Skip to main content
Josip Broz Tito

"DRUŽE TITO, LJUBIČICE BELA" Vic o Brozu joj "došao glave": Srpska novinarka zbog šale proživela pakao na Golom otoku

Foto: Profimedia
Dan mladosti za vreme Jugoslavije slavio se 25. maja. Tito se u to doba slavio kao božanstvo, opevan je u pesmama, a jedna od njih, "Druže Tito, ljubičice bela", koštala je mladu novinarku Ženi Lebl dve i po godine robije na Golom otoku, gdje je završila sa 22 godine.

U prvom susretu sa Ženi Lebl, slušajući priče o događajima na Balkanu, mladi izraelski novinar Itaj Engl je u njenom stanu ostao od 10 ujutru do 11 uveče.

- Kasnije sam odlazio u Srbiju, Bosnu, Hrvatsku, Kosovo, Irak, Pakistan, Liban, Ruandu, Kongo, i kada bih dobio neku nagradu, znao sam čijom sam je zaslugom stekao. Ženi je bila umešana i u to - rekao je Engl.

ZORAN ZA DVE GODINE DOBIO STO KILOGRAMA: Veliki uspeh biologa na Tari, po prvi put u čeku im ušetao isti medved

ZORAN ZA DVE GODINE DOBIO STO KILOGRAMA: Veliki uspeh biologa na Tari, po prvi put u čeku im ušetao isti medved

ŠTA DA RADITE AKO VAS UHVATE BEZ KOVID PROPUSNICE? Otkriveno da li će biti NOVČANIH KAZNI

ŠTA DA RADITE AKO VAS UHVATE BEZ KOVID PROPUSNICE? Otkriveno da li će biti NOVČANIH KAZNI

PROLEĆE U OKTOBRU: Ovaj grad je danas bio najtopliji u Srbiji, lepo vreme izmamilo meštane

PROLEĆE U OKTOBRU: Ovaj grad je danas bio najtopliji u Srbiji, lepo vreme izmamilo meštane

Ovo je samo jedno od brojnih sećanja na Ženi Lebl (1927–2009), istoričarku jevrejskih zajednica na Balkanu, koje je upravo objavljeno u knjizi "Ženi", gde prijatelji i saradnici evociraju uspomene na njenu hrabrost i istraživačku posvećenost.

Ceo život Ženi Lebl stao bi, kažu, u 10 romana. Rođena je u Aleksincu, a nakon niže gimnazije, uoči odvođenja Jevreja u logor Sajmište, pod imenom Jovanka Lazić izbegla je u Niš. Hapse je 1943. i vode u berlinski Gestapo, do 1945. Vrativši se u Beograd, upisuje pravni fakultet; 1947. primljena je za novinara na konkursu "Politike", i postaje član SKOJ-a jer je, kako je rekla, bila dušom i srcem za druga Tita, zbog čega je često vodila verbalni rat sa svojim "zadrtim kolegama".

Bilo je to vreme kada su i zidovi imali uši, a zbog viceva su "letele glave". Kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobedila na međunarodnom takmičenju u cveću jer je odgajila ljubičicu belu od 100 kila, aludirajući na pesmu "druže Tito, ljubičice bela, tebe voli omladina cela".

Pošto je prepričala vic u redakciji, po Ženi Lebl dolaze dva udbaša jer je, rekoše, agitovala protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula sporni "fazon". Odvode je u zatvor UDB "Glavnjača", potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur, i Goli otok. U pet zatvora, gde je od aprila 1949. do oktobra 1951, traže joj je da promeni mišljenje i prizna krivicu. Ispisana je potom i iz Udruženja novinara.

Ženi Lebl piše kako su prijatelji "otkucavali" prijatelje, jer bi, u suprotnom, oni završili na "Titovim Havajima". Zato se i govorilo da je na slobodi bila veća robija nego na robiji.

- Ustanovilo se da je u jugo-gulagu bilo veoma malo, u stvari najmanje, stvarnih narodnih neprijatelja, informbirovaca, Staljinovih obožavalaca. 'Prijatelj' bi bacio oko na nečiju suprugu, opanjkao ga da je narodni neprijatelj, poslao ga na Goli, a onda mu podneo da potpiše razvod braka, jer tobože žena nije htela muža izdajicu - navodi Ženi Lebl.

Pisala je kako su ih u Ramskom ritu pretvarali u "tegleću marvu". Nisu im davali vodu, a ručak za 306 zatočenica bio je šest glavica kupusa. U isti kanal su mokrile, i iz njega pile vodu, dok su im pijavice pile krv na nogama. Da ne bi potpuno "poživotinjila", Ženi Lebl se preslišavala pesama koje zna i zamišljala kako skida knjige sa polica i prelistava ih .

U Zabeli su, kako navodi, bili bolji, "deluks" uslovi. Tu su već mogle da se okupaju i piju vode koliko žele. Zadatak im je bio istovar drva i kamenja, a upravnik se seksualno iživljavao u svom "haremu", svedoči Ženi Lebl.

Sele ih na Sveti Grgur, ostrvo između Krka i Raba, gde su odvaljivale stene i zahvatale vodu iz mora, nosile na vrh brda i sipale u bure koje nije imalo dno...

- Samo žedni znaju da cene vodu. Bile smo okružene morem – a žedne do ludila. Spoznale smo kako je komplikovano iščupati stenu iz njenog prirodnog okruženja - piše Ženi Lebl:

- Tada naučite da kamen ima žile kucavice, i gde da ga rasporite. Čupale smo temelje stena koje su tamo bile vekovima, menjale smo prirodu...

Devojke su pretvarane u starice, svedoči Ženi Lebl; otpadali su im zubi, obolevale su dok su im stizale vesti da su ih se odrekli deca, majke i muževi, jer su postale narodni neprijatelji. Nuđena im je sloboda pod uslovom da postanu doušnici i da ćute o tome šta su doživele, inače će im stradati porodice.

Sa pomilovanjem, posle "vica dugog dve i po godine", Ženi Lebl nije mogla nigde da nađe zaposlenje. Piše 22 knjige o stradanjima Jevreja, i uradila je, kažu, koliko ceo jedan institut. O svom boravku u nemačkim logorima svedoči u više knjiga. Bila je u Istorijskom odboru Udruženja Jevreja iz Jugoslavije u Izraelu, a nagrada Jevrejske opštine u Beogradu, za najbolji rad iz istorije, nosi njeno ime.

Umrla je od raka u 82. godini.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
6 Beograd