembar (po crkvenom). A ovaj zajednički praznik ustanovljen je u 11. veku za vreme cara Aleksija Komnina.

DETALJAN SPISAK RADNOG VREMENA ZA PRAZNIKE: Ovako će raditi tržni centri, supermarketi, pošte, apoteke... A NEŠTO ĆE BITI POTPUNO BESPLATNOmarket

DETALJAN SPISAK RADNOG VREMENA ZA PRAZNIKE: Ovako će raditi tržni centri, supermarketi, pošte, apoteke... A NEŠTO ĆE BITI POTPUNO BESPLATNO

MUP IMA VAŽNU PORUKU ZA SVE VOZAČE: Obavezno proverite ovo, a posebno BUDITE OPREZNI OD ČETVRTKA (VIDEO)policija

MUP IMA VAŽNU PORUKU ZA SVE VOZAČE: Obavezno proverite ovo, a posebno BUDITE OPREZNI OD ČETVRTKA (VIDEO)

NOSI KROVOVE, ČUPA STABLA I POMERA SEMAFORE: Snažan vetar pravi haos u ovim delovima Srbije krov

NOSI KROVOVE, ČUPA STABLA I POMERA SEMAFORE: Snažan vetar pravi haos u ovim delovima Srbije

U vreme cara Aleksija Komnena, došlo je među učenim ljudima u Carigradu do nesuglasica i prepirki, koji je od trojice svetitelja bio najveći. Po jednima je to bio Sveti Vasilije Veliki, jer je duboko prodro u tajnu bića, isti onaj Vasilije koji se svojim vrlinama upodobio Anđelima i takmičio se sa njima. On nije tako lako opraštao grešnicima, bio je strog, jer nemade u sebi ničeg zemaljskog.

Nasuprot njemu, bio je Sveti Jovan Zlatoust, koji je lako opraštao grešnicima i privlačio ih pokajanju. Zato ga jedni smatraše manjim od Vasilija Velikog, a drugi pak zbog njegove slatkorečivosti i razumevanja slabosti ljudskih većim od Vasilija. Postojala je i treća grupa, koja je veličala Svetog Grigorija Bogoslova, smatravši da je on najveći od njih trojice, jer odlikova se on kitnjastim i divnim stilom, kojim je prevazilazio sve crkvene mudrace. I tako dođe do podele među pristalicama njihovim na: Vasilijane, Grigorijane i Jovanite. Ali, po promislu Božjem sve se završi u korist Crkve i to čudesnim snoviđenjem episkopa Evhaitskog, Jovana kome se javiše sva tri svetitelja rekavši mu: "Mi smo jedno u Boga, kao što vidiš i nema u nama ništa protivrečno, nego smo svaki u svoje vreme pobuđivani Duhom Božjim, pisali razne knjige na spasenje ljudi. I među nama nema ni prvog, ni drugog, nego ako jednog spomeneš, odmah su i druga dvojica tu." Poučiše oni episkopa Jovana da se ustanovi jedan zajednički praznik i da se prestane sa deobom onih koji se spore i prepiru oko njih.

Sastavljena je jedna zajednička služba i određen je jedan zajednički praznik za svu trojicu koji se praznuje 12. februara (30. januara po julijanskom kalendaru), a svaki od ova tri svetitelja ima poseban dan u godini kada se praznuje.

MOLITVA SVETOJ TROJICI JERARHA GLASI:

"O, presvetli svetilnici Crkve Hristove, Vasilije, Grigorije i Jovane, koji svetlošću pravoslavnih dogmata sve krajeve zemlje obasjaste i mačem reči Božje smutnje i rovarenja bogohulnih jeresi ugušiste! Pripadajući vašem milosrđu, s verom i ljubavlju iz dubine duše vapijemo: stojeći pred Prestolom Presvete, Jednosuštne, Životvorne i Nerazdeljive Trojice za Koju se rečju, pisanjem i životom hrabro boriste i duše svoje polagaste, uvek Joj se molite da i nas utvrdi u Pravoslavlju, u jednodušnosti, do smrti nepokolebljivom ispovedanju vere Hristove, i u sveduševnoj poslušnosti Njegovoj Svetoj Crkvi; da nas opaše s visine silom protiv svih nevidljivih i vidljivih naših neprijatelja; da sačuva Crkvu svoju nepokolebljivu od neverja, sujeverja, jeresi i raskola; da daruje arhipastirima našim zdravlje, dugovečnost i napredak u svemu; pastirima našim da poda duhovnu trezvenost i revnost za spasenje svoje pastve, vladaocima sud i pravdu, vojnicima strpljivost, hrabrost i pobedu nad neprijateljima, sirotima i udovicama zaštitu, bolesnima isceljenje, mladima dobro vaspitanje u veri, starima utehu, ucveljenima pomoć, i svima sve što je potrebno za privremeni i večni život, te da u miru i pokajanju, izgarajući od želje za spasenjem, služeći Gospodu i podvizavajući se dobrim podvigom, okončamo svoj životni put i udostojimo se u Nebeskom Carstvu zajedno s vama uvek pevati i slaviti Presveto i Veličanstveno Ime Oca, i Sina, i Svetoga Duha u vekove vekova."

Ovaj veliki praznik se u crkvenom kalendaru obeležava crvenim slovom.

Sveta Tri jerarha je kod Srba i krsna slava, a slave ga i mnogi manastiri i crkve.

Običaji i verovanja

Pomenuti sveci su među Srbima zaštitnici ljudi i životinja od mraza, hladnih i "zlih" vetrova.

Po tome kakvi vetrovi duvaju ovog dana, prognozira se kakvo će vreme u toku godine biti.

Ukoliko duva s juga, godina će biti dobra i bogata, "severac" donosi lošu godinu s hladnim vremenom.

Istočni vetar donosi nestašice a zapadni blagodat, bar što se tiče ribe i mleka. I ako vetra nema – dobro je, čeka nas vesela i bogata godina.

Izvor: Srbija Danas/Wikipedia/M.A.

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd