Skip to main content
Testiranje, koronavirus

KOJE ORGANE NAPADA OMIKRON, A KOJE DELTA? Stručnjaci detaljno objasnili razliku između sojeva

Foto: Profimedia/ilustracija
Simptomi omikrona su začepljen nos, šmrkanje, bolovi u mišićima i umorom te kašalj, bez povišene temperature, ali kod zdravih vakcinisanih ljudi. No kod nevakcinisaniha taj soj koronavirusa može izazvati.

Kako razlikovati simptome COVID-19 od gripe ili prehlade i kakve su razlike između zarade varijantama delta i omikron? Pitanja su to na koja građani traže odgovore.

A do odgovora nije lako doći. Treba izbeći fluronu kod omikrona su više zahvaćeni gornji disajni putevi i čini se da se javljaju češće probavne tegobe, kaže infektolog Marko Kutleša i dodaje da nema egzaktne podatke. Omikron je izgleda sad već dominantna varijanta. Koji su mu simptomi i može li se razlikovati samo po njima - evo odgovora.

JAVIO SE OTAC PRIJATELJICE MATEJA PERIŠA: Otkrio zašto je ona još u Beogradu, pa progovorio o kobnoj noći

JAVIO SE OTAC PRIJATELJICE MATEJA PERIŠA: Otkrio zašto je ona još u Beogradu, pa progovorio o kobnoj noći

EVO ŠTA DONOSI CIKLON KOJI SE KREĆE KA SRBIJI! Naš stručnjak objasnio sve - očekuju nas velike promene

EVO ŠTA DONOSI CIKLON KOJI SE KREĆE KA SRBIJI! Naš stručnjak objasnio sve - očekuju nas velike promene

SRBIJA PONOVO NA CRVENOJ LISTI: Susedna zemlja uvela rigorozne mere, mogu da uđu samo ove grupe ljudi

SRBIJA PONOVO NA CRVENOJ LISTI: Susedna zemlja uvela rigorozne mere, mogu da uđu samo ove grupe ljudi

Kod omikrona su više zahvaćeni gornji disajni putevi i čini se da se javljaju češće probavne tegobe, kaže nam infektolog Marko Kutleša i dodaje da nema egzaktne podatke. Omikron je izgleda sad već dominantna varijanta. Koji su mu simptomi, može li se razlikovati samo po njima, kako se leči i ostavlja li posledice, pitanja su na koja smo potražili odgovor kod nekoliko uglednih stručnjaka.

Većinu simptoma za omikron znamo, slični su drugim varijantama koronavirusa SARS-SoV-2 u što se ubrajaju temperatura, slabost, glavobolja i simptomi upale gornjih disajnih puteva, a oni dominiraju nad upalama pluća, manje je slučajeva gubitka ukusa i mirisa. Sveukupno su simptomi blaži, i sad je teže razlikovati prehladu ili grip od bolesti COVID-19 samo na temelju simptoma

Na temelju dosadašnjih iskustava možemo reći da je klinička slika soja omikron koji je trenutno prevladavajući u celom svetu, a tako i u Hrvatskoj, blaža, smatra pulmolog dr. Saša Srića, s naglaskom na prebolele i vakcinisane, odnosno na vakcinisane booster dozom.

vakcinacija, tinejdžer
Foto: Profimedia

I on se, kaže, kao neko ko je preležao koronu i vakcinisan s dve doze, vakcinisao i booster dozom, što sugeriše svima. Mnogo je zaraženih zdravstvenih radnika koji su preboleli COVID-19 i vakcinisani su, ili su samo vakcinisani, kod kojih prevladavaju simptomi infekcije gornjih disajnih puteva, što se, kaže, očituje začepljenim nosom, šmrcanjem, bolovima u mišićima i umorom te kašljem, što je i simptom ostalih akutnih respiratornih infekcija.

Kod necijepljenih, a posebno kod pacijenata s komorbiditetima, može izazvati težu kliničku sliku – kaže dr. Srića, naglašavajući kako je očito krenula epidemija gripe koja počinje naglo s visokom temperaturom i jakim mišićnim bolovima, za razliku od infekcije koronavirusom koja dolazi polako, a komplikacije u obliku upale pluća, plućne embolije, infarkta srca, moždanih udara i krvarenja razvijaju se nakon pet do osam dana.

Omikron prevladava i evidentno je da je blaži od delte, koji je izazivao pretežno opsežnije upale pluća, a pacijenti su neretko završavali na potpori kiseonikom i respiratoru.

– Kod delte je gotovo uvek bila prisutna povišena telesna temperatura i suvi uporni kašalj, a kod omikrona kod zdravih vakcinisanih ljudi simptomi hunjavice bez nužno povišene temperature.

Kao i kod svake virusne infekcije potrebna je obilna hidracija, dakle puno tekućine uz skidanje temperature antipireticima, uz jačanje imuniteta cinkom, C vitaminom, B kompleksom i nezaobilazno D vitaminom. Ako se pojave simptomi nedostatka zraka i bolova u prsima, svakako se odmah bez odgađanja treba javiti se u hitnu službu

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd