Skip to main content
Zima

DETALJNA PROGNOZA ZA ZIMU! Evo kada će nas ZATRPATI SNEG, a ovaj mesec će biti IZNENAĐUJUĆE TOPAO!

Tanjug/​Filip Krainčanić
Spremite se za pravo vremensko ludilo!

Posle miholjskog leta na red dolazi zima. Nećemo cvokotati po ulicama jer su svi izgledi da ona bude nešto toplija i vlažnija.

Barem tako prognoziraju meteorolozi. Decembar bi trebalo da bude blaži i prosečno vlažan, januar u granicama višegodišnjeg proseka. Taj mesec doneće nam i umerene mrazeve, dok će februar biti blaži, s prosečnim padavinama.

Iako je mart daleko, kao i proleće koje nam taj mesec donosi, kako stoji na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), on će biti prosečno topao, s prosečnim padavinama.

KAKAV TEMPERATURNI OBRT! Jutro hladno, ali u toku dana ćete "baciti" ZIMSKU ODEĆU!

Postoji i mala verovatnoća za pojavu umerenih ili jakih mrazeva u drugoj polovini meseca. Ali, idemo redom.

Decembar topliji

Vreme
Vreme
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Meteorolozi RHMZ za decembar navode da će srednja minimalna temperatura vazduha biti iznad višegodišnjeg proseka, a njena vrednost biće viša za oko 1.4 stepena, u odnosu na višegodišnji prosek.

- U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha od 1.6 stepeni, dok će srednja maksimalna temperatura vazduha, takođe, biti iznad višegodišnjeg proseka, odnosno viša za oko 1.8 stepeni - kažu meteorolozi.

Za prestonicu se još prognozira da će srednja maksimalna temperatura biti oko 8.3 stepena.

BOLESNO! Uznemirujuća objava se ŠIRI INTERNETOM na račun MALOG DUKIJA! Ovo samo MONSTRUM MOŽE DA URADI! (FOTO)

Kada su u pitanju padavine, njihova mesečna suma biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima nižim za oko jedan milimetar, u odnosu na taj prosek.

U Beogradu i široj okolini decembarska suma padavina biće oko 46 mm.

Januar donosi umerene mrazeve

Mraz, Jutro, Vremenska prognoza
Foto: Profimedia

Prema podacima RHMZ, srednja minimalna temperatura vazduha biće ispod višegodišnjeg proseka, dakle niža za oko 0.6 stepeni, u odnosu na prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha od -1.4 stepena, dok će srednja maksimalna temperatura vazduha biti u granicama višegodišnjeg proseka, s vrednostima višim za oko 0.2 stepena, u odnosu na prosek.

- U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha biće oko 5.1 stepen. Mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka, s vrednostima u proseku višim za oko 10 milimetra, u odnosu na višegodišnji prosek - navodi se.

Doktori je ubeđivali da joj je ćerka zdrava, a onda je OTKRILA STRAŠNU ISTINU! Priča ove majke RASPLAKALA SRBIJU

U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 58 milimetra.

U februaru srednja maksimalna temperatura u Beogradu 8 stepeni

Majka
Majka šeta dete
Foto: Profimedia/ilustracija

Kako prognoziraju u RHMZ, srednja minimalna temperatura vazduha imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, a njena vrednost će biti viša za oko 1.4 stepena.

- U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost srednje minimalne temperature vazduha od 2.2 stepena. Srednja maksimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.4 stepena - prognoze su RHMZ-a.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha biće oko 8 stepeni. Mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 9 milimetra.

U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 55 milimetra.

U martu se živa u termometru penje na 13. podeok

U RHMZ u martu "vide" da će srednja minimalna temperatura vazduha imati vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, odnosno biće viša za oko 0.7 stepeni.

HOĆE LI VOZAČKI POSKUPETI?! Strožija pravila za auto-škole donose novine: Evo šta čeka kandidate

Srednja minimalna temepratura u Beogradu biće od 4.9 stepeni, dok će srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biti u granicama višegodišnjeg proseka, s vrednostima nižim za oko 0.3 stepena.

- U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha biće oko 13 stepeni. Mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka, s vrednostima u proseku za oko 5 milimetra nižim - navodi se.

U Beogradu i široj okolini suma padavina iznosiće oko 36 milimetra.

Ozbiljan sneg za dva meseca

zima, oluja, sneg, Amerika
Foto: Profimedia

Meteorolog Đorđe Đurić potvrđuje da će nam zima biti "malo manje hladna, ali vlažna" i dodaje da bismo ozbiljniji sneg mogli da očekujemo već za oko dva meseca, odnosno u decembru.

- Prava zima nam stiže u drugoj polovini januara. Tada nas očekuju hladni periodi, s povremenim snegom. Sve u svemu, imaćemo uobičajeni kraj jeseni i zimu. Ne očekuju se drastične temepraturne oscilacije, što praktično znači da nećemo imati "leto u novembru", niti neke silne ledene talase. Uostalom, takav je trend poslednjih decenija - objašnjava sagovornik.

PREOKRET! Iznenadićete se kakvo nas vreme sutra očekuje: Za vikend stiže PRAVI ŠOK

Prema njegovim rečima, maksimalne dnevne temeperature u decembru biće oko 8 stepeni.

- To jeste svakako hladno, ali malčice toplije, ukoliko se uzme da je srednja maksimalna za sedam stepeni - objašnjava on i dodaje da se prognoze za januar, februar i mart, odnosno dugoročne rade na osnovu poređenja sličnosti.

- Prate se situacije koje su bile slične današnjim, ali koje su se desile pre pedesetak godina i u odnosu na to prognoziraju mogući izgledi vremena za željeni period. Generalno su sada zime blaže nego u vreme naših baka. Povremeno se javi neka ekstremno hladna, koja nas podseti na taj period. Ono što je uočljivo su nagle promene vremena - zaključio je on.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Light intensity drizzle
4 Beograd